Szczerze mówiąc na drugi dzień nabierają one pięknego aromatu palonej gryki. Pycha. Wypróbujcie. Można je podać z taką kapustą a na drugi dzień odgrzać w piekarniku bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Sznycle gryczano-wieprzowe 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm 1 jajko 1/3 szklanki mąki gryczanej sól i pieprz do smaku Zebrać razem wszystkie skłądniki. Kotlety roztłuc tłuczkiem(...)jajku i ponownie zapanierować w mące gryczanej (strząsnąć nadmiar panierki, w szczególności jeśli zrobiły się na niej grube grudki, które odstają od mięsa ). W dużej patelni rozgrzać olej; smażyć kotlety po obu stronach na średnim ogniu do czasu aż uzyskają złocisty kolor (ok. 5 minut całość) . Smacznego. Kliknij na zdjęcie poniżej
Jem więc JestemFarsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem, tak z jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego(...)naprawdę pysznym i sycącym jedzeniem. Najtrudniejszą częścią wykonania jest usmażenie naleśników i pierwszych kilka może się nie udać, potem jednak nabiera się wprawy i wszystko idzie sprawnie. Na zdjęciu bez panierki bo na szybko robiłem, w towarzystwie pomidorka. Koszt: dla podanych składników (5 naleśników co jest mega sycącą porcją, mało kto da rade tyle zjeść
Tanie przepisy studenckieoleju. Smażymy filety kurczaka na rumiano, z obu stron. Zdejmujemy z patelni, przykrywamy żeby za szybko nie stygły. W rondlu rozgrzewamy masło z pozostałym olejem i na sporym ogniu smażymy pieczarki, do zrumienienia. Dodajemy do nich czosnek, ½ kostki grzybowej (polecam Wam borowikowe z Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy(...)ryż będzie równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków
Karo in the Kitchenprzynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1 jajka1 średnia cebulasól, pieprz do smakubułka tarta do panierowaniaolej rzepakowy do smażenia Zalewa5 łyżek cukru 1 litr wody2 cebule3 listki laurowe4 kulki(...)pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Zagotować i gotować
Ala piecze i gotujeJeśli jednak nie potraficie się bez niego obejść, możecie dodać miód, syrop z agawy lub spróbować słodszego- bananowego omleta sprzed dwóch tygodni (KLIK).Baza to 264kcal w tym 31,4g białka, 9,1g tłuszczu, 13,6g węglowodanów oraz 15,6g błonnika. Omlet z dodatkami to 488kcal w tym 43,1g białka (!), 20,1g tłuszczu, 38,8g węglowodanów(...)zmielić na mąkę (na przykład w blenderze) i dokładnie zmiksować z jajkiem, białkami i serkiem wiejskimDodać pozostałe składniki i ponownie zmiksowaćTak przygotowaną masę wylać na rozgrzaną teflonową patelnię i smażyć pod przykryciemPo kilku minutach przekręcić delikatnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć około minutyNa koniec obudzić trochę swoją fantazję i udekorować pięknie swoje smakowite dzieło, a później... omnomnomnomn... :)Smacznego
peanutbuttermonstermożna przygotować samodzielnie np. z wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli nie mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe(...)Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza tym dosyć droga
OstryKęsmąki pełnoziarnistej (bez użycia miksera)PRZEPIS (porcja dla 2 osób) Składniki 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl. jogurtu naturalnego (250 ml) 2 jajka 1 małe opakowanie cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcj.) 1 jabłko, pokrojone na małe cząsteczki olej do smażenia Przygotowanie Jajka rozbełtać(...)cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać widelcem. Dodać cząstki jabłek. Ciasto odstawić na 10 minut. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki na ręcznikach papierowych w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.componownie wymieszałam rękami. Delikatnie spróbowałam czy nie trzeba dodać soli, pieprzu Dodałam również czosnek przeciśniety przez praskę. Z powstałej masy zrobilam malutkie kuleczki. We Włoszech nie smaży się kotlecików, ale ,albo się je dusi w salsie pomidorowej ,albo się je piecze w piekarniku. Ja postanowiłam zrobić w piekarniku, gdyż kulki te, zostaną włożone do naszego rosołku ,na sekundkę(...)codzienne życie. Brytfanna Florina pozwala mi się spokojnie oddalić od piekarnika bez obaw , że coś spalę , za mocno przypiekę, jednym słowem nawalę. Na spód brytfanny Florina dałam masło. Następnie brytfannę położyłam na gazie aby masło roztopiło się. Dodalam kulki z mięsa kaczęcego i podlałam 2 łyżkami tłuszczu, który się wytworzył na powierzchni rosołu. Przykryłam i włożyłam do nagrzanego
Z Kuchni Do Kuchniobiad lub kolację dla dzieci. Można je przygotować z ulubionymi owocami lub bez dodatków, polane syropem owocowym. składniki na 15-18 racuchów 3 duże banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 4 dag drożdży 3 jajka 1 łyżka oleju + olej do smażenia cukier puder do posypania racuchów przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże(...)skórki banany kroimy na 5-6 części. Wyrośnięte ciasto łączymy z ubitą pianą z białek delikatnie mieszając, dodajemy pokrojone banany i wszystko razem mieszamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na rumiano , po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniabardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 20 sztuk: - 200g mąki (u mnie orkiszowa typ700) - 4 jajka - 100g masła - 250ml wody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder(...)garnka. Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także ekstrakt waniliowy , by wchłonęły mniej tłuszczu. W przepisie go nie było, więc można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek
Smaczne Zdrowekotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić. Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa(...)pieprzem, dodać gorącą wodę. Dłonie zwilżyć olejem i formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć układać na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę do gotowej cebuli dołożyć kotleciki, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i podsmażyć kilka mint, by smaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gospodarza – W TRAKCIE: Wybór grilla. Dla mnie prawdziwy grill to grill węglowy, tylko i wyłącznie. Maszyny gazowe i elektryczne to już nie to samo. Smak mięsa jest patelniany, przypominający smażenie w domu, a przecież nie o to chodzi. Także wybór już padł: grill węglowy, i najlepiej z pokrywą. To nie żart – naprawdę warto jest zainwestować parę groszy więcej i zakupić(...)również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa popiołu
upichconamnie to najlepsza surowa biała kiełbasa i szybkie curry z soczewicy, śmietanki kokosowej, pomidorów, cebuli i przypraw. Całość – 30 minut. Smak- zabójczy. Wieprzowa kiełbaska, mocno octowe pikle, przesiąknięte tłuszczem frytki, nieśmiertelny ketchup, pszenna dmuchana buła, łycha mieszanki przypraw curry na wierzchu – 3-4 Euro mniej w kieszeni i zostajecie sam na sam z niemiecko-indyjsko-amerykańskim miszmaszem w łapie(...)oleju smażymy z każdej strony na złoto wszystkie białe kiełbasy. Do zezłocenia na średnim ogniu będą potrzebowały około 5-6 minut z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni, takiej, którą możecie w całości włożyć do piekarnika, rozpuszczamy masło klarowane lub kokosowe. Wrzucamy 1 łyżeczkę curry, garam masalę, kormę, smażymy przyprawy przez chwilę, mieszając. Wrzucamy na tłuszcz z przyprawami posiekaną cebulę
Karo in the KitchenPorto Tawny. Zredukować o połowę, odparowując tym samym alkohol (przez 1 minutę ). Następnie wlać czerwone wino i również zredukować całość o połowę. Wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 40-45 minut , zbierając ewentualne szumowiny (sos ma lekko pyrkać) . Sos odcedzić na gęstym sicie lub przez szmatkę. Przelać do czystego rondelka i gotować przez(...)odstępach ok. 1 cm). Przyprawić solą i pieprzem z obydwu stron. Patelnię z grubym dnem postawić na średnim ogniu. Położyć piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć 5 minut rumieniąc skórkę i wytapiając tłuszcz ze skóry (ja zlałam większą część tłuszczu w połowie smażenia) . Delikatnie obrócić na drugą stronę i smażyć niecałą minutę (ok. 30 sekund) . Piersi z kaczki przełożyć
Moja Delicjaperfekcji). Poza tym jestem wielkim gadżeciarzem kuchennym. Nowatorskie sprzęty czy niebanalne naczynia zawsze przykuwają moją uwagę, szczególnie gdy mogą urozmaicić nasze posiłki lub nadać im nowy look. Bez niektórych urządzeń nie wyobrażam sobie życia, gdyż gotowanie jest wtedy o wiele prostsze. Jest to też świetny pomysł na prezent dla osoby, której pasją jest gotowanie - ja za dobrą patelnię(...)Bazylia Oregano Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ostudzone, ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem. Mięso wraz z cebulą podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, bazylią , oregano i przyprawą do mięsa wieprzowego. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Kokilkę wysmarować tłuszczem. Na dnie 1 kokilki wyłożyć ¼ ziemniaków, na to połowę mięsa, ¼ puszki
Fabryka pomysłów