wodę po ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych. Najlepiej nie smażyć tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim Potrzebujemy: 1 kostkę(...)teriyaki, czosnek oraz wędzoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Wszystkie kuchnie, w których brakuje Wam mięsnego smaku. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polesmaku. Dobrze pasuje do zarówno do dań słodkich, jak i mięs. Bardzo dobrze komponuje się ze smakami włoskimi. Można ją zapiec z mozzarellą, pomidorami i bazylią lub podać jako sałatkę. Kasza orkiszowa, choć zawiera gluten jest tolerowana przez osoby uczulone na gluten. Jest lekkostrawna i korzystnie wpływa na odporność organizmu. To cenne źródło błonnika i witamin z grupy B. Osobiście(...)Foremki przykrywamy – możemy użyć folii aluminiowej i pieczemy ok. 40 min. w temp. ok. 170 st. C. Kaszę można podawać na ciepło lub zimno. Można dodać łyżkę jogurtu. Smacznego
Kucharzycazjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna. A tutaj inne pomysły na ośmiornicę Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Przepis znalazłam na blogu Gotowanie jest łatwe składniki 1 ośmiornica ok 1 kg listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano 3 - 4 ząbki czosnku sól odrobina chili(...)Lekko posolić. Kawałki ośmiornicy ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy. Odstawić na kilka dni. Smacznego
Stare GarySałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry boczku, 1 mała cebulka biała, 1 mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy(...)chili. Dodajemy ser mozzarella na przemian z pomidorkami i listkami zielonej pietruszki. Ser delikatnie polewamy olejem. Dodajemy również oliwki, kapary, roszponkę, listki botwinki, cebulki i całość doprawiamy pieprzem. Smacznego
Moniki Smakołykidużej mierze od przypraw, ja używam do tego typu sałatek dosyć dużo pieprzu, tymianku, bazylii i oregano, no i trochę soli oczywiście :) Porcja nieduża, jeśli chcielibyście przygotować taką sałatkę na imprezę proponuję podwoić ilość składników. Porcja dla 2 - 3 osób. Składniki: - ok. 100 g dowolnego makaronu (dodawałam na oko) - jedna pierś z kurczaka (pojedyncza) - 2 średniej wielkości(...)Kroimy bardzo drobno cebulę i ogórki konserwowe. Paprykę kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy w misce z makaronem, kurczakiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano. Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówprawda dzisiaj piątek, dlatego dzisiejszy przepis polecam na niedzielny obiad;) Myślę, że tak jak to było z sałatką jarzynową tak i ze zrazami - każdy ma na nie swój własny przepis. Ja przyrządzam je tak, jak nauczyła mnie mama;) Wszyscy je uwielbiamy! Składniki: 1kg polędwicy wołowej, duża cebula, 3 kiszone ogórki, 150g wędzonego boczku, sól morska(...)Smacznego
Z miłości do słodkości„Pekinka ” prosta , pyszna surówka Surówka , to niemal , nieodłączny element obiadu , chociaż u nas , częściej jest zastępowana przez gotowane warzywa . Moi chłopcy nie są fanami
Ogrodnik w podróżyDziś przepis ze starych notatek kulinarnych mojej mamy, ciastka mojego dzieciństwa, przepyszne, teraz w wersji bez mąki pszennej, ale niestety nie są bezglutenowe - dlatego ten przepis
Kawa z mlekiemIlość: 3-4 porcje Czas przygotowania: 25 min Składniki: – 1,5 szkl. makaronu muszelki – 150g łososia wędzonego na gorąco w kawałku – pół puszki
PodwójnaporcjaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiMiałam wielką przyjemność wzięcia udziału, jako blogerka kulinarna, w projekcie Śniadania na trawie , w ramach Slow Food Festival w CH Pogoria w Dąbrowie Górniczej . Przez dwa
Moja smaczna kuchniaBliny Żmudzkie (Žemaičių blynai), to prawdziwe danie Litewskie, które uwielbia każdy Litwin. Mięciutkie placuszki napełnione najczęściej farszem wołowym lub baranim, ale może to być
Kuchnia ŁukaszaJeśli macie nadmiar cukinii, zróbcie koniecznie ten przepis. Surówka, sałatka wychodzi przepyszna! Ja robiłam ją z podwójnej porcji i zastanawiam się czy czasem nie zrobić jeszcze jednej tury, bo jeden słoik nie postał nawet 24h w spiżarni ;) Surówka ta jest również idealna zaraz po przygotowaniu! Składniki: - 2 kg cukinii - 2 marchewki - 2 średnie cebule - 0,5 kg papryki (użyłam czerwonej(...)zalewą zalać cukinię. Mieszamy i odstawiamy na 2h. Gotową surówkę przekładamy do słoików ciasno. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody. Studzimy pod przykryciem. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! Źródło przepisu
CookYourselfZapraszam na pyszną sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, odpowiednią dla osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz FODMAP ( Czym jest dieta FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Zapraszam do przygotowań! Składniki (4 porcje): 140 g tuńczyka w oliwie z oliwek (po odsączeniu) * 2 pomidory 70 g czarnych wydrylowanych oliwek 50 g kaparów 4 jajka liście sałaty masłowej świeżo mielony pieprz Składniki(...)sałatę i delikatnie mieszamy. 2. Na 4 głębokie talerze wykładamy sałatę, układamy pomidory, jajka i kawałki tuńczyka, a na koniec dodajemy oliwki i kapary. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :) Więcej przepisów LOW FODMAP znajdziesz TUTAJ
My Culinary Art