zdrowe smarowidła i je robicie. Ilość porcji: 1 - 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki na pastę z awokado i szpinaku: dojrzałe awokado 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżki pestek słonecznika 1 - 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin pieprz i sól do smaku Jak zrobić pastę z awokado i szpinaku? Pestki słonecznika wrzucić do blendera
Kuchcik gotujestopniach. Potrzebujemy: 300 g ugotowanej zielonej soczewicy 60 g kabanosków z serem cheddar Maestro Henryk Kania 1 upieczony burak średniej wielkości 4 łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Buraka obieramy i dzielimy na 4 części, kabanoski również dzielimy na mniejsze części. Do malaksera lub blendera kielichowego wkładamy wszystkie składniki i blenderujemy. Możecie zrobić
MamaOskarkapłatków owsianych górskich 10g masła (mała łyżeczka) lub oleju kokosowego jeśli ktoś nie jada nabiału 5g miodu (niepełna łyżeczka) 10g ulubionych orzechów (u mnie jeden orzech włoski i nasiona słonecznika) łyżeczka nasion chia łyżeczka ekspandowanego amarantusa lub komosy ryżowej (opcjonalnie) Dodatki: mały (180g) jogurt naturalny 3% lub kokosowy/sojowy jeśli ma być bezmlecznie 1/2 niezbyt dojrzałego banana Masło roztopić na patelni(...)razem z miodem. Dodać płatki owsiane, posiekany orzech włoski i nasiona słonecznika. Przesmażyć 3-4 minuty. Kiedy płatki zaczną brązowieć dodać nasiona chia i popping z amarantusa, mieszając prażyć jeszcze przez minutę (albo trochę dłużej, jeśli tak jak ja lubicie mocno podpieczone rzeczy). Zestawić z ognia do ostygnięcia. Jeśli nie macie ekspandowanych nasion quinoa czy amarantusa, żadna strata. Ja kiedyś
Dietologpiersi z kurczaka * łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka curry, sól i pieprz do smaku * łyżka oliwy * puszka ananasa w plastrach * czerwona papryka * puszka kukurydzy * garść słonecznika * 3 łyżki majonezu * świeży koperek Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić. Usmażyć. Zimną dodać do ryżu. Pokroić resztę składników, dodać kukurydzę i majonez. Wymieszać. Posypać(...)słonecznikiem i koperkiem
Magiczne Życie Martyciepło, jak i na zimno. Koniecznie podajcie je z dipem np. czosnkowym lub z ketchupem. Mięsne kulki Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowina) 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki sezamu czarnego (lub białego) 1 jajko pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Do blendera wrzucamy słonecznik, orzeszki i sezam. Wszystko miksujemy, aż orzeszki rozpadną się
PatiGotujewymiarach 12 cm x 25 cm 350 g mąki jaglanej 150 g mąki ryżowej 40 g świeżych drożdży 350 g letniej wody łyżka syropu daktylowego 100 g ziaren słonecznika łyżeczka soli masło/olej kokosowy do posmarowania formy Drożdże rozkrusz do małej miseczki, dodaj 3 łyżki ciepłej wody oraz szczyptę cukru, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do miski(...)przesiej mąkę jaglaną i ryżową, dodaj sól oraz ziarna słonecznika, całość wymieszaj. Wodę połącz z syropem daktylowym. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże oraz wodę połączoną z syropem. Całość zagniataj, powinno być jednolite i elastyczne. Formę wysmaruj masłem, przełóż do niej chleb i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz
365 dni dookoła kuchnimakaronu 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 1 opakowanie mozzarelli 150 g fety masło opcjonalnie: pomidory suszone, pestki słonecznika, gałka muszkatołowa INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2 Na maśle podsmaż szpinak wraz z czosnkiem. 3 Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę oraz mozzarellę. Smaż wszystko około(...)makaronu 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 1 opakowanie mozzarelli 150 g fety masło opcjonalnie: pomidory suszone, pestki słonecznika, gałka muszkatołowa Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2 Na maśle podsmaż szpinak wraz z czosnkiem. 3 Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę oraz mozzarellę. Smaż wszystko
A to pestkaróbcie, póki trwa sezon na chłodniki. . Składniki: 700 ml kefiru 1 średnia kalarepa 2 ząbki czosnku pęczek koperku sok z połowy cytryny dwie spore garści uprażonych ziaren słonecznika sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Kefir wlewamy do garnka. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do kefiru. Dodajemy do tego poszatkowany koperek, rozdrobnione ząbki czosnku(...)cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę (polecam zostawić na całą noc). Przed podaniem chłodniki posypujemy ziarnami słonecznika
Kardamonovysporą ilość i przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku Przepis na litrowy słoik przekąski Granola SKŁADNIKI: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 1/2 szklanki białego sezamu 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miodu naturalnego 20 suszonych moreli 100 g rodzynek sułtańskich PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane wsypać do miski, dodać płatki kukurydziane(...)ziarna łuskanego słonecznika i biały sezam. Wlać miód naturalny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać - jeśli masa jest bardzo sucha i nie pokrywa dokładnie suchych składników dodać odrobinę miodu i oliwy. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowanej blaszce wyłożyć równomiernie granolę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę na środkowy poziom
WSZYSTKO SMACZNEselera 4 ziemniaki 2 liście laurowe kilka różyczek kalafiora kilka fasolek szparagowych bulion (3 szklanki) sól, pieprz ziele angielskie imbir (korzeń) przyprawa słodka papryka 2 ząbki czosnku Dodatki: grzanki, słonecznik łuskany Warzywa: cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Gotujemy w bulionie razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim (ja gotowałam w 2 szklankach bulionu(...)dodałam ok. 1 cm imbiru. Najlepiej ilość imbiru dostosować do własnych smaków. Jak widać na zdjęciu obok, ja zupę podałam z ciemnymi grzankami oraz łyżką ziaren słonecznika. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiwersji faszerowanej. Pycha. Składniki: 4 duże pomidory 100 g kaszy bulgur Łyżka fety Garść świeżych liści bazylii 4 plasterki sera żółtego typu gouda 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika Sól Pieprz Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Z pomidorów odkrawamy czapeczki i wydrążamy środek. Miąższ ze środka miksujemy. Dodajemy do kaszy. Chwilę razem gotujemy aby odparować nadmiar płynu(...)Mieszamy. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, pokruszoną fetę, pokrojony ser żółty. Na koniec wsypujemy słonecznik. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masą wypełniamy pomidory. Grillujemy lub zapiekamy (180 o C) w pojemnikach aż skórka zacznie łatwo odchodzić. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewysłoika po suszonych pomidorach ) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu (można użyć mniej) sok z połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Ja dawno temu kupiłam sobie urządzenie do robienia np. “makaronu” z cukinii tzw. krajalnicę spiralną ( ang. spiralizer vegetable slicer ) pokazany na fotografii poniżej. Super(...)mieszamy olej, kumin, czosnek, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem warzywa i dokładnie mieszamy. I gotowe Można również podawać tą sałatkę z orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem. Smacznego! Artykuł Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plzakładce wyszukacie. Składniki 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka wielkości L 3/4 szklanki cukru kryształu 150 ml oleju 1 średnia cukinia (dałam żółtą) 4 małe gruszki Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z niej rękoma wodę(...)puszystą masę, a następnie miksując wlewać stopniowo olej. Dodać odciśniętą cukinię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać słonecznik oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Delikatnie wymieszać Blaszkę prostokątną (keksówkę) o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemburaczki kroimy w małą kosteczkę i odkładamy do drugiej miski duża cebula, drobno posiekana 300 g ryżu do risotto 500 – 750 ml bulionu warzywnego łyżka masła łyżka ziaren słonecznika łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, cukier Przygotowanie: W dużym garnku topimy masło i wrzucamy cebulkę, chwilę ją szklimy. Wsypujemy ryż i podsmażamy go około 3 minut. Wlewamy pierwszą porcję(...)wrzucamy pokrojone buraczki. Gotujemy około 3 minut, a następnie wrzucamy listki wraz z łodyżkami i gotujemy kolejne 2 minuty. Risotto doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz natką. Podajemy posypane ziarnami słonecznika. Smacznego
Życie ze smakiemsezonowe owoce np: borówki, maliny, banany, morele, brzoskwinie, winogrona, jeżyny, kiwi, ananas, śliwki, czereśnie, itp. 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu opcjonalnie: orzechy, płatki migdałowe, nasiona słonecznika *** Przygotowujemy pół arbuza oraz dużą miskę i dużą łyżkę do wydrążenia miąższu z arbuza *** *** Arbuza wydrążamy starając się uzyskać kuleczki z miąższu, użyłam w tym celu łyżki(...)miodem *** *** Tak przygotowanym sosem możemy polać sałatkę tuż przed podaniem lub możemy podać sos osobno *** *** Tuż przed podaniem sałatkę możemy jeszcze posypać pokrojonymi orzechami, płatkami migdałowymi albo nasionami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NOCNA OWSIANKA BEZ GOTOWANIA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytem