szanuje się tradycję.Tłusty czwartek i ostatki bez pączków nie istnieją !A przepis już jakiś czas temu dostałam od znajomej.Pączki SKŁADNIKI:mąka -1 kgcukier -6 łyżekcukier waniliowy -1 opakolej -2 łyżkiżółtka -8 sztocet -1 łyżkamargaryna -0,5 kostmleko -2 szkldrożdże -100 gcukier puder do obsypania pączkówmarmolada owocowasmalec do smażenia ok 1,5 kgPRZYGOTOWANIE:Żółtka ubijać mikserem(...)przełożyć na podsypane mąką stolnicę.Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczkę marmolady, dobrze zlepiać pączki.Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku.Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.Następnie każdego
Kuchnia DanusiBardzo lubię mięso z kurczaka, jednak nie zmienia to faktu, że nieustanne przyrządzanie go w ten sam sposób może okazać się nudne. Kurczak gotowany, smażony, duszony
peanutbuttermonsterplacków z dyni i sznycli z indyka. Ale jeśli chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdyż piecze się je bez problemu, do tego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. W naszym ogrodzie dynie nie rosną, dostałam sporą od Grażyny z bloga Grażyna gotuje. Musiałam ją jakość(...)pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i smażymy na złoto w obręczach, aby placki były równe, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W między czasie przygotowujemy marynatę z 2 łyżek tej samej marynaty i 2 łyżek oleju, marynatą smarujemy sznycle z indyka i smażymy je na patelni grillowej z obu stron. Grillowane sznycle podajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają(...)suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze też
Smakowy RajJeszcze jeden pomysł na Tłusty Czwartek jednak będzie. To szybkie oponki bez sera, ale za to piękne kwiatuszki. Nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek ale i na każdy dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. A kolorowe lukry będą idealną zabawą dla dzieci. Rozczyn :* 1/5 kostki drożdży * łyżka cukru* łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki(...)szklanki mąki tortowej* 1 jajko* 1 żółtko* łyżka masła* 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu * olej lub smalec do smażenia* kolorowy lukier Przygotowanie :Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto
Magiczne Życie Martymarynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki(...)ubić pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać ze soba, na koniec dodając ubitą pianę. W przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim tłuszczu, ja jednak użyłam ilości nieco większej niż standardowe kotlety a w trakcie smażenia obracałam by równomiernie zrumienić boki.Miętę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczenia, smażenia, zapiekania oraz nadziewania. Dzisiaj prezentuje kurczaka w połączeniu z ryżem i warzywami. Jest to danie delikatne, ale można nadać mu pikanterii dodając papryczkę chili w postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu na delikatne kubki smakowe mojej rodziny ☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -4 ćwiartki z kurczaka -1/2 szklanki ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez(...)pół. Dokładnie myjemy mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano. Odstawiamy na ogrzany półmisek. Na tym samym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Z papryczki usuwamy wcześniej gniazda nasienne. Jeżeli mamy chili sproszkowaną dodajemy ją na końcu do potrawy. Wsypujemy na patelnie ryż i prażymy razem
Kulinarne przemysleniachudnie. Przejmujecie się tym, co inni mówią? Gratuluję! Żebyście nie myśleli, że grube baby to tylko schabowe, śmietany i serniki to dzisiaj przepis na falafel. Bez glutenu, bez mąki, jajek i mimo że zdrowy to nawet dobry Potrzebujemy: opakowanie suchej ciecierzycy – ja miałam takie 400g (ta z puszki się nie nadaje) jedną małą cebulę trzy ząbki czosnku sporo(...)dodajemy przyprawy i zioła. Wyrabiamy ręką dodając 3-4 łyżki zimnej wody. Masa ma być tak wyrobiona, że po ściśnięciu ręką zostaje kształt placuszka. Falafele smażymy na rozgrzanym oleju. Niektórzy smażą w głębokim tłuszczu, ale ja wolę delikatniej odsączamy na ręczniku i jemy. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Post Falafel pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchensobie pączka na śniadanie, a odkąd Mama zaczęła przygotowywać domowe, tylko te dla mnie istniały. Na blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje(...)pączki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, nadziewać powidłami.Zostawić do ostudzenia, oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!Żeby tylko te pączki nie były takie kaloryczne, i żeby nie trzeba ich w głębokim tłuszczu smażyć - to mogłabym je robić i jeść codziennie. Uwielbiam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWymagają nieco pracy i czasu, dlatego zawsze warto zrobić ich więcej niż na jeden obiadskładniki:ok 1 kg wołowiny bez kości ( zrazowa)kawałek słoniny2-3 kiszone ogórkicebula do zrazów i do pieczeniamusztardapieprz, sólmąka do obsypaniabulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie), parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwiaprzygotowanie:Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien(...)zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym.Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko solą i mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu. Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć
Stare GaryDla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi
Smaczne Zdrowejeszcze lepszego smaku i efektu. Jajka najpierw myjemy w zimnej, potem w gorącej wodzie, następnie parzymy je wrzątkiem. Oddzielamy dwa żółtka od białek, powoli i dokładnie. Białka zostawiamy na bezę, a po jednym żółtku ląduje w osobnych malutkich miseczkach. Trzecie jajko na razie zostawiamy w całości. Nigdy nie zdarzyło mi się zatrucie surowym żółtkiem jaja. Kupienie jak najświeższych jajek(...)stanu al dente. Odlewamy sobie 160ml wody z gotowania makaronu, a makaron odcedzamy. W szerokim płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i smażymy, aż stanie się brązowy i chrupki. Wyjmujemy go z tłuszczu, odkładamy go na chwilę na bok (zostawiamy sobie łyżkę boczku do dekoracji). Wrzucamy na pozostały w rondlu tłuszcz czosnek, szybko mieszamy żeby od razu się usmażył
Karo in the Kitchensosem porzeczkowo-malinowym z racji tego, że właśnie teraz te owoce są najbardziej dostępne! A ich słodycz i kwaskowatość wspaniale komponuje się z kaczką. Całość dopełniają szparagi... myślę, że bez nich to danie nie byłby spójne (poza tym zostało mi 10 sztuk po śniadaniu, ha!). Nie bójmy się eksperymentować w kuchni! Składniki (na dwie porcje!): pierś kaczki (około(...)umycia i osuszona piersi kaczki. Nacinam każdą pierś na skórze na ukos, tworząc wzór rombów. Smażę piersi kaczki- na początku od strony skóry 4 minuty (na suchej patelni, skóra się znacznie wytopi), następnie po 1 minucie z drugiej strony. Odkładam przesmażone piersi na bok. Tłuszcz, który się wytopił zostawiam na patelni i mieszam z oliwą z oliwek, rozmarynem, oregano, solą
Mango Papajapotrzebna będzie odrobina tłuszczu na patelnię.Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk naleśników średniej grubości.Farsz: Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i pieprzem ziołowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni, przekładamy ją do mięsa. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie mięso smażymy na patelni(...)prawej stronie) składamy do środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik.Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem.Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni.Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkabarszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie, sposobów na ciecierzyce jest dużo, jednak, jeżeli ktoś jej nigdy w życiu nie jadł, polecam na początek hummus, potrawę gdzie wyczujecie(...)sposób, należy ugotować cieciorkę w wodzie z sodą oczyszczoną lub doprawić kminkiem, cząbrem lub oregano. Wartości odżywcze w 100 g ugotowanej (bez soli) ciecierzycy: Wartość energetyczna - 164 kcal Białko ogółem - 8,86 g Tłuszcz - 2,59 g Węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80) Błonnik - 7,6 g Witamina
Pause Gotowanie!