smażenie bez tłuszczu - 500 przepisów (strona:24/34)

PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 171

być bardzo dobrze doprawiony!  Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze, gdy tylko mamy okazję. Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE(...)smażenia cebuli (może być też olej kokosowy) Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy do niej przyprawy (na bogato! Ma wyjść aż "za słona i za ostra"). Do ziemniaków dodajemy wystudzoną cebulę (dodajemy łyżkami, aby nie wlać tłuszczu z cebuli

Wypisz Wymaluj
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 218

nadające się do spożycia bez obróbki termicznej. Chorizo plasterkowane możecie położyć na kanapce, grzankach czy pizzy. Ale do celów kulinarnych szukajcie chorizo w pętku, dość tłustego i mięsistego, jego pikantność zależy już od Waszych preferencji.  Ja preferuję mocno pikantne i mięsiste dojrzewające Chorizo Sarta, które widzicie na dzisiejszych zdjęciach. Świetnie się smaży, wytapiając przy tym apetyczny paprykowy tłuszczyk(...)specjalizuje się w hiszpańskich produktach regionalnych. Sprzedawane w nim chorizo jest naprawdę wysokiej jakości. Chorizo można długo przechowywać, dlatego ostatnio zamówiłam aż trzy pętka (większość zjedzona;P). Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką przepis własnyna 2 porcjeSkładniki: 1/2 pętka kiełbasy chorizo (ok. 120 g) 1-2 cebule (białe lub czerwone) 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli (lub wg uznania

Chilli Czosnek i Oliwa
Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue 119

page!] Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue Potrzebujesz: Na placki: 1kg obranej dyni bez nasion 2 cebule 3 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej niewielka ilość oleju do smażenia Na gruszki: 2 gruszki ( u mnie Konferencja) 1-2 ząbki czosnku w łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego(...)czosnek w łupinkach wrzuć na rozgrzany olej z masłem i odczekaj ok.30 sek. 4. Plasterki gruszki układaj obok czosnku i smaż przez ok.2 min z obu stron. 5. Gotowe gruszki układaj na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Całość: 1. Placki podawaj gorące z plastrami gruszki i kawałkami sera blue. Smacznego! Pumpkin fritters with garlic pears and blue cheese

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 201

się mięsa z obu stron, nie spal masła Cebulka z odrobiną soli z czasie podsmażania. Plastry wołowiny podsmażanie w tłuszczu po cebuli. podsmażone plastry przełóż do szybkowaru pozostały na patelni tłuszcz rozcieńcz z odrobiną ciepłej wody i przelej do szybkowaru - zrób to tylko jeden raz, gdy na patelni jest świeży aromat cebuli, masła i mięsa opłucz patelnię, na suchą włóż ponownie(...)masła, rozgrzej i podsmażaj następną partię mięsa podsmażaj na maśle kolejne partie i przekładaj mięso do szybkowaru - za każdym razem, gdy masło się spali, umyj patelnię przed smażeniem kolejnej partii na podsmażone plastry mięsa ułożone w szybkowarze, wyłóż podsmażoną cebulkę dolej do szybkowaru 500 ml świeżo zagotowanej wody lub nieco więcej (woda ma zakryć plastry mięsa) zamknij

Szybko Szybkowar
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 115

mniej. Jesteśmy jednak konsumentami coraz bardziej świadomymi. Częściej zastanawiamy się, czy to co wybieramy jest zdrowe , ekologiczne , odżywcze. Modne stają się więc produkty nisko-przetworzone lub naturalne, niewywołujące alergii, bez pustych kalorii, dostarczające szereg związków odżywczych oraz korzystnie wpływające na nasz organizm. Typowy, codzienny obiad polskiej rodziny zmienia się – a co za tym idzie – zmieniają się też(...)znacznie zdrowsze i mają mniej kalorii – nie powinno więc dziwić, że są w modzie. Mieć w głowie olej… Tłuszcze są naszemu organizmowi potrzebne. Wykorzystujemy je jednak z głową. Nie smaży się już w głębokim tłuszczu, unika tłuszczy zwierzęcych, a także stawia się na różnorodność tłuszczy roślinnych. Przetworzona margaryna jest passé, natomiast półki spożywcze (i kosmetyczne) podbija olej kokosowy

Poezja smaku
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 151

świetny moim zdaniem przepis postanowiłem przekazać go mojej Szacownej Małżonce do wypróbowania. Przepis zdaniem Oli się sprawdził i Małżonka miała super jedzonko na obiad, choć oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji :) Przepis pochodzi z kuchni wietnamskiej Składniki do tego przepisu są dostępne zarówno w Polsce jak i w Arabii Saudyjskiej więc zamieszczam ku zadowoleniu Waszego podniebienia :D Składniki(...)mielonej kolendry ) 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych Filety natrzeć sosem rybnym i piaprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju aż zrobią się  złociste z obu stron. Zajmuje to około  5 minut. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku. Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażymy na patelni przez około 2 minuty, aż się zrumienią

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łazanki z kapustą i grzybami 157

Łazanki  z kapustą i grzybami, to danie bez którego nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam. Samą kapustę z grzybami można przygotować parę(...)smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy 1 opakowanie  Lubella łazanki Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi "ruskie" 171

   Chyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki

Maminek kulinarny
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 154

tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez… tak możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki: 1-1,5 kg kiełbasy białej surowej 30 dkg boczku surowego(...)niech się cały czas powoli gotuje. Na patelnię dajemy 2 łyżki masła i podsmażamy 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy wraz z tłuszczem ze smażenia do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy surowy wędzony boczek pokrojony w kostkę i tez dodajemy do garnka. Na koniec kroimy w kostkę i dodajemy wyjętą wcześniej kiełbasę

Kulinarna Patilogia
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1735

Dzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez smacznego jedzenia, dlatego pomyślałam, że w kolejnych postach podrzucę Wam kilka pomysłów na dania, które dobrze sprawdzą się na imprezie - takich do jedzenia rękoma, w porcjach na jeden kęs. Postaram się(...)kolorową tortillę z piekarnika.  Tortilla to hiszpańska odmiana omletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę wymaga żonglerskich zdolności (ja sobie radzę zsuwając omlet na pokrywkę jak opisałam tutaj) i szkoda zachodu, gdy mamy przyjąć gości

Chilli Czosnek i Oliwa
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 180

majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa(...)chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy! Po 10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 196

świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę(...)dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem

Moniki Smakołyki
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 383

miód – czyż nie są to składniki, które dodadzą siły niejednemu postawnemu wojownikowi? ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 570 kcal | 19 g białka | 18 g węglowodanów | 42 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE 1. OBSMAŻANIE MIĘSA (5 min)Mięso kroimy w kostkę (dodatkowo można obić je lekko tłuczkiem, wtedy mięso będzie delikatniejsze), oprószamy pieprzem oraz słodką papryką i wrzucamy(...)następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy ok. 1 min, mieszając. Następnie wrzucamy z powrotem podsmażone mięso oraz marchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy.4. DUSZENIE (15-20 min)Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu

Nerds Kitchen
Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!! 311

Pierwsza łyżka zupy trafia do ust Osoby. - Co to za zupa? - Osoba pyta. - A cebulowa - odpowiadam. - Cebulowa? - Osoba bardzo się dziwi. A no cebulowa moi drodzy;-) Pyszna i prosta, bez cebulowego posmaku. Aby potwierdzić prawdziwość tych słów dodam tylko, iż mój M, który cebuli nie znosi, tej zupy zawsze zjada talerzy dwa!;-) Zupa jest syta, ziołowa, idealna na jesienne(...)działania! Składniki: 6 dużych białych cebul 2 kostki bulionowe WOŁOWE (koniecznie!!!) najlepiej bio, bądź własnej roboty, od biedy mogą być te tradycyjne (bądźcie jednak świadomi, że zawierają one tłuszcze utwardzane i glutaminian monosodowy, sztuczne barwniki i aromaty) 2 szklanki wrzątku po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, ziół prowansalskich, oregano, majeranku świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy) 1 niepełna łyżka masła klarowanego

Restauracyjka Literacka
Młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym, kiełkami brokuła, koperkiem i kefirem 154

Łatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem, podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir

Moja Delicja