Dziś zapraszam Was na klasykę, czyli pomysł na pastę kanapkową. Minimalna ilość składników, prostota wykonania i… pyszna czosnkowa pasta serowa gotowa Idealna, aby odmienić swoje
Słodkie okruszkismaczna i kolorowa przekąska z dodatkiem wędliny, cebuli i papryki na bazie majonezu i musztardy. Jest to bardzo oryginalne i sycące danie idealne na różnego rodzaju domowe przyjęcia, na śniadanie lub kolację. Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik, szczególnie polecam ją miłośnikom fasolki szparagowej. składniki na 4 porcje 500 g fasolki
Smakowite Danianawet wiem że tak! Dla jednych ryby to tylko święta czy karnawał i ostatki. U nas ryby goszczą całym rokiem. Na obiad jemy całe lub filetowane, na śniadanie pasty lub słoiki. Najczęściej wyjadamy takie prosto ze słoiczka ale jak sytuacja zmusi przygotowuję jakąś przekąskę na bazie śledzika lub makreli. Tak było i tym razem. Dzwonią znajomi że będą
Życie zaczyna się w kuchnipostawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce gdzieś w lesie, dużo było zjedzonych przez robaki
Moje Małe CzarowanieBruschetta… niby zwykła kanapka z pomidorami, jednak kiedy przygotuje się ją z sercem, z najlepszych składników… z dojrzałych, słodkich, pachnących pełnym słońcem pomidorów, świeżej, aromatycznej
Fitsweet.mejakiegoś czasu nie piję zwykłej kawy i to własnie Inka króluje w moim domu – zarówno do śniadania, jak i popołudniowego ciacha. W tym upale wykorzystuję ją także do przygotowania pysznych deserów, koktajli i smoothie – świetnie się do tego nadaje – jest delikatna, zbożowa, a zarazem smakowo świetnie zastępuje paloną kawę. Tym razem postawiłam na fioletowe owoce, takie
Ostra na Słodkowiecie naleśniki uwielbiam! ( cholera znów się powtarzam! :D ). Mówiłam to już chyba z milion razy, ale na prawdę tak jest! Naleśniki są takim daniem, które mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Chyba nigdy mi się nie znudzą. Dziś ma dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki marchewkowe, ktore ostatnio totalnie podbiły moje serce! Świetne zarówno
Ostra na Słodkowcinał sałatkę z jarmużu i brokuła, bo mu nie smakuje, bo rodzice nie jedli, on po prostu nie zna takiego jedzenia. Nasze dzieci jedzą co chcą, nawet czasami na śniadanie dostają płatki z mlekiem. Nie zmuszamy ich do jedzenia paleo. Mają ochotę to jedzą to co my. Nie wmuszamy w nich zdrowego jedzenia, sami po nie sięgają
PaleoLifeciasto przybrało formę babeczek, z soczystą śliwką w środku, posypane kruszonką. Również czekoladową :) Zapach podczas pieczenia - nie do opisania.. Takie mało co nieco, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek :) Składniki na około 10 babeczek: 220 g mąki pszennej 10 g kakao 50 g masła, roztopionego 2 żółtka 14 g świeżych drożdży 125 ml mleka ( pół szklanki
Opowieści z piekarnikaDzięki temu, że pieczone są z parą ( po prostu poziom niżej w piekarniku wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą ) mają apetycznie chrupiącą skórkę. Rzecz jasna nadają się nie tylko na śniadanie ;). Polecam. Składniki na około 15 bułek: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 150 ml letniego mleka 260 ml letniej wody 24 g świeżych
Opowieści z piekarnikamięciutki, po prostu pyszny. Sekretem udanego omletu jest bardzo delikatne połączenie masy jajecznej z ubitymi białkami ( to przecież ciasto biszkoptowe ) i nieśpieszne jego smażenie ;) Taki omlet może być Waszym śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a nawet deserem :) Poznajcie mój sprawdzony przepis ;) :) Składniki na 1 omlet: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 - 2 łyżki cukru pudru
Opowieści z piekarnikaPasty kanapkowe są moim niezastąpionym sprzymierzeńcem jeśli chodzi o kanapki do szkoły czy pracy. Jak na razie nasza przygoda ze studiami trwa nadal a wraz z
Życie ze smakiemSame witaminki! Do croissant na śniadanie idealny! Sok z dwóch pomarańczy i pół grapefruita
Lena GotujeOwsianka zjedzona na śniadanie daje powera na cały dzień! Składniki: 4-5 łyżek płatków owsianych górskich, pół szklanki mleka, szczypta soli, porzeczki Babci ze słoiczka;) Przygotowanie: ... jest jak zawsze banalne i szybkie... Płatki zalewamy mlekiem wraz ze szczyptą soli i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok 7 minut, następnie odstawiamy na 5, żeby naciągnęły mleka
Lena Gotujejest coś lepszego na śniadanie jak pełnowartościowa owsianka z owocami? Dzisiaj podana nieco inaczej niż zazwyczaj. Od dziś mam nową moją ulubioną! Polecam i Wam! Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich, 2 łyżki płatków żytnich, garść bakali (orzechy laskowe, włoskie, pestki dyni, żurawina), łyżeczka nasion chia, pół nektarynki, 3/4 szklanki mleka Przygotowanie: Nektarynkę pokroić i plasterki. Mleko podgrzać. Zalać
Lena Gotuje