białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie! - 1 łyżka cukru - 2 łyżki miodu - 1 rozgnieciony goździk - 1 ziarno kardamonu zielonego Na patelnię wyłóż pokrojone w plastry pomarańcze, dodaj cukier, miód i przyprawy(...)który odparuje i troszkę się skarmelizuje tworząc gęsty aromatyczny sos. Usmażony naleśniki układamy na dużym talerzu smarujemy cienką warstwę sera, składamy na cztery, tak aby powstała ćwiartka. Smażymy na małej ilości tłuszczu. Możecie użyć masła i oleju. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obydwóch stron. Wykładamy na talerze, polewamy pomarańczami i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! Ktoś chętny? Uściski
SMYKWKUCHNIhummus, to mają być grubsze kawałki, w przeciwnym wypadku masa będzie za rzadka i kotlety nie dadzą się uformować. Przekładamy do ciecierzycy pozostałe składniki i przyprawy, jeszcze bez mąki i łączymy je ze sobą kilkoma pulsami melaksera. Masę wyjmujemy do miski i dosypujemy tyle mąki, żeby ściśnięta w dłoniach masa zachowywała kształt. Formujemy z masy 8-9 kulek wielkości(...)spłaszczamy na desce. Gotowe kotleciki wkładamy do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego i na już mocno zagrzany, tak by nie chłonęły tłuszczu, wkładamy falafele. Smażymy kotleciki z obu stron po 4-5 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe falafele można zjeść z dodatkiem gęstego kwaśnego jogurtu, z rzadkim humusem , z sosem na bazie jogurtu
Karo in the Kitchenmąki, bo dają dodatkową chrupkość tempurze. Z mąki ryżowej otrzymuje się jasną i bardzo chrupką tempurę. Seler obtaczać w cieście i smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na jasny kolor. Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. I zaraz potem podawać. Seler w tempurze można podawać jako przystawkę
Weekendy w domu i ogrodzierównież, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka, 9g tłuszczu, 38g węglowodanów i 5,5g błonnika. SKŁADNIKI: 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem 70g łososia(...)wypłukanej i odsączonej rukoli ułożyć odcedzony makaron, łososia i pomidory Posypać pestkami dyni oraz pieprzem i koperkiem według uznania Banalnie proste- niesamowicie smaczne. Jeśli nie potraficie obejść się bez sosu można śmiało dodać do całości łyżkę oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
peanutbuttermonsteroczyszczamy z błon i tłuszczu, wkładamy do woreczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę przewidzianej ilości w przepisie), trochę tymianku, paprykę słodką, wędzoną i chilli w płatkach. Zamykamy szczelnie woreczek i dokładnie rozprowadzamy czosnek i przyprawy na mięsie. Odkładamy do lodówki na godzinę. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i papryką – smażymy na rumiano(...)rozgrzanym oleju arachidowym. Ponieważ w mojej kuchni nie używa się tyle tłuszczu, jak w węgierskiej, usmażyłam je na patelni do naleśników (bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo szybko) dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki (pokrojone
mojewypiekiinietylkoprzeciąć warstwy tłuszczu aż do mięsa i głębiej. To spowoduje wyciekanie soku z mięsa w trakcie smażenia. Trikiem jest,że trzymamy ostrze noża nieco pod kątem. Nie tniemy pionowo w dół lecz pod kątem właśnie. Dzięki temu mimo cienkiej skórki i cienkiej warstwy tłuszczu nacięcie będzie wydawać się dużo bardziej głębokie, a po usmażeniu kratka ze skórki dużo bardziej wyraźna(...)pieprzu seczuańskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym: Tak powstałą kratkę na piersi kaczki musimy teraz dokładnie osuszyć. Do tego posłuży
Sztuka gotowania w/g Samiryzająć bardzo dużo czasu. Mięso i warzywa nadziewamy na szpadki, smażymy, już na talerzu solimy i moczymy w sosach. Zjadamy z bagietką, sałatą, popijamy pysznym winem i delektujemy się wieczorem. PS. Fondue można oczywiście zorganizować również w domu. Jednak podanie go na powietrzu ma tę zaletę, że zapach gorącego tłuszczu nie osiądzie nam na firankach. Przepraszam za ten mało romantyczny(...)wtręt ;). PS2. Małe dzieci + garnek z gorącym olejem na stole – uff, to mało bezpieczne. Fondue stanowczo jest potrawą dla dorosłych. Chociaż moja córka je uwielbia (bez popijania winem, rzecz jasna), szpadki jednak obsługujemy my. Wpis dodaję do akcji: Artykuł Fondue – kolacja na wieczór we dwoje pochodzi z serwisu Patchwork
PatchworkNapoje to herbata (bez cukru, z mlekiem) woda lekko gazowana nisko-sodowa, a w ostateczności soki, jednak bez dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu
All My Fit Lifedyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie: Natrzyj kurczaka z obu stron solą i pieprzem, odstaw. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu. Włóż boczek, cebulę, pieczarki i boczniaki, czosnek i rozmaryn i smaż, aż boczek stanie się chrupiący a cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni(...)talerz i odstaw. Podkręć ogień pod patelnią, dodaj masło i włóż kurczaka. Podsmaż go z każdej strony do zarumienienia, wyjmij z patelni i odstaw. Odlej nadmiar tłuszczu (jeżeli to konieczne) i wlej wino. Gotuj aż prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki, dynię i jabłka, ułóż na nich kurczaka
karmelowyłyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Skórę ponacinać głęboko w kratkę lub w paski. Natrzeć solą, a później zalać niecałą(...)reszta będzie nam służyć jako dressing). Odstawić przynajmniej na 3h, a najlepiej na całą noc do lodówki.Zamarynowaną pierś ułożyć skórą do dołu na zimnej i suchej patelni. Następnie smażyć na małym ogniu, aż skóra będzie rumiana, a tłuszcz się wytopi (u mnie ponad 20 minut). Przewrócić na drugą stronę i dalej smażyć do zarumienienia (około 15-20 minut). Obrócić
Food Squaretermometru to olej będzie gotowy do smażenia, jeśli wrzucony kawałek panierowanego bakłażana zacznie od razu skwierczeć) . Układać partiami plastry bakłażana na rozgrzanym oleju, tak żeby się ze sobą nie stykały i smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażone bakłażany układać na blasze wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Usmażyć resztę plastrów, dolewając olej w razie(...)potrzeby i utrzymując odpowiednią temperaturę (usuwamy z tłuszczu większe fragmenty bułki tartej, jeśli się takowe oddzielą, aby uniknąć ich przypalenia). olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy doprowadzić do wrzenia. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach ok. 23 x 34 cm wylać warstwę sosu. Oprószyć 1/4 tartego sera. Ułożyć plastry bakłażana. Posypać porwanymi 5 listkami bazylii. Polać 3/4 szklanki sosu
Moja Delicjalubicie kurczaka z KFC , czy też inny tego typu fast food ? Przyznam się bez bicia, że nam też zdarza się takiego kurczaka zjeść, szczególnie smakują nam pikantne Skrzydełka hot wings. Są bardzo smaczne ale pełne sztucznych dodatków, w tym z dużą ilością glutaminianu sodu, który dodatkowo podkręca ich smak. Polecam Wam jednak samemu zmierzyć się z tym daniem. Mój(...)Kurczak jest jak z KFC, nie jest taki sam, ale podobnie wygląda, jest bardzo smaczny i do tego przygotowany z naturalnych dodatków, może nie jest dietetyczny, gdyż smażony w dużej ilości tłuszczu, ma podwójną panierkę, ale zjedzenie go kilka razy w roku nam nie zaszkodzi. Kurczak à la KFC został specjalnie przygotowany na Sylwestra, gdyż doskonale smakuje na zimno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgara żeliwnego masła bryłkę, oliwy łyżkę wlej ... Cebulę posiekaj drobno a ziemniaki obrane, zgrabnie w kostkę pokrój. Na skwierczący tłuszcz wrzuć i smaż minut 5, ni mniej ni więcej. Pół kubka wina do gara nalej, odparuj i wody dolej 2 kubki. Gotuj aż ziemniaki miękkie będą. Piec(...)obrany będzie tutaj pożądany. Wszystkie piecz aż pasternak stanie się miękki i rumiany. Odłóż pasternaku korzenia kawałek a resztę wraz z gruszką i czosnkiem bez łupiny dodaj do warzonej mikstury. Użyj miksującego narzędzia by krem ukręcić idealny. Nałóż go do misek paru, posyp migdałem uprażonym i pasternakiem w plasterki pokrojonym. Zajadaj, pokrzepiając
Dzieje kuchennej Wiewiórypozostała część ciasta pozostaje np w foli) i podsypując je mąką cienko wałkujemy. Wycinamy długie prostokąty nacinamy je w środku i wywijamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.Wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią Kamis. Ja je zrobiłam bardziej po swojemu. Chodzi mi o same wykonanie(...)maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego. Później wałkowałam je również w maszynce do makaronu na grubość 1-2 mm. Szybko i prościej, bez użycia siły i męczenia się z wałkowaniem
Malinowe PocałunkiOsobiście nie znam takiej osoby, która nie dojadłaby już rozpoczętej paczki chipsów (i to bez względu na ich rozmiar). Powiedzmy sobie szczerze – jedna paczka nikogo jeszcze nie zabiła, ale co będzie, jeżeli chipsy będziemy spożywać regularnie? Chipsy – skład Głównym składnikiem chipsów jest ziemniak i w sumie na tym produkcie kończy się zdrowotny aspekt tej przekąski. Ziemniaki cieszą(...)zwane pyrami – pozdrawiamy wielkopolanów :P), dostarcza ok. 130 kcal oraz około 600 mg potasu, czyli więcej niż banan. Zaspokajają także połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Podczas długotrwałego smażenia produktów spożywczych zawierających skrobię (m.in. ziemniaków) wydziela się akrylamid – substancja, która jest największym zagrożeniem ze strony niewinnie wyglądających chipsów. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zalicza akrylamid do grupy substancji
Ciasna Kuchnia