smażenie bez tłuszczu - 500 przepisów (strona:10/34)

Fit Placki Ziemniaczane 123

niemal każdego obiadu. Pewnie większość osób kojarzy placki ziemniaczane z dosyć kalorycznym daniem. I tak rzeczywiście jest jeśli są smażone na bardzo głębokim tłuszczu, a do masy dodajemy dużo mąki i jajka. Moja propozycja obeszła się bez jajek i tylko z odrobiną mąki. Jest szybko i prosto, bo dla mnie to obiad do zrobienia w środku tygodnia. Do tego(...)porcja to ok. 130 kcal) Składniki: ziemniaki ok. 300-350g mleko roślinne lub zwykłe 1 łyżka mąka pszenna 1 łyżka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy drobno. Miksujemy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Łączymy z pozostałymi składnikami i smażymy na odrobinie oleju (4 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej

rabarbarowo
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 183

bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni. W żadnym miejscu nic nie przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie(...)najbardziej wytrzymałą powłokę firmy Chemours. Powłoka ta gwarantuje gotowanie bez przywierania i możliwość używania metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i zarysowania – potwierdzone testami. Powłoka Teflon™ Platinum Plus pozwala ograniczyć użycie tłuszczu, a d zięki właściwościom nieprzywierającym gotowanie i smażenie jest jeszcze prostsze! Powłoki Teflon™ są w pełni bezpieczne dla zdrowia oraz środowiska naturalnego, co potwierdzają badania

Ostra na Słodko
Zupa ziemniaczana na boczku 149

pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 170

żeby usunąć nadmiar tłuszczu.W dużym rondlu dobrze rozgrzać niewielką ilość olej, wsypać gorczycę i nakryć, gdy zacznie strzelać w pokrywkę smażyć 3 sekund, zdjąć z ognia. Dodać liść laurowy, kurkumę, kumin, cynamon, wędzoną paprykę, pokrojone papryczki i imbir, wymieszać, smażyć kolejne 3 sekundy.Schab włożyć do przypraw, smażyć 5-8 minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut(...)więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia.Rozgrzać patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente i dobrze przyprawione.Zawarto

SzczyptaSmaQ
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55828

ciepło, choć i na zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie święta. Moja mama robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu. I przepis przepadł bezpowrotnie... Teraz nawet nie pamiętam, co to było za ciasto, coś podobnego do ciasta na pączki(...)śliwkami... Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. I gotowe! Choć można też udekorować nasze mufinki. 11. 3-bit ciasto bez pieczenia Ciasto bardzo słodkie, a roboty przy nim prawie nie ma. A to za sprawą gotowych mas. Składniki : 3 duże opakowania herbatników masa krówkowa, kajmak krem do karpatki

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Naleśniki z miodem 204

kolejno pozostałe składniki a całość dobrze ubijamy, najlepiej mikserem ale trzepaczka również będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto. Podajemy polane miodem, ale uwaga, należy zaczekać aż przestygną, wysoka temperatura jest szkodliwa dla miodu

Naleśniki
Danie jednogarnkowe - leczo 135

trakcie smażenia będziemy przygotowywać warzywa i wykonywać inne czynności.  Boczek kroimy najpierw w paski, a potem w kostkę. Patelnię grzejemy bez tłuszczu i wrzucamy boczek. Z boczku tłuszcz będzie się wytapiał sam (potem na tym tłuszczu będziemy podsmażać cebulę, więc tłuszczy nie wylewamy). Pamiętajmy, żeby od czasu do czasu zamieszać W tym czasie przygotowujemy pomidory. Ja robię(...)Kroimy najpierw w paski, potem w kostkę. Siup - do garnka :)  Sprawdzamy, co z naszym boczkiem. Jeśli jest gotowy, to przekładamy do garnka. Pamiętajmy, żeby nie wylewać tłuszczu, będzie potrzebny do smażenia cebuli. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na tłuszczu z boczku do miękkości. Następnie przełożyć do garnka wraz z tłuszczem, na którym była smażona. Całość doprawiamy solą, pieprzem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 287

dokładnie wymieszałem i pozostawiłem na 20 minut. Po tym czasie kurczaka delikatnie podsmażyłem na patelni przez okres około 4 minut, bez użycia tłuszczu, tak tylko aby mięso stało się białe z wierzchu i nie uległo zarumienieniu. Pod koniec smażenia dodałem do kurczaka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i całość smażyłem jeszcze przez

Wyprawy kulinarne
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 182

smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie.   Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.  Dodatkową inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie "Okrasa łamie przepisy". W odcinku 31 wybrał(...)łyżeczka miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 mały ogórek kiszony  1 dymka - biała część i szczypiorek (akurat ten ostatni u mnie "wyszedł" jeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć bez) rozmaryn - do smaku - świeży lub suszony sól, pieprz - do smaku Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę

Grunt to przepis!
Placki Ziemniaczane Na Bogato ! 133

prostu zbędny tłuszcz. Następnie obieramy i ścieramy ziemniaki na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, przestudzona kiełbaskę z boczkiem bez tłuszczu który się z nich wytopił, solimy i pieprzymy do smaku. Można dodać jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Cynamonowe placuszki pełnoziarniste :) 103

Anielskie Przysmaki Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy energicznie za pomocą łyżki :D Kładziemy na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu po 1 łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień. Kiedy na placuszkach pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia. Podajemy z serkiem, miodem czy owocami, w sumie to z czym tylko Chcecie :) Wartość kaloryczna samych placuszków wynosi

Zdrowie na języku :P
Tradycyjne domowe pączki karnawałowe 287

macie pomysłu to tradycyjna marmolada albo bez środka też, są ok.  Porcja 20 pączków Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki oleju 2 żółtka szczypta soli 1 kieliszek rumu  tradycyjnie marmolada ok 100 g 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce umieścić(...)odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.  Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki przyprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Pączki wiedeńskie 239

wrzucić na rozgrzany olej tak aby papier znajdował się na wierzchu. Po kilku sekundach szczypcami zdjąć papier i smażyć pączki już bez papieru do momentu aż się zarumienią. Gotowe pączki układać na wyłożonej ręcznikiem papierowym blaszce żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cukier puder rozpuścić na małym ogniu razem z wodą. Gotowy lukier nakładać pędzelkiem na wystudzone pączki. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 190

sushi w sieci i czasami w Biedronce, w tygodniu azjatyckim). Mięso po zamarynowaniu odcedzamy z marynaty i smażymy do zbrązowienia i skarmelizowania z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy

Karo in the Kitchen