smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:643/904)

WŁOSKIE ARANCINI, TIRAMISU PISTACJOWE I GRZANIEC GALICYJSKI – czyli sposób na pyszną kolację! 226

stawiam na lubianą przeze mnie kuchnię włoską i zapraszam m.in na genialne Arancini – pyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem. Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze. Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski. Do wyboru mamy aż 3 rodzaje(...)wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano. Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami oraz sosem pomidorowym. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką GRZANIEC GALICYJSKI

Ostra na Słodko
Ogórki kiszone (przepis) 182

Ogórki kiszone od dziecka są moim ulubionym dodatkiem do obiadu czy sałatek. Moja rodzina też za nimi wprost przepada. Jakiś czas temu dostałam od mojej cioci dużą ilość wspaniałych ogórków. Więc… nie zostało nic innego jak przygotować słoiki pysznych kiszonych ogórków . Przepis jest naprawdę prosty. Jedynie… należy się uzbroić w cierpliwość na efekty swojej pracy To kto robi(...)kamienną (pamiętajmy! na 1 litr wody 1 duża czubata łyżka soli). Dobrze zakręcamy słoiki i zostawiamy w mieszkaniu na 4-5 dni. Później można je już znieść do piwnicy. Smacznego

Słodkie okruszki
Babeczki marchewkowe 285

Pyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;) Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki(...)kolor rozpuszczonej białej czekolady, im bardziej się ostudzi, tym robi się sztywniejsza. Przestudzone babeczki ozdabiamy polewą. Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z kawałków marchewki i małych listków mięty. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Sałatka z pikantną wołowiną, granatem i mozarellą 143

Azja bardzo często gości w mojej kuchni. Uwielbiam przemycać ją po kawałeczku do codziennych potraw - sałatek, kanapek, zup, marynat, czy deserów. Tak właśnie powstała ta genialna sałatka z pikantną wołowiną marynowaną w chilli i sosie ostrygowym, słodkim granatem i olejem z krokosza. Całość smakuje po prostu fantastycznie, takie małe fusion na talerzu. SKŁADNIKI (2 porcje) 200g wołowiny ( rostbef, polędwica, udziec(...)układamy sałatę, kawałki mozarelli i połówki pomidorków. Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem, słonecznikiem i błonnikiem witalnym. Na koniec skrapiamy olejem z krokosza. Smacznego

DefinicjaSmaku
Makaron z masłem orzechowym i chrupiącymi warzywami 180

interesująca propozycja, ponieważ bogactwo smaków jest ogromne. Jest bardzo aromatyczna i ma konkretną konsystencję, co sprawia, że jest sycąca. I łatwo się ją robi. Nieważne, jak dużą ilość przygotowujesz, sałatka gotowa jest w okamgnieniu.  Składniki: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g masła z orzechów(...)wodą. Przełóż do miski z warzywami, zalej wszystko orzechowym dressingiem i starannie wymieszaj. Przełóż do pudełek, posyp posiekaną kolendrą, orzeszkami ziemnymi, sezamem oraz pokrojoną w plastry papryczką chili.  Smacznego! 2-3 porcje

Roślinna - blog wegański
"C" jak Ciecierzyca! ;) 279

dosyć popularna, ale może ktoś , tak jak ja niedawno, szuka informacji na jej temat. CIECIERZYCA- nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ugotowana, nadaje się do sałatek, zup czy dań z makaronem i nie tylko. Jest źródłem wielu składników odżywczych: białko, fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. A smak?:) Ciężki do opisania, ale bardzo(...)mnie wystarczyła godzina. Bulion umieszczamy w garnku, dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy przecier i koncentrat. Doprawiamy do smaku. Dodajemy ciecierzycę, gotujemy 5-10 minut i gotowe :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 181

Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka !  Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej(...)makaron dokładnie wymieszałam, a na końcu dodałam łyżeczkę oregano. Można posypać startym żółtym serem. Dzięki przyprawie meksykańskiej i kolejnej porcji pasty pomidorowej danie nabrało nowego smaku i mieliśmy bardzo smaczny obiad. Polecam

NA MOIM TALERZU
Jajka faszerowane szynką babci Basi 161

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Arbuz, mięta i feta z dressingiem miodowo - limonkowym 191

Dla jednych zbyt odważne, a dla innych uzależniające. O czym mowa? O połączeniu fety i arbuza. Ja je uwielbiam. Mogłabym jeść i jeść i jeść.... :) A

DefinicjaSmaku
Sałata rzymska z czosnkiem w/g Roberta Makłowicza. 265

Przyznam,że pierwszy raz kupiłam i jadłam sałatę rzymską. Mi tak podana zasmakowała, ale reszta domowników stwierdziła kup i następnym razem zrób po swojemu. Tak zrobię

Kuchnia z widokiem na ogród
Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą 240

Hej zdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra

Kuchnia PROzdrowotna
Surówka z topinambura 145

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty. Wikipedia podaje na temat tej rośliny między innymi takie informacje " Bulwy topinamburu spożywane były przez Indian  północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim. Szybko

Stare Gary
Surówka z białej rzodkwi 183

   Surówka z białej rzodkwi oprócz zdecydowanego smaku zawiera mnóstwo witamin  i mikroelementów. Podobno biała rzodkiew ma też działanie odchudzające, ale może przekonamy się

Maminek kulinarny
Zapiekanka z ziemniaków, feta i mozzarella 132

moich ulubionych dań z ziemniaków . Zaletą dobrej zapiekanki jest to, że można ją jeść na ciepło i na zimno. Na ogół ziemniaczane zapiekanki przyrządzam z surowych ziemniaków. Urozmaiceniem takiej sałatki może być dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka. Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa(...)minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach zapiekanka nabierze kremowej konsystencji i jest gotowa do jedzenia. Smacznego! Do zapiekanki najlepiej pasują mączne ziemniaki. Ziemniaki będą szybciej miękkie, a zapiekanka będzie bardziej kremowa. The post Zapiekanka z ziemniaków, feta i mozzarella appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Grzyby w occie - przepis uniwersalny mojej babci. 203

octu wkłada się od pokoleń. Jest to bardzo skuteczny sposób, by zachować je na długo. Takie marynowane borowiki, podgrzybki czy nawet pieczarki są idealnym dodatkiem do sałatki jarzynowej, czy zupy jarzynowej (taki zwyczaj mój Małżonek wyniósł ze swojego domu rodzinnego).  Niektórzy kładą grzybki jako zakąskę - w każdym razie, warto mieć kilka słoiczków, zwłaszcza kiedy(...)Odcedzić. Grzyby poukładać ciasno w słoiczkach.  Do drugiego garnka włożyć wszystkie składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać przygotowane grzyby.  Zakręcić i pasteryzować 15 minut.  Smacznego! Ps . Do zalewy można dodać świeżą cebulkę, by smak był bardziej wyrazisty i domowy

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania