wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut. 3. Zupa z dyni i batata. Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut
Pij soki wyciskaneNaleśniki smażymy na kapce oleju rzepakowego. 2. Rozmrożone wiśnie wrzucamy wraz z sokiem do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, aromat migdałowy, cukier trzcinowy i gotujemy ok 15 min na średnim ogniu, sporadycznie mieszając. 3. Dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, mieszamy i chwilkę jeszcze gotujemy. 4. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Na usmażone naleśniki umieszczamy
Restauracyjka Literackaorganizmowi tłuszcze najwyższej jakości? - używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego, - wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj
NaKońcuJęzykaschabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab
Przepisy i porady kulinarnełososia bez skóry i ościmarynata:po łyżce oliwy, miodu, soku z cytryny lub limonkisól, pieprz, po szczypciełyżeczka przyprawy do łososia terijakigarść pistacji do posypaniaŁososia kroimy na kawałki. Każdy kawałek, z obu stron, smarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników. Odkładamy do lodówki na godzinę.Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki:500 g bobu;1 duża, biała cebula;2 ząbki czosnku;50 g masła;1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/;50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety);1/2 łyżki majeranku; Sól;Pieprz;4 kromki chleba (około(...)Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można
Gospodyni MiejskaSkładniki : 150 g mąki 1 łyżka smalcu 3 żółtka 60 ml spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder Smalec siekamy z mąką i solą na
prawdziwe jedzenienadmiaru tłuszczu cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę razem ze skórą, dodajemy na patelnię i smażymy kilka minut ciągle mieszając cebulę kroimy w drobne piórka i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodajemy na patelnię - przesmażamy chwilę po czym dolewamy 3-4 łyżki wody i chwilę dusimy pod przykryciem, a następnie zostawiamy pod przykryciem bez ognia doprawiamy solą
zobacz ich smaksmażymy bliny na rumiano, z obu stron. Możemy je osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu (moje tego nie wymagały, starałam się dawać jak najmniej tłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki
mojewypiekiinietylkouwielbia je zabierać na śniadanie do szkoły są na dwa kęsy. Zależało mi na zrobieniu mini naleśnika takiego aby był puszysty, lekki, nie był utopiony w tłuszczu, aby można było go paluszkami bez problemu zajadać. Ile różnych wersji ciasta zrobiłam, aby uzyskać swój cel ....nie pytajcie :)) SKŁADNIKI : 1 szklanka 250 ml mąka pszenna 1 szklanka mleko 1 szklanka jajka(...)żółtko i białko osobno)1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli dodatki marmolada, twaróg na słodko, owce łyżka oleju, masła klarownego do smażenia SPOSÓB WYKONANIA :- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, żółtka jaj oraz szczyptę soli i łyżeczkę soli- mieszamy wszystkie składniki, aby nie było grudek- w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka- dodajemy do naszego ciasta
Basia w kuchnipiecz bez przykrycia 40-45 minut obracając od czasu do czasu. Piersi umyj, osusz, oczyść i dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej, dodaj łyżkę masła i gdy zacznie się pienić umieść piersi. Smaż na średnim ogniu, na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony. Obsmażone piersi wyłóż na talerz, a większość tłuszczu odlej
Moja Delicjaktóre wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać
UgotujmyTo.plbez dodatku jajek. Przepis stworzyłam na potrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, tłuszcz do smażenia
Malinowe Pocałunkifrytek, bez chemicznych dodatków. Składniki: kilogram ziemniaków pół litra oleju sól sos do frytek Dobrze jest wybrać spore ziemniaki. Odmiany jakie pasują na frytki to min. Viktoria, Irys, Irga.Ziemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Olej podgrzewam w głębokim garnku. Wrzucam jedną frytkę. Kiedy wokół frytki zaczną wrzeć bąbelki to znaczy, że temperatura tłuszczu jest odpowiednia. Frytki smażę porcjami
prawdziwe jedzeniezupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 2 żółtka- 1 całe jajko- 50g ksylitolu- 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy- 35g drożdży- 1 łyżka spirytusu- 250ml ciepłego mleka- szczypta soli+ olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz).Drożdże
Smaczne Zdrowe