łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego
CookYourselfmieszanek sałat. Składniki - boczek wędzony - kilka-kilkanaście plastrów cieniutko pokrojonych ( najlepiej na maszynce ) Wykonanie Cieniutkie plasterki boczku kroję na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu i smażę partiami na dość silnym ogniu aż staną się mocno chrupiące.Gotowe przekładam na papierowe ręczniczki aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli podaję je jako dodatek do zupy
Kuchnia z widokiem na ogródFilecik delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Białko roztrzepujemy z łyżeczką śmietany. Mięso obtaczamy w tartym pieczywie, w białku ze śmietaną i znowu w pieczywie. Smażymy z każdej stronie bez tłuszczu (na patelni nieceramicznej z tłuszczem), po 2-3 minuty z każdej strony. Bułkę przekrawamy, posypujemy od środka każdą połówkę serem, na spodniej umieszczamy nasz podsmażony filecik
BaRepasprzypalić. Można delikatnie podlewać je olejem, jeśli patelnia zacznie dymić. Myślę, że można rozwałkować ciasto na nieco grubsze placki, ale trzeba je odpowiednio dłużej smażyć, więc chyba bez dodatku tłuszczu się nie obejdzie. Można je oczywiście upiec w piekarniku albo bezpośrednio na kuchennej blasze, ale kto teraz taką jeszcze posiada… Smacznego! function load(url, callback
dom-agi.plŻurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej. Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie niewielkiej ilości oleju), aż się przyrumienią, z obu stron. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipełna szklanka mąki1/2 łyżeczki sodyszczypta soli4 łyżki cukru1 jajko1/2 szklanki mleka2 łyżki masłaSposób wykonania:1. Masło topimy, lekko studzimy.2. W misce miksujemy wszystkie składniki.3. Placuszki smażymy na patelni (można bez tłuszczu).4. Podajemy z dżemem lub owocami.Smacznego
Kuchnia domowa Animomentu aż będzie jednolite, bez grudek. Jego konsystencja ma być gęsta, tak aby „ciągnęło się” po zanurzeniu w nim łyżki lub widelca. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu na średnim ogniu, aby ciasto wyrosło. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. Super smakują z sosem jagodowym i prażonymi migdałami! Smacznego
PastelFoodMożna zrobić wersję wytrawną – zamiast cukru waniliowego dodać ulubionych przypraw Nie ma u mnie zasady, że pierwszy naleśnik się nie udaje. Raczej bywa odwrotnie. Najlepiej smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto
apetytnapieczeniePowoli dodawać mąkę, mieszając, by nie powstały nieapetyczne grudki. Następnie wsypać proszek do pieczenia, wlać sklarowane masło i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem
W poszukiwaniu inspiracjiłaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl owocowo – warzywny za jedyne zł 10. Co np. za wodę z ananasem i bazylią jest lekkim nadużyciem, ale skoro pan premier bez angielskiego może zostać prezydentem Europy, to my jako naród możemy żenić kity spożywcze w dowolnych cenach, jak się nam żywnie podoba. W tym miejscu czytelnik powinien poczuć podmuch(...)serce pani w Urzędzie skarbowym. Jedynie frytki zacne. Co prawda przy frytkach trafił mnie szlag najjaśniejszy. Miła dziewczyna mówi do pana, że jest wegetarianką i na jakim tłuszczu frytki są smażone? pan bez zająknięcia rzecze, że na roślinnym, panienka rozpromienia się jak poranek, bierze frytki i idzie. Napis drobnymi literkami, że frytki na tłuszczu wołowym i taką odpowiedź otrzymujemy
ladykitchenpatelni i smażyć dość cienkie naleśniki. Nie może być jednak za rzadkie, ponieważ wtedy mogą się nam rozpadać podczas przewracania. Trzeba to wypróbować samemu. Naleśniki smażymy na patelni już bez dodatku tłuszczu. Myślę, że dodanie odrobiny oleju do ciasta jest lepszym pomysłem, niż lanie go na patelnię. Naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ(...)jajko roztrzepane z ok. 1/4 szklanki mleka bułka tarta olej do smażenia Cebulę i pieczarki kroimy w dość drobną kostkę. Następnie podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości oleju, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki zaczną brązowieć i puszczać sok, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy do chwili, kiedy mięso nie będzie surowe. Całość odstawiamy, by trochę przestygła. Wtedy dodajemy
Ratunku obiadtalerzykiem aż wchłonie cały bulion.Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy boczek i smażymy 2 minuty (bez oliwy - z boczku wytopi się tłuszcz, na którym będziemy smażyć resztę składników). Gdy wytopi się trochę tłuszczu, na patelnię dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy aż obie strony się zarumienią, przewracając go od czasu do czasu.Gdy kurczak się zarumienił dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy(...)zawsze nadkrawam go w najgrubszym miejscu, by się upewnić).Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy na ogniu aż śmietana połączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli sos jest za rzadki, gotujemy bez przykrycia by go odparować. Doprawiamy odrobiną soli.Po wyłączeniu ognia kurczaka wyjmujemy z sosu i kroimy w plastry. Podajemy z sosem i kaszą kuskus
W kuchni wieczoremmielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód
Kuchnia Bazyliimielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód
Kuchnia Bazyliirazem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną
Czerwona Porzeczka