właśnie. Tak sceptycznie podeszłam do mięsa mielonego w sałatce, ale no właśnie, ale jak ją spróbowaliśmy, to okazało się, że sałatka jest rewelacyjna. Smakowała wszystkim :-). Polecam Wam bardzo, bo sałatka na pewno będzie królem imprezy :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek(...)przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do niego majonez i jogurt naturalny. Mieszamy. Sosem czosnkowym polewamy fasolkę. Na sos ścieramy ser żółty. Wierzch zdobimy pokruszonymi chipsami, całe układamy dookoła miski :-). Smacznego
kruche babeczkimnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki(...)zetrzeć albo pokroić w kostkę.Owoce dodać do kapusty.Dusimy 15 minut.Bigos ponownie doprawić.Wymieszać z sokiem z cytryną.Przed podaniem usunąć listek i, ziarna ziela angielskiego.i jałowca oraz goździki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZbliżają się święta. Zastanawiamy się co przygotować, czym zaskoczyć rodzinę. Proponuję pyszne wielowarstwowe ciasto - przekładaniec jabłkowo-orzechowy . Na pewno będzie smakować. Składniki: Ciasto: 2 i
Salonik smakówłososiem – sałatka tabbouleh – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z kaszą gryczaną niepaloną. – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie GRILLOWANY ŁOSOŚ Ilość porcji(...)oraz drobno posiekaną miętę. Na talerze włóż ugotowaną quinoę (komosę ryżową), dodaj grillowane warzywa i łososia. Na łososia wyciśnij sok z grillowanej cytryny, a następnie dodaj sos tzatzyki. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Grillowany łosoś pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plChcecie poprawić swoją odporność?, lubicie ostre cebulowe smaki? Spróbujcie nowego przepisu na tartę cebulową Tarta cebulowa dobrze smakuje na zimno. Może stanowić dodatek do ulubionych warzywnych sałatek. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 duże białe cebule pokrojone w cienkie plasterki – 250 g gęstej śmietany kremówki(...)podpieczone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie. Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Wyciągnij z piekarnika ostudź. Podawaj na zimno. Smacznego Artykuł Tarta cebulowa pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEkosmiczny. Mają grubą skórkę i jasny miąższ, mogą mieć różne kolory: zielonkawy, żółty, a nawet prawie czarny. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią(...)Wydrążone patisony oprószamy w środku solą, napełniamy farszem i przykrywamy odciętymi czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Zapiekamy w 180 stopniach około 60 minut. SMACZNEGO
Smak mojej kuchninaszym domu lekko posypanego solą, czasem dodatkowo polanego masełkiem (rozpusta!;). Ale zawsze idzie w dużych ilościach na raz :) Smakuje nie tylko sam, lubię go w różnych jednogarnkowych daniach, sałatkach, z ryżem, w zupach. Można gotować bób w osolonej wodzie (wtedy zachowuje maksimum swojego smaku), z dodatkiem cukru, ulubionych ziół, albo z czosnkiem, tak dla aromatu. Zależy co kto lubi. Konsystencja(...)wrzątku, tym będzie bardziej miękki i mazisty. Kwestia gustu i smaku, jak sami widzicie. Jeśli macie inne sposoby na gotowanie bobu to zapraszam do dzielenia się kulinarną wiedzą :) Smacznego
Zasmakuj KuchniNadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić strefę(...)nadziewać go szparagami i układać na nim boczek. W ten sposób cała przekąska będzie się dobrze trzymać. Dla pewności można przewiązać całe rurki gałązką szczypiorku, czy pietruszki. To wszystko :-) Smacznego! Instagram /// Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnyZielone Pesto - włoski sos na bazie bazylii, dzięki któremu zawdzięcza swój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram mielonego mięsa z indyka połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek(...)około 6 łyżek wody w której się gotował - dzięki temu sos będzie kremowy. Makaron spaghetti łączymy w garnku z przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego
Taste Therapywiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C, żelazo, a także w błonnik. Warzywo to doskonale smakuje jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora(...)oleju na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy. Śmietanę umieszczamy w kubeczku z letnią wodą, po trochu dodając do zupy. Koperek drobno kroimy, dodajemy do bulionu. Smacznego!;) ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży
Kuchnia Pełna PasjiJeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy(...)się w pastę. Powinny być widoczne kawałki białka i zielenina. Z gotowej masy jajecznej uformować niewielkie kotlety, panierować w bułce. Smażyć na pozostałym maśle z obu stron na rumiano. Smacznego
Pełny talerzPałacu nieopodal Gdańska, w którym był Szefem Kuchni. Tam też gotowaliśmy już pod jego okiem na profesjonalnym sprzęcie kuchennym. Od października przekazywał nam wiedzę odnośnie ciekawego układania surówek i sałatek, a w ostatnich tygodniach biegaliśmy po kuchni odtwarzając smaki z różnych stron świata. Uczelnia zapewnia nam również liczne wyjazdy w ramach programu studiów. Odwiedziliśmy już Kalinówkę we Wzgórzach Dylewskich(...)bardzo lubię sushi i wielką frajdą było samodzielne zawijanie alg z wybranymi dodatkami :) Przygotowanie surowców Szef Wojtek Harapkiewicz Zawijamy :) Kręcimy :) Nawet ja się załapałam :) I gotowe : ) Smacznego! Uwierzcie, że naprawdę bardzo ciężko opisać przebieg studiów krok po kroku, ale mam nadzieję, że chociaż odrobinę przybliżyłam Wam jak to wszystko wygląda i jak prężnie rozwija się Nasz kierunek :) Przede mną
Sajkofanka smakusłonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle(...)ćwiartki lub jeszcze drobniej – zależy od ich wielkości i naszych upodobań. Następnie układamy na talerzu według naszej fantazji rukolę, ogórka, pomidory, kurczaka, uzupełniamy polewając dressingiem i posypując słonecznikiem. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk
Symfonia SmakówTo najprostsza przekąska jaką możemy na szybko przygotować, lecz to co najważniejsze w desce serów to sos w którym zamoczymy nasze pyszne sery. Jeżeli żurawina Wam
Kuchnia PROzdrowotnajednocześnie. Do tego szalotka i aromatyczna kolendra, całość to prawdziwa eksplozja smaków. Znajdziecie tu jeszcze jeden zaskakujący smak, mianowicie prażony i utarty ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak. Sałatkę podaje się na liściach sałaty, kapusty lub z ryżem. Wybrałam wersje z liśćmi sałaty, które zwija się i zjada wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno(...)rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni. Gorące mięso wymieszać posiekaną szalotką, dymką i prażonym ryżem. Tak przygotowane mięso ułożyć na liściach sałaty, udekorować pokrojonymi papryczkami chili i listkami kolendry. Smacznego
Codziennik Kuchenny