Zapewne nieraz jedliście wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy też naleśniki. A czy kiedykolwiek próbowaliście je upiec zamiast smażyć? Zajmie to może nieco więcej czasu, ale zdecydowanie
peanutbuttermonsterdzień. Niektórzy sznycel składają płasko wokół szynki i sera, inni zaś raczej zwijają w rulon. Ja wolę tę pierwszą metodę, ponieważ łatwiej go wówczas usmażyć w stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Mam też zwyczaj delikatnego przyprawienia sznycla nie tylko solą i pieprzem, ale również odrobiną tymianku i cząbru. Fakt, jestem przywiązany do połączenia tych dwóch przypraw z mięsem z kurczaka(...)zawsze wyjątkowy cordon bleu – kulinarna klasyka doskonała zarówno na co dzień, jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 filety z kurczaka (po ok. 250g, bez polędwiczek) 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony
Kulinarna Pokusainnym razem?- Ale Piotrek właśnie przywiózł papryczki pimientos de padron z Hiszpanii. Musicie przyjechać, za tydzień już nic z nich nie zostanie!Mój Mąż na hasło "pimientos de padron" bez wahania zawrócił samochód i tak wkrótce znaleźliśmy się u Asi i Piotrka gotowi na "paprykową ruletkę" :) Postanowiliśmy przygotować z nich klasyczne tapas, czyli obsmażyć na oliwie i podać posypane(...)oliwy (papryczki powinny być zanurzone mniej więcej do połowy) i rozgrzej ją. Następnie wrzuć papryczki i smaż, aż się przyrumienią, przewracając je od czasu do czasu. Uwaga - będą pryskać!Usmażone papryczki odsącz z oliwy i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż do miski i posyp solą. Podawaj od razu do hiszpańskiego wina i zajadaj papryczki palcami
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka proszku do pieczenia 2 serki homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były przepieczone. Wyłowić swój „pączek-przepowiednię” i uruchomić wyobraźnię. Oczywiście pączek zjadamy ze smakiem ,żeby przepowiednia(...)Andrzeja dla zboża zła nadzieja. Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima. Gdy w Andrzeja deszcz lub słota w grudniu drogi bez błota. Na św. Andrzeja trza kożucha dobrodzieja. Czy wróżby andrzejkowe należy traktować poważnie? Nie jestem wróżką ,ale słyszałem ,że zakpienie z wróżby może się źle skończyć. Jednak w andrzejki należy
Kulinarny karnet Christopherawyobrażamy sobie obiadu bez mięsa. Jak jeszcze ja mam czasem takie dni, kiedy jedyne co bym zjadła to warzywa, to Naczelny, mężczyzna z krwi i kości, inaczej byłby nienajedzony. I niestety znów zapomniałam, że jest piątek i że mięsa powinno się unikać. Ale cóż, za późno! Dziś iście polski, niedzielny obiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym(...)luźna, dodajemy 3. łyżkę bułki tartej. Odstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wyciągamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy z dwóch stron, aż do uzyskania złotego koloru. Zazwyczaj po smażeniu ostrożnie kładę je na papierowy ręcznik kuchenny i szybko odsączam z nadmiaru tłuszczu. Warzywa : Brokuły i kalafiora gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zazwyczaj wrzucam je do zimnej, osolonej wody
Kitchens AlphabetObiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubię, lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Składniki na piersi:2 piersi z kaczki ze skórąsól morskapieprzczosnek granulowanysuszony majeranekświeże 2 gałązki rozmarynu4 liście laurowe4 ziela angielskie2 kulki jałowcaolej do smażenia Składniki na sos:150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)6 kostek gorzkiej(...)Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy 8 minut na stronie ze skórą, następnie obracamy na 3 minuty na drugą stronę i po usmażeniu wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 4 minuty. Po upieczeniu wyciągamy mięso
Bon Appetit Małgorzatyidealnie komponujący się ryż z kokosową nutą. Wszystko łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili(...)masła ułożyłem na patelni filety z ud kurcząt przyprawioną stroną do dołu i przyprawiłem solą i pieprzem z drugiej strony. Smażyłem mięso na średnim ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się zarumieniło zdjąłem je z patelni. Na ten sam tłuszcz dodałem cebulę i czosnek, które smażyłem około pół minuty, aż zrobił się szkliste. Wtedy dodałem imbir i plasterki papryczek chili
Wyprawy kulinarneZnowu brakuje czasu, a żołądek domaga się czegoś konkretniejszego niż wafle ryżowe czy serek wiejski? Nie, to nie jest moment na hamburgera, ale na obiad, który
peanutbuttermonstertego bloga, a poleciła mi go koleżanka z pracy. Pod przepisem znalazłam mnóstwo pozytywnych komentarzy od osób, które już go wypróbowały, więc i ja się skusiłam :) Przyznam się bez bicia, że kaczkę miałam w rękach pierwszy raz. Trochę sie obawiałam, że wyjdzie mi niesmaczny, suchy wiór, ale zupełnie niepotrzebnie. Autorka dokładnie opisała sposób przygotowania mięsa, aby było soczyste(...)Kaczkę układamy na zimnej patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) skórą do dołu, ustawiamy średni ogień. Dzięki temu tłuszcz zacznie nam się ładnie wytapiać, a skórka się zarumieni i będzie chrupiąca. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z blaszką w środku do 180 stopni. Kaczkę smażymy (nie ruszamy jej, nie podnosimy, nie przekładamy) przez ok 12-15 minut, aż jej skóra zrobi się
Zawsze głodna!podróż do słonecznej Italii, móc rozkoszować się przysmakiem z dodatkami rodem z pięknych, słonecznych okolic i chociaż na chwilę zapomnieć o widokach zza okna i panującej aurze.Kuchnia wegańska to bez wątpienia bogactwo wielu ciekawych smaków i połączeń, zwłaszcza jeśli chodzi o desery, których ostatnimi czasu pojawiło się tu bardzo dużo. Od szarlotki przez ciasteczka z amarantusa, pralinki(...)pogodowych kaprysów. Do tego szklanka zielonej herbaty i mamy połączenie idealne- Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.Porcja ze zdjęcia to 233kcal w tym 20,2g białka, 12,4g tłuszczu oraz 10,7g węglowodanów.SKŁADNIKI:1 małe jajko2 białka10g pomidorów suszonych 30g rukoli40g łososia wędzonego125g pomidorasól czosnkowapieprzoreganobazyliaPRZYGOTOWANIE:Pomidory suszone, łososia oraz rukolę drobno pokroić- całą porcję lub część zostawić
peanutbuttermonsterjest bardziej elastyczne, nie rozgotowuje się i nie pęka. Truskawki mogą puszczać sok i bałam się, że z moich zrobi się zupa pierogowa. Dzięki ciastu z jajkiem i tłuszczem mogłam wałkować je dość cienko. Jeśli robicie tradycyjną wersję ciasta, trzeba je wałkować trochę grubiej. W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku kładziemy małą truskawkę (albo kawałek dużej(...)zagraliśmy partyjkę Acquire (pierwszy raz wygrałam!), poczytałam Kinga na leżaczku, następnie zdrzemnęłam się na leżaczku, teraz smażę posta. Takie niedziele są piękne. Dopiero teraz dopadają mnie wyrzuty sumienia, że nie pracuję- ale do tej pory mój pracoholizm spał i było mi cudownie bez niego
les mirabellesPisałam wczoraj o tym, jaką to wspaniałą i cudowną potrawą jest omlet. Żeby nie pozostać gołosłowną dzisiaj dorzucę drugą połowę do potwierdzenia tego faktu, czyli omlet
peanutbuttermonstersmażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. POR (10 min)Pora obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy białą, stwardniałą końcówkę korzenia oraz ok. 3 cm zielonych liści od góry (nie musicie ich wyrzucać(...)myjemy i pozbywamy się twardego korzenia. Szatkujemy ją na paseczki i wrzucamy na patelnię – dodajemy 2 łyżki masła i jedną łyżkę oleju oraz dosypujemy z dwie szczypty soli. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając ok. 8-10 min. Kapusta powinna zmięknąć i lekko się zarumienić – kiedy już tak się stanie, przekładamy ją do garnka. 3. ZIEMNIAKI
Nerds Kitchenstronę serowych oponek - zaczęłyśmy kombinować. I tak oto powstały, inspirowane chińską tradycją Pączki Ryżowe! :)W Chinach są one czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM. SKŁADNIKI:/ciasto:- mąka ryżowa(...)mąka doskonale wiąże, więc ma szereg możliwości jeśli o wykorzystanie chodzi! Pieczywo, słodkości, zagęszczanie - nigdzie Was nie zawiedzie. W kuchni bezglutenowych (zresztą, nie tylko) przyda się bez dwóch zdań.Mąka dostępna jest tutaj: SKWORCU. W tym sklepie zapłacicie za PRODUKT a nie za opakowanie. Mąka pakowana jest tak, jak widać na wyżej załączonym obrazku. Nadzienie:Karmelizowany
Wypisz WymalujJutro ostatki. A jak ostatki, to może skusicie się na drożdżowe warkoczyki, jako alternatywę na ostatkowe pączki.... Choć bez nadzienia, są równie pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Drożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki: 200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się(...)jajko 20 g świeżych drożdży 60 g masła 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżka spirytusu skórka otarta z 1 cytryny biologicznej Cukier puder 1,5 lt oleju do smażenia lub 1 kg smalcu Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej. Obie mąki przesiewamy. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki
Mia Cucina Sofieta