smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:629/904)

Surówka z pomidorów w otoczeniu czosnku i oliwek 341

Ostatnio czasu nie mam zbyt wiele. No cóż inne ważniejsze obowiązki wzięły górę. Pomidory w szklarni dojrzewają na potęgę, mimo braku czasu staram robić z nich

Smaki Ewy
Szwedzka sałatka ze śledzi 170

Śledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek

Bea(u)ty kitchen
Surówka z pora 304

Nieskomplikowana surówka z aromatycznych porów i słodką jabłkową nutą. Ekspresowe przygotowanie, intensywny smak.. Zdrowy dodatek do obiadu Polecam! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam

Za drzwiami kuchni
Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą. 171

Składniki: kapusta pekińska czerwona cebula bulion warzywny koperek, natka pietruszki dorsz kilka suszonych pomidorów sos vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3

Gaździnka warzy
Domowa kawa MOKKA 207

Jedna z najlepiej pobudzających kaw i nawet lepsza od latte czy cappuccino. Jest to połączenie kawy i czekolady z dodatkiem bitej śmietany posypanej płatkami czekolady. W

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa krem z ogórka z awokado 168

Zielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe(...)mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w śmietance i dorzucamy do zupy merdając widelcem, by nie zrobiły się grudki. Dodajemy sporą ilość pieprzu i odrobinę soli. Dorzucamy pozostały koperek. Podajemy na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Ogórki kiszone w słoikach twist-off 287

się przekonać do smaku sklepowych ogórków kiszonych, kilka razy je kupiłam gdy moje się skończyły, niestety do moich się nie umywają. Ogórki kiszone są w moim domu obowiązkowym składnikiem sałatek jarzynowych .i zupy ogórkowe j . Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki małosolne , jemy ich w okresie letnim sporo w różnej postaci. Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną(...)łyżka na litr wody Wodę bardzo gorącą wlewamy do litrowego pojemnika, wsypujemy 1 łyżkę soli (20 g), którą rozpuszczamy mieszając łyżką, te proporcje są idealne, ogórki są bardzo smaczne i niezbyt kwaśne. Słoiki i nakrętki dokładnie myjemy wrzącą wodą. Ogórki gruntowe dokładnie myjemy. Do umytych słoików o pojemności 1 litra wkładamy 1 ząbek czosnku przekrojony na pół, trochę wiórek chrzanu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
USA part II 210

jednym sklepie udało mi się znaleźć wafle ryżowe (i to z brązowego ryżu!) oraz moją ulubioną Wasę :) Takie codzienne produkty, które kupuję to serek wiejski, który jest tutaj bardzo smaczny, jogurt grecki, marchewki typu baby carrot (są tutaj bardzo tanie, nie to co nasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których jest tu bardzo dużo. Ostatnio(...)lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam w pracy.   Na koniec kilka zdjęć ze sklepowych półek

Zgrabne Gotowanie
Tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym 199

Danie, które wymyśliłam spontanicznie, aby wykorzystać składniki na które miałam ochotę. Dodatkowo cukinia, aby było zdrowo i z dodatkiem warzywnym. Propozycja obiadowa dosyć szybka do przygotowania

Karola gotuje
Kiszona marchewka i dwie surówki marchewkowe 152

warzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii. Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól (1 łyżka na 1 l wody) suszony koper czosnek kawałek chrzanu Wykonanie: marchewkę(...)małosolnej" jest wyśmienita, wystarczy tylko dodać tłuszcz, by beta-karoten zawarty w marchewce został lepiej wykorzystany przez nasz organizm. Marchewkę polałam olejem sezamowym i posypałam ziarenkami czarnego sezamu. Gotowe! SMACZNEGO ! SURÓWKA NR. II Składniki: kiszona marchew 1 cebula 1 jabłko 3 łyżki oleju 1 łyżka cytryny/octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta soli natka pietruszki czosnek z kiszonki Wykonanie: Intensywniej ukiszona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 162

Szybko, świeżo, prosto” (Donna Hay). Jeśli ktoś już sobie radzi, to poleciłabym książkę o kuchni jakiegoś konkretnego kraju np. włoską “Kuchnię Dantego”. Uwielbiam kiszonki, są takie proste, tanie i smaczne, więc myślę, że każdy powinien przeczytać “Sztukę fermentacji” (Sandor Ellix Katz).   Twój największy sukces kulinarny to…   Późno zaczęłam gotować, więc sam fakt, że polubiłam pracę w kuchni(...)moje proste przepisy, które zwykle można zrobić w pół godziny po po powrocie z pracy.   Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?   Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie

Ugotowane pozamiatane
Sałatka rybna na krakersach. 142

Dziś dodaję przepis na sałatkę z tuńczykiem. Znalazłam go w sieci więc większość z Was już zapewne go widziała. Mimo to zapraszam! Składniki; 1 paczka krakersów (łącznie 36 krakersów) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka pół puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula 10 dag żółtego sera majonez sól, pieprz szczypiorek   Przygotowanie; Jajka należy przekroić na pół. Żółtka(...)krakersy , a następnie białka wymieszane z majonezem. Całość posypujemy żółtkami. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc aby krakersy nieco zmiękły. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Kroimy wzdłuż linii krakersów. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Grzanki ziołowe 150

Chrupiące grzanki to ciekawy dodatek do kremowych zup i sałatek, jednocześnie w pożyteczny sposób zutylizujesz czerstwe pieczywo. Jeszcze smaczniejsze są grzanki z dodatkiem ziół, a wykonane z chlebka upieczonego samodzielnie to ideał. Niby banał, a jednak trzeba widzieć jak je zrobić. Najszybciej zrobisz je na patelni, kompletnie bez dodatku tłuszczu, wówczas gdy przygotowujesz grzanki bez dodatku ziół. Możesz wtedy zrobić(...)SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grill - inspiracje i porady 159

też grillowane. Ja na grilla przygotowuję zawsze peperonatę, ale także różne wariacje na temat sałat. Ostatnio moje ulubione to te z wykorzystaniem sałaty rzymskiej. Tutaj znajdziecie zbiór przepisów na sałatki i warzywa, które świetnie nadają się na grilla. http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Grill http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Sa%C5%82atki 3. Żaden grill nie mógłby się odbyć, gdyby zabrakło dipów i past. Od czasu warsztatów z Karolem(...)jest ono twarde po upieczeniu. Polecam przygotowywać domowe marynaty, ale jeśli grill był spontaniczną decyzją, warto zaopatrzyć się w gotowe, zamarynowane mięso, które znajdziecie w sklepach Lidl (bardzo smaczne i przede wszystkim skład jest OK!!!). Marynaty przygotowuję z różnych ziół, które łączę z płynem np. sosem sojowym, winem, olejem lub ketchupem. 2. Grillowanie owoców morza - owoce morza najlepiej grillowań

Kuchnia Bon Appetit
Kebab ormiański 238

polskich sklepach dlatego my spokojnie, jeśli nie mamy gdzie go kupić, możemy użyć zwykłej tortilli - myślę, że nikt się za to nie obrazi Tradycyjnie do mies ormiańskich podawana jest ,,sałatka" z cebuli pietruszki i tak też podaję w przepisie na kebab gdyz jest to naprawdę pyszny dodatek - nie lubię surowej cebuli a w tym połaczeniu z mięsem ugrillowanym lub upieczonym(...)szpady do szaszłyków i grillujemy aż bedzie rumiane i soczyste. Lawasz smarujemy odrobiną sosu i układamy na nim cebulkę z pietruszką, na to układamy usmażone/ugrillowane mięso i zawijamy. Smacznego!!!   Artykuł Kebab ormiański pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania