Dość oryginalny deser który jest bardzo prosty w wykonaniu no i o wiele zdrowszy od prawdziwego burgera :]. Wykorzystamy lubiane przez wielu wafelki z karmelem i cynamonem
Kuchnia PROzdrowotnaTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaSzukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na
Kulinarne S.O.S.Szukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na
Kulinarny S.O.S.daje jej kwaskowej wyrazistości. Do tego zioła - mięta i koperek i mamy niezwykle aromatyczną, lekką i po prostu rozpływającą się w ustach sałatkę! Gorąco polecam na upalne dni! Sałatka z bobu z fetą i grzankami Składniki: 500g bobu 150g grzanek 100ml oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki octu z białego wina 2 ząbki czosnku sól, pieprz kilka(...)miętę oraz koperek. Zalać oliwą z przyprawami i delikatnie wymieszać. Dodać mieszankę sałat, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie delikatnie wymieszać. Smacznego
Codzienne GotowanieOgraniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym. Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza się także podczas pikniku na świeżym powietrzu. Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 350 g mąki(...)następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec na cciasto rozsypać pokruszony ser feta. Focaccię piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoUwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego ), idealne do łazanek i wielu sałatek oraz jako samodzielna przekąska. Dziś zapraszam Was na pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym. Idealne na przyjęcie (zwiększcie ilość) lub od tak gdy mamy po prostu na coś ochotę Spróbujcie. Składniki: (na 8 sztuk(...)maczamy najpierw w gęstym cieście, a następnie obtaczamy w mieszance mąk. Smażymy na mniejszym ogniu na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkifarsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego(...)olej, wrzucić czosnek, por i podsmażać. Dodać cukier i karmelizować przez chwilę. Dodać ser, śmietankę i przyprawy. Poczekać aż ser się rozpuści. Dodać ugotowane kluseczki i wszystko razem wymieszać. Smacznego
JaglusiaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiWitajcie :) nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu a tradycyjna lodowa Wam się przejadła to proponuję dzisiaj pyszne warzywka na ciepło.Wystarczą ziemniaki, marchewka, groszek i kukurydza. Dzisiaj taki dodatek warzyw podałam z rybą , smakowało wybornie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 malutka puszka kukurydzy Bonduelle 1 malutka puszka groszku Bonduelle 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 łyżeczka koperku ProEco(...)smaku solą i pieprzem.Warzywa można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną. W 50 ml rozpuścić 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i wlać do warzyw. Podawać z rybą , mięsem lub czym wolicie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliLepiej umyć buraki, lekko posolić, zawinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku, a następnie po ostudzeniu obrać ze skórki. Przy takim sposobie obróbki termicznej zachowamy więcej witamin. Jedna porcja sałatki dostarcza około 294 kcal, 16 g białka, 14 g tłuszczu, 28 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 2 małe buraki(...)sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, na nich układamy kawałki buraków, posypujemy serkiem wiejskim odsączonym z zalewy oraz orzechami włoskimi. Całość skrapiamy delikatnie miodem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni KatieKażdy wie jak smakuje kalafior. Najczęściej zjadamy go w postaci gotowanej ( można również na surowo ). Szczytem rozpusty jest podanie go w bułką tartą i masełkiem. Nie
Smaki EwyWakacjami staramy się jeść lekko i tutaj kolejna lekka propozycja sałaki obiadowej z kurczakiem. Lekka a zarazem sycąca. Składniki: pierś kurczaka kilka pomidorków
Niezły Młynekwybieraną kuchnią prócz naszej rodzimej. Ma ogromne grono swoich zwolenników, do tego ogrom produktów związanych typowo z włoską kuchnią znajdziemy w większości marketów. Dziś posmakujemy prostej i bardzo lekkiej sałatki ze świeżą bazylią i blanszowaną cukinią w towarzystwie świeżego i suszonego pomidora, kukurydzy, szpinaku czy też ziół włoskich i świeżo startego sera. Ta skromna uczta smakowo nie dość że zaspokoi(...)bazylii, pomiędzy liście kładziemy połówki plastrów pomidora, półtalarki ostudzonej cukini i paseczki suszonego pomidora. Posypujemy serem, kukurydzą, polewamy oliwą i wszystko doprawiamy włoskimi ziołami z młynka (z solą) 3/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaświęta i parę cm więcej w biodrach... znacie to? Przy świątecznym zamieszaniu (którego nie lubię) narzuciłam trochę zdrowych, lekkich i wolne (taaaa) posiłków, z jajkami w roli głównej oczywiście. Sałatka z pomidorami, boczkiem smażonym, prażonym słonecznikiem i jajkiem w koszulce jest pyszna i uzależnia - mogłabym ją jeść codziennie! ;) Składniki: ulubiona sałata/sałaty oliwa z oliwek - u mnie czosnkowa pomidorki(...)mniejsze kawałki i delikatnie polewamy oliwą. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posypujemy podsmażonym boczkiem i uprażonymi ziarnami słonecznika. Na wierzch wykładamy jajko, solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego :) Tę piękną deskę do krojenia w kratkę, którą widzicie na zdjęciach i znacie już z tego wpisu KLIK , dostałam od sklepu internetowego Rossi.pl
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!