wyborczą komentarze są wyłączone do godziny 21.00 ;) Zanim się zdenerwujesz i napiszesz mi w mejlu jaka jestem straszna... I jak śmiem szanować polityków. To blog kulinarny. Wstawiam więc zdjęcie śniadania z kiedyś
U FiolkiPoranny wymarsz do pracy? Nie zapomnij o drugim śniadaniu! :) \ Składniki: (na 12 kotletów/placków) 1,5 szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej) 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 drobno posiekana czerwona cebula 3/4 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sproszkowana papryka słodka 3-4 łyżki płatków owsianych sproszkowana papryka wędzona sproszkowane chili garść
U FiolkiDawno nie było u mnie na blogu propozycji śniadaniowo/kolacyjnej. Czas więc to zmienić;) Lubicie omlety? Wszystkich chętnych zapraszam na biszkoptowy omlet malinowy. Z dodatkiem świeżych
Smaki Na TalerzuKoktajl z jarmużu, czyli zielone, zdrowe drugie śniadanie, które można zabrać do pracy lub szkoły. Jarmuż po raz pierwszy jadłam w postaci chipsów, jednak taka wersja do mnie nie przemawia. Natomiast koktajl jak najbardziej! Jest bardzo pożywny i fajnie smakuje. Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 250 ml Składniki: 2 garści jarmużu
KuchniaWeDwoje.plpyszne ciastka na bazie mąki owsianej z dużą ilością bakalii. Dodatek sezamu sprawia, że mają one charakterystyczny smak, który warto spróbować. Idealnie nadają się na podwieczorek lub drugie śniadanie. Bez problemu można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. To moim zdaniem świetna alternatywa dla sklepowych ciasteczek. Zdrowe bo domowe oraz dodające energii. Dzięki bakaliom bardzo
Health-Fit-LifePrzepis znalazłam w gazecie Ewy Chodakowskiej Be active i zauroczył mnie a teraz także moje podniebienie. Pasztet idealny na śniadanie w domu czy w pudełku do pracy. Smakuje wybornie, jest sycący a całkiem przypadkiem jeszcze całkiem zdrowy. Troszeczkę go pozmieniałam wg własnego gustu ale naprawdę niewiele. Polecam gorąco bo teraz jak na stoiskach z owocami świeże figi królują będzie
Moje Małe CzarowaniePoranki są coraz zimniejsze, więc najwyższy czas przerzucić się na ciepłe, rozgrzewające śniadania. Dawniej tradycyjna owsianka była dla mnie początkiem każdego dnia. Teraz nadal często do niej wracam, jednak staram się eksperymentować i poznawać nowe smaki i nietypowe połączenia. Po długiej przerwie wracam też do ryżu w wersji na słodko. Kiedyś zdarzało mi się jeść go w przedszkolu
365 dni dookoła kuchniurodzą a z czego nie. Z truskawek zrodziły się pięknie i stąd powstał chleb z czipsami. Jak zrobić czipsy znajdziecie na blogu. Chleb jest pyszny i aromatyczny, idealny na śniadanie czy kolację a także na kanapki do pracy czy szkoły. Dzieciaki będą zachwycone. Chleb na dzikich drożdżach z truskawek z czipsami truskawkowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie! Składniki - 250 g mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 g cukru/słodzika - 30 g oleju kokosowego - 2 jajka - 1 duża łyżka jogurtu greckiego - dowolne sezonowe
Health-Fit-Lifekanapki, na krakersy jako przekąska. Zdrowy pomysł na śniadanie, podwieczorek, przegryskę w ciągu dnia na bagietkę. Taką pastę podaję najczęściej na chrupiących grzankach, dekoruję czymś świeżym zielonym i serwuję! Składniki: 3 dojrzałe awokado 100 g koziego sera łyżeczka mielonych orzechów włoskich kilka kropel soku z cytryny do smaku: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie: 1. Awokado obieram
Zasmakuj KuchniCóż więcej chcieć na pożywne śniadanie? Kubek ciepłego mleka i zdrowe muffinki prosto z piekarnika :) Prawie nie słodkie - jak dla mnie wprost ideał :) Składniki -2,5 szklanki otrąb owsianych -3 łyżeczki proszku do pieczenia -6 łyżek mąki -1-1,5 łyżki cukru -2 jajka -niepełna szklanka mleka -pół szklanki rodzynek -łyżka oliwy -szczypta soli Przygotowanie W jednej misce wymieszać
Zielona KuchniaCzyli szybkich studenckich śniadań ciąg dalszy. Kiedyś piekłam te muffinki kilka razy, jednak w końcu zawieruszyłam gdzieś przepis, nie pamiętałam skąd pochodził. Dopiero niedawno, kiedy przeglądałam blog Doroty , natrafiłam na niego ponownie. Niesłodkie, typowo śniadaniowe, czyli takie, jakie uwielbiam. Przepis cytuję: Składniki -1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej -3/4 mąki pszennej -1/2 szkl. sezamu + na posypanie -4 łyżki
Zielona KuchniaMoja muffinomania trwa nadal. Różnorodność sposobów, na jakie można je przyrządzić, oszczędność czasu i zapewnienie sycącego śniadania zjadanego w porannym pośpiechu z kubkiem mleka. Duże, apetyczne i kryjące w sobie bananowy smak. Któż by się nie skusił? Składniki -150 g masła lub margaryny -200 g cukru -4 jajka -2 banany -łyżka soku z cytryny -300 g mąki -2 łyżeczki
Zielona Kuchniajuż od dawna. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych, jednak dziś nie mogę go nigdzie znaleźć... Jeśli tylko mi się to uda - podam adres ;-) Świetna propozycja na zdrowie śniadanie. Składniki -dojrzałe awokado -puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie -odrobina soku z cytryny -pietruszka -pieprz i sól Przygotowanie Awokado obrać i pokroić w malutką kosteczkę (lub, jeśli jest na tyle
Zielona KuchniaDelikatne, pachnące i wilgotne, z lekko wyczuwalną bananową nutą. Idealne na drugie śniadanie ;-) Przepis pochodzi z ulotki z Biedronki, trochę przeze mnie zmodyfikowany. Składniki -200 g mąki -200 g cukru -1 dojrzały banan -100 g masła -200 ml mleka -3 jajka -1 łyżeczka cukru wanilinowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju -szczypta soli -5-8 dag suszonych
Zielona Kuchnia