Marynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych(...)każdego słoiczka włożyć gałązki tymianku i liście bazylii. Całość zalać zalewą z oleju rzepakowego. Po 2 dniach ser nabierze aromatu. Zamknięte słoiczki przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego
kolorowotorcikowoJestem osobą, która nie przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)language:EN-US;} Mimo że jestem fanką drobiu, nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn
Fabryka pomysłówKomponując swoje posiłki korzystam teraz z bogactw jakie oferuje nam sezon owocowo-warzywny, dlatego tym razem postawiłam na młodą kapustę, która gości na moim stole pod
Fabryka pomysłówMłoda kapusta… uwielbiam, podobnie jak botwinkę, dymkę i wszystko co wiąże się z wiosną i rozkwitającymi kolorami straganami na bazarkach. Każdy tydzień wiosny przynosi praktycznie
Mieszam w GarnkuA teraz spójrzcie na zegarki :) Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSezon grillowy w pełni. Chyba początek sezonu jest najlepszy, najbardziej smakowity. Dzisiaj proponuję odmianę warzywną z odrobiną wędzonego boczku dla podkręcenia smaku. Do przygotowania tego dania
Smaki EwySkładniki pół piersi z kurczaka mała czerwona papryka mała żółta papryka pęczek natki pietruszki kilka pomidorów suszonych - u mnie zawsze Helios łuskane ziarenka słonecznika 2 małe
Gaździnka warzydziś dla Was mięsną propozycję, ale jeśli nie skorzystacie przy piątku, to przy sobocie koniecznie powinniście. Proste danie, które przygotowałam zupełnie spontanicznie okazało się bardzo smaczne, dlatego postanowiłam zgłosić je do konkursu organizowanego na stronie Durszlak przez Bonduelle. Czasem proste pomysły przydają się najbardziej, zwłaszcza dla tych zabieganych i zapracowanych. Mam nadzieję, że tak będzie i tym razem(...)kukurydzy, zwijamy mocno i obtaczamy w mące. Tak samo postępujemy z pozostałym mięsem. Piersi smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem 3 łyżek oleju. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i sałatką lub według własnych upodobań
Kuchnia w czekoladzieNigdzie nie jest powiedziane, że tortellini nadaje się wyłącznie do sałatek, doskonałe są też do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam! Składniki: 25 dag kolorowych pierożków tortellini 300 ml przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili-miałam(...)Wylać warzywno-pomidorową pulpę na tortellni posypać serem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż ser się rozpuści. Podawać od razu posypaną natką po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i KardamonZawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin. Antyoksydanty zawarte w mango zapobiegają nowotworom i wielu chorobom, spowalniają również procesy starzenia. Mango świetnie sprawdzi się w wielu potrawach, jako składnik sałatek, lodów, deserów, jako dodatek do dań mięsnych , rybnych, świetnie nadaje się również na przetwory (mango można konserwować lub robić z niego dżemy). U Nas co roku z mango przygotowujemy pyszny(...)kokosowe, dodajemy paprykę, imbir, przyprawy i dusimy razem 10-15 minut. Pod koniec dodajemy mango. Makaron gotujemy al dente, odsączamy i mieszamy z sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniwarzyw, zawsze w innych kombinacjach smakowych itp., więc nie mają prawa się znudzić :) Poza tym są zdrowe i sycące. Można jeść je z w wersji fit z sałatką, lub jeśli wolicie - z kaszą, albo włożyć w bułkę z dodatkiem sałaty i innych warzyw i zjeść w formie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie(...)stron) i pieczemy ok. 30-40 minut w 180*C. Po ok. 15-20 minutach delikatnie przewracamy na drugą stronę. Podajemy z surówkami/kaszą/sosem/jako burger. Smacznego
chili & sugarKolejny dzień pełen ćwiczeń. Niestety lodówka pusta, więc przed zajęciami, zamiast zrobić smakowitą sałatkę, będę musiała kupić coś na mieście. Nie chciałabym kupować żadnych ciastek, więc mam nadzieję, że trafię na coś pożywnego i mało kalorycznego. A co do dzisiejszej słodkiej - a jakby inaczej - propozycji, przygotowałam dla Was owocowy deser z jabłkiem bez cukru! Fajny jako przekąska, słodki choć(...)wypadnie z pojemnika :) Kieliszki do szampana napełniamy do polowy musem jabłkowym, na to posypujemy po 3 pokruszone biszkopty, a na wierzch nakładamy bogato ubitą śmietankę, wyrównujemy. Podajemy schłodzone. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościWspaniała, zdrowa i pożywna sałatka, którą przygotujesz w 20 minut. Świeże brokuły, aromatyczny kurczak, sos czosnkowy, a wszystko to posypane prażonymi migdałami... Sałatka idealna na romantyczną kolację (mocno czosnkowa! :))) ), a także na szybki obiad. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI, na 4 porcje: 1 brokuł 2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych) garść płatków migdałowych 5 łyżek oliwy(...)kurczaku upraż przez chwilę na złoto-brązowy kolor płatki migdałów. Na półmisek wyłóż różyczki brokuła, na to nałóż gotowego kurczaka. Całość polej sosem czosnkowym i posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyTak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie
Kuchnia ŁukaszaWitajcie, sezonowe smakowanie zaczynamy od szparagów. Bierzemy zielone bo ładniej wyglądają i nie trzeba ich całych obierać :). Szparagi są bardzo niskokaloryczne, lekkostrawne, pełne kwasu foliowego, rutyny
Kuchnia PROzdrowotna