Sałata zielona masłowa wyjątkowo piękna o tej porze roku, aż kusi aby ją schrupać.W zasadzie nie trzeba do niej nic dodawać ( no może poza śmietaną
Kuchnia z widokiem na ogródprawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko(...)test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno nie były one już tak smaczne (wchłonęły zdecydowanie zbyt dużo tłuszczu). Kotleciki smażone beztłuszczowo nadawały się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Dodatkowym atutem (pomijając fakt, że takie na pewno były po prostu
Smaki Na Talerzuprawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko(...)test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno nie były one już tak smaczne (wchłonęły zdecydowanie zbyt dużo tłuszczu). Kotleciki smażone beztłuszczowo nadawały się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Dodatkowym atutem (pomijając fakt, że takie na pewno były po prostu
Smaki Na Talerzuuwielbiają; można je kupić w każdym sklepie, są nieodłącznym składnikiem kanapek z ciemnego, żytniego chleba z rullepølse - zwijaną szynką z dużą ilością czarnego pieprzu. Świetnie nadają się do sałatek i jako dodatek do obiadu. Tak przygotowana cebula, nadal wyrazista w smaku, nieco traci ostrość na rzecz innych tonów. Ja bardzo ją lubię, C. też, więc słoiczka nie pasteryzowałam, tylko(...)pieprz. Pozostały wrzątek wymieszać z octem, mieszanką zalać cebulę. Mocno zakręcić słoik, odstawić do całkowitego wystudzenia, a nastepnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry. Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika(...)minuty. Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować * 10 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia. * do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewą Smacznego
Codziennik KuchennyKozi ser zaczęłam wykorzystywać w swojej kuchni od niedawna i bardzo go polubiłam. Nie tylko jako dodatek do sałatek. Idealnie pasuje do dań na ciepło. Farsz tych łódeczek to połączenie jedynie 3 składników, i wierzcie mi – więcej nie trzeba. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, około 100 g koziego sera, 50 g kiełek, 2 – 3 ząbki czosnku, przyprawa do kurczaka(...)temperaturze 180 stopni (w trakcie pieczenia ser może zacząć kipieć z łódeczek, wszystko zależy od wielkości piersi i kieszonek oraz ilości farszu). Przed podaniem udekorować odłożonymi kiełkami Smacznego
Nie tylko w kuchniliście szpinaku i przekładamy je w całości do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku razem z żurawiną. Całość polewamy wcześniej zrobionym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. Pakieciki z cukinii faszerowane fetą. Składniki na 8 pakiecików: 1 średnia cukinia 150g sera feta 4 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry(...)kukurydziane z miodem i orzechami. Panierka jest wtedy przyjemnie słodka i idealnie pasuje do ostrego kurczaka. Do całości proponuję jeszcze grzanki z pieczywa dyniowego i sos czosnkowy własnej roboty. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyArgentyński sos chimichurri Chimichurri to tradycyjny argentyński sos podawany do słynnej grillowanej wołowiny, jak również i innych mięs, warzyw oraz sałatek. Podstawowe składniki sosu to natka pietruszki, czosnek i oliwa wzbogacone o chili i ocet. Bardzo często dodaje się również oregano i kolendrę. Jeżeli chodzi o pozostałe przyprawy, to jak zawsze przy tradycyjnych daniach - ile domów tyle tradycji. Czasem pojawiają(...)smaki się przegryzły. podawać do mięs i ryb (grillowanych lub pieczonych) Można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej dla pełnego uwolnienia aromatów. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzkrewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa(...)kostkę. Użyłam domowych zapasów z lata, które podarowała mi moja mama :) Następnie dodajemy kukurydzę oraz posiekany koperek. Dodajemy 3 łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Smacznego
Taste TherapyKochani dzisiaj przepis na pyszną sałatkę, która nadaje się na lekki obiad czy kolację, również możecie zabrać ją w pojemniku do pracy na drugie śniadanie. Ostatnio pojawia się u mnie dużo przepisów fit - muszę trzymać figurę bo... (dowiecie się w połowie wakacji :)). Teraz jemy lekko :). Do takich dań czy przekąsek nie możemy dodawać za dużo soli, czy przypraw(...)minut. Wszystkie składniki studzimy i łączymy z sobą. następnie dodajemy serek włoski pokrojony w małą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy olej arachidowy do smaku. Smacznego
Niezły MłynekNigdy nie przepadałam za cebulą na kanapce czy w sałatce. Jednak w tym wydaniu cebula bardzo mi smakuje i nie odstrasza swoją ostrością i zapaszkiem :). Dodatek sera żółtego jeszcze bardziej ubogaca wspaniały smak. Świetna przekąska na ciepło i na zimno. Warto wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy(...)formujemy okrągłe placki i układamy na oprószonej mąką blaszce. Na każdy placek nakładamy cebulę. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć żółty ser. Pieczemy przez ok. 20 minut w 175 stopniach. Smacznego
KasiekGotujeJakiś czas temu hurtem upiekłam buraczki i wykorzystałam je co do ostatniego Przygotowałam m.in. sałatkę z buraczkiem ( https://ugotujmyto.pl/salatka-z-kurczakiem-buraczkiem-kozim-serem/ ) i to cudowne brownie z buraczkami :)! Jeśli zostaną Wam z obiadu jakieś buraczki to ten przepis na brownie jest idealny na ich wykorzystanie. Brownie z buraczkami wychodzi mega czekoladowe i bardzo wilgotne. Oczywiście nie czuć w nim buraczka więc(...)koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min. Smacznego Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909 Post Brownie z buraczkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPszenne placki z papryczkami jalapeno i chili... Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne. Niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki. Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych z zalewy(...)można delikatnie oprószyć solą. Placki piec oddzielnie na blasze wyłożenej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 8 - 10 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Marynowane, krojone, zielone papryczki jalapeno można dostać w dobrej cenie w Lidlu podczas tygodnia meksykańskiego. Placki można również przygotować na grillu. Przy użyciu papierowego ręcznika grill
Gospodyni MiejskaPo szparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi
Kuchnia PROzdrowotnaNo cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że
Kuchnia Łukasza