kruche, sos super, z charakterem, ciut słodkawy dzięki żurawinie przeplata się z ostrą papryczką i whisky. Szybkie i proste w przygotowaniu. U nas polędwiczki podane były z ryżem i sałatką. Polecam, warto wypróbować :-) Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 150 ml Ballantines 1 papryczka chilli 1/2 szklanki żurawiny (jeśli chcemy ciut słodszy sos to 3/4 szklanki) kilka suszonych(...)jakiś czas polędwiczki przewracać). Dodajemy teraz śmietanką, mieszamy, dodajemy kurkumę i doprawiamy solą i pieprzem. Jak sos nam troszkę zgęstnieje, wyłączamy gaz i gotowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego
kruche babeczkipoddamy tej obróbce termicznej. Grillowane pomidory i pomidorki to ostatnio mój faworyt bo smakują doprawdy doskonale ale jeżeli nie próbowaliście nigdy to ugrillujcie rzodkiewki i dodajcie je do sałatki. Są super. Składniki (na 2 porcje): Grillowany schab: 300 gram schabu pokrojonego w plastry cynamon, rozmaryn, sól, pieprz, wędzona papryka oliwa z oliwek do smażenia pomidorki truskawkowe Kasza(...)konieczność doprawiam solą i pieprzem. Schab kroję w plastry i podaję z kaszą i pomidorkami. Schab można też pokroić w kostkę i wmieszać w kaszę. Smakuje równie pysznie. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawielkanocnym stole. A i później, na spotkaniach rodzinnych schodzi jak ciepłe bułeczki. W wykonaniu raczej prosta i szybka, na pewno mniej praco i czasochłonna niż sałatka jarzynowa. W smaku - fajna mieszanka lekko słodkiego groszku, mączystych ziemniaków, śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych i ostrawej cebulki. Polecam. Robię ją regularnie w okresie zimowo-wiosennym. Składniki: 2 filety śledziowe matjas(...)przypadku szalotki lub cebuli cukrowej. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i wymieszać. Można doprawić solą i pieprzem, jeśli smak będzie mało wyraźny. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuSałatka sprawdza się na drugie śniadania, a nawet lekki obiad. Zamiast ziaren siemienia lnianego można do prażenia użyć innych np. słonecznika lub dyni. Polecam podawać z bagietką upieczoną z masłem czosnkowym. Pycha :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 50 g ziaren siemienia lnianego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ogórek gruntowy 4-5 pomidorków koktajlowych(...)wrzucamy do miski, a następnie mieszamy z majonezem oraz jogurtem i doprawiamy solą, pieprzem. Na wierzch układamy kurczaka, mozzarellę, przekrojone na połówki pomidory i posypujemy wszystko uprażonymi ziarnami siemienia. Smacznego
Symfonia smakowadobrego. Moje zielone talerze to po prostu połówki avocado. Zwykle wydrążam miąższ i nadziewam je guacamole. Jednak tym razem miąższ pozostał, bez niego talerze nie byłyby takie smaczne! Część talerzy pomalowałam w prążki - avocado z grilla to absolutna rozkosz! Skropione cytryną i oliwą i posypane odrobiną soli smakuje cudownie. Nie mogłam się jednak powstrzymać i ułożyłam jeszcze(...)przekroić na pół i usunąć pestkę. Z każdej połówki ściąć czubek, tak by powstał dość gruby plaster avocado. Miejsce po pestce powiększyć wydrążając część miąższu - można go użyć do sałatki, pasty, itp. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwę i ułożyć na niej plastry avocado. W środek każdego plastra wbić jajko, nakryć pokrywką i trzymać na średnim ogniu do momentu aż białko
KUCHARNIARobi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku łyżka masła(...)papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić. Smacznego
IMPRESJA SMAKUUwielbiam zapiekanki a makaronowe to już najbardziej. Tym razem zapiekanka z moimi ulubionymi warzywami czyli kalafiorem, brokułem i pieczarkami . Kukurydza jest tylko do towarzystwa. Zapiekanka jest
Kawa z mlekiemS k ł a d n i k i: (dla 3 osób) - 2 małe piersi kurczaka - 0,5 szklanki bułki panko - 0,5 łyżeczki soli
Gocha gotuje!Upały, upały i upały. Nie wiem jak Wy ale zbyt dużych upałów nie lubię. Moje zwierzęta chyba też za nimi nie przepadają. Gotować się nie chce
Smaki EwySałata zielona masłowa wyjątkowo piękna o tej porze roku, aż kusi aby ją schrupać.W zasadzie nie trzeba do niej nic dodawać ( no może poza śmietaną
Kuchnia z widokiem na ogródprawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko(...)test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno nie były one już tak smaczne (wchłonęły zdecydowanie zbyt dużo tłuszczu). Kotleciki smażone beztłuszczowo nadawały się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Dodatkowym atutem (pomijając fakt, że takie na pewno były po prostu
Smaki Na Talerzuprawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko(...)test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno nie były one już tak smaczne (wchłonęły zdecydowanie zbyt dużo tłuszczu). Kotleciki smażone beztłuszczowo nadawały się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Dodatkowym atutem (pomijając fakt, że takie na pewno były po prostu
Smaki Na Talerzuuwielbiają; można je kupić w każdym sklepie, są nieodłącznym składnikiem kanapek z ciemnego, żytniego chleba z rullepølse - zwijaną szynką z dużą ilością czarnego pieprzu. Świetnie nadają się do sałatek i jako dodatek do obiadu. Tak przygotowana cebula, nadal wyrazista w smaku, nieco traci ostrość na rzecz innych tonów. Ja bardzo ją lubię, C. też, więc słoiczka nie pasteryzowałam, tylko(...)pieprz. Pozostały wrzątek wymieszać z octem, mieszanką zalać cebulę. Mocno zakręcić słoik, odstawić do całkowitego wystudzenia, a nastepnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry. Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika(...)minuty. Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować * 10 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia. * do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewą Smacznego
Codziennik KuchennyKozi ser zaczęłam wykorzystywać w swojej kuchni od niedawna i bardzo go polubiłam. Nie tylko jako dodatek do sałatek. Idealnie pasuje do dań na ciepło. Farsz tych łódeczek to połączenie jedynie 3 składników, i wierzcie mi – więcej nie trzeba. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, około 100 g koziego sera, 50 g kiełek, 2 – 3 ząbki czosnku, przyprawa do kurczaka(...)temperaturze 180 stopni (w trakcie pieczenia ser może zacząć kipieć z łódeczek, wszystko zależy od wielkości piersi i kieszonek oraz ilości farszu). Przed podaniem udekorować odłożonymi kiełkami Smacznego
Nie tylko w kuchni