marnotrawienie, bo szparagi lubią pękać spory kawałek za miejscem, w którym kończy się twardość. Nawet jak obetniecie za mało, to jeden centymetr twardszy nie spowoduje, że szparag będzie niesmaczny i nadający się tylko na paszę dla zwierząt. Gotowanie też jest proste. Wystarczy woda z odrobiną soli i cukru. Trzeba pamiętać, że główki, w przypadku zielonych szparagów, są bardzo delikatne(...)smak. Wolę szparagi przygotowane na maśle, tłuszcz zatrzymuje smak. Możecie przeprowadzić eksperyment – pół pęczka ugotujcie, pół przesmażcie na maśle. Zobaczycie różnice. Szparagi są bardzo dobre same, z sosami, w sałatkach, pizzy, risotto, tartach… Można długo wymieniać. Są bardzo delikatne w smaku, więc można się pobawić i eksperymentować Spróbujcie, jak jest sezon to warto. Postaram się wam pokazać trochę inne
ladykitchenWitamy! Grecja nie tylko nam się kojarzy z pięknymi widokami, słońcem, mousaką, sałatką choriatiki, tzatzikami, oliwkami, ale również z chałwą. Po powrocie chałwa leżała w lodówce i Moni nie wiedziała co z nią zrobić. Któregoś dnia po prostu wpadł jej pomysł do głowy. Brakowało czegoś słodkiego w domu, więc pora na ciastka z chałwą. Aromatyczne, z nutą słońca, orzechów(...)kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę. Lekko spłaszczamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać orzechami włoskimi. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Studzimy i jemy. Smacznego! :) Grecję w 1/4 mamy we krwi, więc taki przepis na pewno i nam i Wam osłodzi i ociepli jesienną aurę w Polsce. A może Ty ostatnio eksperymentowałaś
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoWyszło tak jakoś, że mimo piątku nie wstawiam rybki. Na dzisiaj został zamówiony placek po cygańsku ( publikowany na blogu ). Od czasu do czasu ulegam. Rodzina będzie
Smaki EwyPyszna,chrupiąca i pikantna tak w skrócie można opisać to co dla was właśnie przygotowałam. Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka pekinka 2 papryki czerwone 2
Wielki apetytSałatka jak widać po zdjęciu nr 2, była robiona, gdy kwitły piwonie, a ziemniaczki miały wielkość małych śliwek. Wszystko jednak czego do niej użyłam jest dostępne i obecnie, choć wiadomo, że ziemniaki zdążyły podrosnąć. Takie jest niestety to nasze życie, że wszystko przemija. Kwiaty przekwitają, ludzie umierają, a rosliny rosną i są zbierane w swoim najlepszym okresie. Składniki(...)słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać po czym polać nim sałatę. Odstawić na około 15-20 minut, aby wszystkie smaki się połaczyły i mozna podawać. Smacznego
Gosia gotujeAlkohol to nieodłączny element imprez, dla jednych mogłoby go nie być dla niektórych jest niezbędny. Można nie lubić jego smaku czy jego przykrych konsekwencji ale w
Kuchnia PROzdrowotnaMiała być rolada powstał sernik. Kiedy robiłem biszkopt, oddzielałem białka od żółtek i do białek trafiło nieco żółtka i musiałem miksować, to nie oddzielnie, a na
Kuchnia ŁukaszaWitajcie! Dziś będzie trochę o surówkach, które w naszej Polskiej tradycji obiadowej zawsze znajdowały swoje miejsce na talerzu. W czasach gdy robi się moda na wykwintnie
Kuchnia PROzdrowotna4ta czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta
Kuchnia PROzdrowotnaoraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku puszka fasoli białej Jamar duża(...)takie jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, wit. A, B. PP. Smakuje wybornie, jest delikatna i wspaniale komponuje się nie tylko w takich warzywnych daniach, także w pasztetach, ciastach, sałatkach. Na pewno urozmaici każde danie. W składzie tylko niezbędne potrzebne składniki. Taką fasolę możecie kupić w Żabce, Lewiatanie, Groszku, Livio. Polecam produkty Jamar i bawełnianą torbę - idealną na zakupy
Zasmakuj KuchniDziś zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z warzywem, który został przez Nas Polaków dawno zapomniany. Warzywem tym jest BRUKIEW :) a może coś więcej o Brukwi?:) Brukiew lub karpiel – odmiana kapusty rzepak, roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Obecnie uprawia się(...)myję. Wszystkie składniki drobno siekam. Łącze ze sobą wszystkie składniki. Dodaję przyprawy oraz majonez i jogurt naturalny. Mieszam raz jeszcze. Wstawiam do lodówki na minimum 30 min przed podaniem. Smacznego
Gotowanie PatkiRozpusta- tak, to dobre słowo. Milion kalorii, ale co z tego? Przecież jest taki pyszny! Tak samo jak jedna sałatka nie odchudzi, tak od jednej carbonary nie przytyjemy :D Składniki(na porcję dla 3 osób): - 250 g makaronu spaghetti - 200 g boczku wędzonego - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 100 g śmietany 30%* - 2 jajka - 100 g parmezanu(...)bardzo uważać, aby jajka się nie ścięły. Przed wlaniem masy jajecznej można nawet całkowicie wyłączyć gaz, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji dzięki gorącemu makaronowi. Posypać resztą sera. Smacznego <3 *prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki, ale mnie i wielu osobom które znam dużo bardziej smakuje z tą niewielką jej ilością - lojalnie uprzedzam ;) jeżeli macie ochotę na prawdziwą włoską
Cook&LoveNiedawno proponowałam Wam Sałatkę MIMOZA z sosem winegret według przepisu znanej mistrzyni kuchni – Julii Child. Dziś polecam bardziej sycącą odmianę tej sałatki, która doskonale pasuje na drugie śniadanie, a nawet może zastąpić lekki obiad. Wystarczy tylko kilka składników, aby otrzymać naprawdę pyszne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej • 3 jajka ugotowane na twardo • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka(...)Wymieszać z jajkami. 7. Sałatę z sosem posypać mieszanką ziół i jajek. Wymieszać. 8. Pierś kurczaka pokrojoną w paseczki rozłożyć na wierzchu sałaty. 9. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego. Przepis dodaję do akcji: Lato 2014 w kuchni z Julią Child
W mojej kuchniUwielbiam awokado. Dodaję go do sałatek, past ponieważ doskonale się rozsmarowuje i kanapek. Dziś propozycja na pyszną sałatkę z wykorzystaniem awokado,kaszy kuskus i filetu z piersi kurczaka . Składniki: filet z piersi kurczaka szklanka kaszy kuskus firmy Kupiec bulion / woda do zalania kaszy 1 duże dojrzałe awokado 1 cebula połowa małej czerwonej papryki pół małej papryczki chilli parę(...)dużą kostkę. Skropiłam sokiem z cytryny,żeby nie ściemniało. Dodałam do reszty składników. Wymieszałam składniki. Przyprawiłam solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polałam oliwą z oliwek. Smacznego
potrawyregionalneprzez bardzo sympatycznych panów w syryjskiej restauracji Sami Am Am na ul. Św. Wawrzyńca 27 w Krakowie. Tamtejsze kotleciki są bardzo delikatne, Podane są z syryjskim chlebkiem, hummusem i sałatką taabouleh. Dla mnie to prawdziwa fuzja smaków. Z każdym kęsem odkrywany nową przyprawę, której użyto do przyrządzenia naszego dania. Falafeli spróbowałam też w Falafel Take Away Israeli Style przy ul.Jakuba(...)uformować kulkę. Na gorący olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomysł na podanie w kolejnym wpisie :) Smacznego
Chocolate Muffin Blog