Bardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne
Salonik smakówDzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej
Salonik smakówJak zjadłyśmy już Fit śniadanie, to kolej na obiad w wersji dietetycznej. Kolejny pomysł na szybki i prosty lunch box do pracy, który możecie przygotować rano
SMYKWKUCHNIGyros to sałatka, którą zna chyba każdy. Przepisów na tą sałatkę jest pewnie tyle co osób, które ją przyrządzają. Ja po wielu modyfikacjach postanowiłam stworzyć własną, znakomitą wersję. Myślę, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki: 400 gram piersi z kurczaka przyprawa gyros pół główki kapusty pekińskiej keczup łyżka majonezu dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżka posiekanego(...)cebulka keczup (około 2-3 łyżki) kukurydza pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe jajka również pokrojone w kosteczkę papryka czerwona sos czosnkowy bardzo drobno pokrojona kapusta pekińska Smacznego
Mango PapajaCzas na dziecinnie proste danie czyli ryż na mleku, coś co lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Żeby nie było tak banalnie dodamy dobrze komponujące się
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, moja dzisiejsza propozycja dla Was to świetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie
Kuchnia PROzdrowotnaLula kebab, czyli siekane mięso pieczone na grillu z dużą ilością przypraw i zieleniny. U nas na Litwie i w Polsce te danie jest bardzo
Kuchnia ŁukaszaPyszna sałatka z pieczonym camembertem, lekko pikantnym sosem i prażonymi migdałami <3 Danie idealne dla osób na diecie bezglutenowej oraz LOW FODMAP ( więcej o diecie dowiesz się T UTAJ ). Zapraszam do przygotowań! Składniki (2 porcje): ok. 50 g liści młodego szpinaku, rukoli i botwiny* 20 winogron bezpestkowych 2 łyżki płatków migdałów Camembert o wadze(...)wykładamy liście i winogrona. Ser przekrawamy i delikatnie, ale sprawnie przekładamy na talerze (ser szybko zacznie wypływać ze środka). Całość dekorujemy przygotowanym sosem i płatkami migdałów. Podajemy od razu. Smacznego! :) * Gotowy mix młodych liści można kupić w Biedronce Po więcej przepisów LOW FODMAP zapraszam TUTAJ
My Culinary Artczęsto jak feta czy graviera. Do konkursu kulinarnego zgłaszam przepis na: PALUSZKI HALLOUMI Z PIKANTNYM SOSEM JOGURTOWYM. Halloumi w ten sposób przyrządzone świetnie nadaje się jako dodatek do obiadów, sałatek, lub jako zakąska do ouza czy piwka. SKŁADNIKI: 225 gr. Halloumi 50 gr. mąki 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu SOS: 200 gr. jogurtu greckiego (bardzo gęstego(...)pieprzu. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. gotowy sos przekładamy do mniejszej miseczki, polewamy łyżką oliwy z oliwek i na górę układamy oliwki. Nasze usmażone paluszki halloumi maczamy w sosie jogurtowym. SMACZNEGO! Mam nadzieję, że ten przepis Wam się spodobał i go wypróbujecie. Zapraszam też na inne moje social media: YouTube : https://www.youtube.com/c/RITAfoodchannel Instagram : https://www.instagram.com/rita__creative/ Facebook
RITA food channelpanierce, ryby pieczone, smażone...Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb. Wśród nich wszystkich najpopularniejszy jest śledź i to jemu poświęcam dzisiejszego posta. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, zawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO . Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..Idealne Zobaczcie moje propozycje na przygotowanie śledzia. *Śledzie w oleju z cebulką(...)osączony groszek, posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Inne przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI TATAR ZE ŚLEDZIA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI OCTOWE ROLMOPSY ŚLEDZIE W ŚMIETANIE SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU ŚLEDZIE CYTRYNOWE WINNE ŚLEDZIE
Z Majeczką w kuchniSzybka w wykonaniu i smaczna. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, więc gorąco ją polecam na ostatnią sobotę karnawału :) Składniki: 1 szklanka suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki(...)wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele, ale my wolimy takie raczej „suche” sałatki
Kuchenne zapiski EdytySmacznie nie zawsze musi znaczyć drogo. Wystarczy odrobina finezji, pomysłowości i zwykłą wątróbkę można podać w towarzystwie kilku dodatków, które sprawią, że stanie się ona wyrafinowanym daniem za jedyne 5 zł, gdyż wątróbka to koszt ok. 3 zł, a suma pozostałych składników nie powinna przekroczyć 2 zł. Dla dwóch osób: 0,3 kg wątróbki kurzej(...)zezłocenia, następnie dodać miód i jabłka i dusić do czasu aż jabłka zrobią się miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Następnie zestawić z ognia. Składniki sosu wymieszać. Sałatkę podrzeć na kawałki i wymieszać dokładnie z sosem. Wątróbkę smażyć około 5 minut, tak aby w środku była lekko różowa. Wątróbkę podawać z ciepłym cebulowym dodatkiem, sałatą
Jadło i czytadłosmaczna i aromatyczna ryba niczym nie odbiegająca od tradycyjnego łososia. Mięso pstrąga łososiowatego jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Pstrąg podobnie jak łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią(...)lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego pstrąga łosiowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaMłoda kapusta – pyszny dodatek do obiadu. Wspaniale pasuje do kopytek z sosem mięsnym . Polecam ! Składniki : głowka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 2 łyżki
PerfekcyjnesmakiDziś przedstawiam przepis na wegańskie i bezglutenowe gofry , który powstał na bazie mojego poprzedniego przepisu na gofry bezglutenowe -> klik , a inspiracją do stworzenia wersji
Kawa z mlekiem