Tradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych(...)pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć tortille w rulon. Smacznego
Czerwień i błękitkoniecznie musicie spróbować. Jak dla mnie jest ona istnym fenomenem! Nie dość, że wyglądem różni się od reszty kasz, ale również smakiem powala na kolana. Jako główny składnik sałatki jest totalnym strzałem w dziesiątkę. Po prostu musicie jej spróbować, a jeśli już ją jedliście to co o niej sądzicie? :) Przepis na 4 porcje. Składniki: - puszka groszku konserwowego lub 250g świeżego(...)uważamy by ich nie spalić! Gotową marchew i pietruszkę kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy delikatnie do całkowitego przemieszania. Doprawiamy wedle uznania. Smacznego
Be Fit Be StrongDziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy(...)talerzu układać na zmianę plastry mozarelli, pomarańczy oraz listki świeżej mięty (ewentualnie bazylii lub oba zioła). Całość posypać obficie fenkułem, pestkami słonecznika i koperkiem. Polać wcześniej przygotowanym dressingiem. Smacznego
DefinicjaSmakuSzparagi to bardzo fajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki(...)szparagi, oprószamy pieprzem. Układamy pokrojoną mozzarellę, ścieramy odrobinę skórki z cytryny, rozrzucamy posiekany szczypiorek i skrapiamy olejem. Jeśli ktoś woli wymieszane składniki, jak najbardziej przed podaniem/zjedzeniem można wszystko pomieszać. Smacznego
Kolizje SmakówPyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało. Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :) SKŁADNIKI garść rukoli garść szpinaku "baby" 1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej duża pierś z kurczaka oliwa czosnkowa świeży lub suszony tymianek oliwa/olej do smażenia(...)kilka minut na patelni polewając oliwą czosnkową. Zieloną mieszankę rozdzielamy na 2 talerze, układamy kawałki kurczaka i połówki pomidorków. Posypujemy startym żółtym serem i grzankami. Polewamy dressingiem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeWarzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie. Skład naszej sałatki jest taki: -1 kg brukselki -1/2 kg fasolki szparagowej -czerwona i żółta papryka -30 dkg pieczarek -5-6 ogórków -3-4 marchewki -3 cebule Zalewa: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -3 łyżki soli -15 łyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików(...)cedzakową do garnka z zalewą, dorzucamy paprykę i ogórki, doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do słoików. Słoiki uzupełniamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy 7 minut od momentu wrzenia wody. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyProponuję dziś przepis na moje ulubione łazanki - wegańskie , są tak pyszne , że całkowicie przysłoniły swym urokiem mój poprzedni przepis - Łazanki bezglutenowe z boczkiem. Przepis
Kawa z mlekiemPierogi z serem na słodko to ulubiona wersja pierogów jakichkolwiek mojego synka, na szczęście mogę je już bez przeszkód przyrządzać, od czasu gdy wymyśliłam przepis na
Kawa z mlekiemDługie, jesienne i chłodne wieczory sprawiają, że na kolację częściej jemy coś ciepłego i rozgrzewającego. Co dobrego przygotować, jeśli zabrakło już pomysłów? Specjalnie dla Ciebie wybrałam
Moja smaczna kuchniaPasta z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi Pasta z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi Składniki na pastę z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi
Anielskie SmakiSurówka z buraków z jogurtem... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Do tego drobno posiekana cebula. A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem. Pycha
Gospodyni MiejskaUwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo
Kuchnia Łukaszajednym z dyskontów pojawiły się fioletowe ziemniaki, postanowiłam więc je zakupić i przygotować coś ładnego na bloga. Bardzo lubię ich używać do sałatek, ale tym razem przyszły mi do głowy knedle, które ostatnio jadłam chyba we wczesnym dzieciństwie. Okazuje się, że zrobienie ich nawet w wersji bezglutenowej i w dodatku wegańskiej jest dziecinnie proste. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki(...)ułożyć śliwkę i zawinąć w nadmiar ciasta. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy posypane cukrem i cynamonem i polane roztopionym olejem kokosowym. Smacznego
Quinoa Raz!