słonecznik - 8260 przepisów (strona:174/551)

Łosoś z fasolką i śmietaną wegańską 158

fasolki szparagowej – sól i pieprz – kilka liści świeżego szpinaku – 1 łyżka oliwy z oliwek – świeży koperek do posypania Składniki na śmietanę wegańską – 65 g słonecznika – 100 ml wody – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki soli – sok z 1/2 cytryny Przygotowanie : Przygotowujemy śmietanę. Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut

I LOVE LIFE
Śniadania na tydzień – domowa granola w słoiku 156

Granola da Wam energetycznego kopniaka, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 150 stopni. Przesyp dwie(...)pół szklanki płatków owsianych do głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie Krok 2 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo

Niedzielny kucharz
CHLEB CZYSTOZIARNISTY CZYLI CHLEB Z SAMYCH ZIAREN, BEZ MĄKI 134

zakwasie czy drożdżach. Z pomocą wtedy przychodzą ulubione ziarna które możesz wykorzystać do przygotowania chleba. Ziarna są bardzo zdrowe i smaczne. Każdy może zrobić swoją własną mieszankę ziaren (słonecznik, sezam, czarnuszka, dynia...). Chleb całoziarnisty jest bez mąki i czasami bez jajek. Ja jednak korzystam a nich bo wtedy chleb mi bardziej smakuje. Miałam w szafce mieszanke ziarem i to właśnie(...)zwykły chlebek.  Ten chleb przygotowuje się szybko i piecze się szybko... więc nie masz czasu? Nke wazne. Upiecz chleb. Składniki : 250 g ulubionych ziaren ( u mnie pestki dyni, słonecznika, siemię lniane i sezam). 2 jajka 1 łyżka miodu Ziarna wsyp do miski. Dodaj 2 jajka oraz miód (jeżeli wolisz mniej słodki miód zastąp solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami

Kuchnia w oparach
Pesto pietruszkowo – miętowe, przepis przetwory 2018 205

pietruszkowo – miętowe duży pęczek natki pietruszki duży pęczek mięty czekoladowej 5 ząbków czosnku 1/2 szklanki oliwy 4 plasterki ostrej papryczki chilli ( możesz nie musisz dać ) 2 łyżki pestek słonecznika   Pęczki u mnie były porównywalnej większości. Pietruszkę płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, odrywamy listki i odkładamy do miski. Tak samo postępujemy z miętą. Czosnek obieramy i wkładamy do blendera(...)dodajemy miętę i pietruszkę oraz słonecznik i oliwę i wszystko dokładnie blendujemy. Jeśli chcesz możesz dodać chilli, ale nie musisz. Całość przekładamy do wyparzonego słoiczka, odstawiamy słoik tak aby stał na pokrywce przez 24 godziny i gotowe :) Proste prawda ? w zimie otworzymy słoiczek i dodamy do kanapki, makaronu czy nafaszerujemy nim mięso do pieczenia.   Pesto pietruszkowo – miętowe, przepis

Kuchnia na wzgórzu
Burgery z czerwonej fasoli 162

możliwym kroku do zdrowego odżywania się :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Składniki: Na burgery: Puszka czerwonej fasoli Średnia cebula 2 ząbki czosnku 50g prażonych nasion słonecznika (lub orzechy nerkowce) Jajko Około 40g bułki tartej Olej Przyprawy: sół, pieprz Na konfiturę z cebuli:* 4 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy(...)siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni, pod koniec dodając czosnek. Smażymy jeszcze z 2 minuty i przekładamy do miski. Dodajemy odcedzoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz uprażone nasiona słonecznika. Rozbijamy blenderem na kremową konsystencję, dodajemy jajko oraz przyprawy. Następnie dorzucamy bułkę tartą tak by burgery się lepiły, ale nie były zbyt związane. Formujemy 4 spore kotlety.   Kotlety możemy

Kolizje Smaków
Tarta z bobem rustykalna 140

sera feta 3 jajka 250 ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 50 g żółtego sera Do dekoracji liście sałaty, mięty rzodkiewka czerwona cebula prażone nasiona słonecznika Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej formę ciastem, brzegi mogą być nierówne. Nakłuj spód widelcem i wstaw(...)Wylej na nadzienie i posyp serem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij upieczoną tartę, odczekaj 15 minut, obłóż sałatą, miętą, plasterkami rzodkiewki i cebuli, posyp słonecznikiem i dopiero pokrój na kawałki. Smacznego!     The post Tarta z bobem rustykalna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka z fasolki szparagowej z serem feta, pomidorkami, prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią 149

koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta.  Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika listki świeżej bazyli i Fasolkę szparagową oczyścić - pousuwać końcówki i ewentualne łyka, dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości. (Na około 1 litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru(...)ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać razem. Udekorować listkami bazylii. Można skropić dobra oliwą, ale nie jest to konieczne. Dlaczego powinniśmy jeść fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa jest produktem, z którego można wyczarować wiele pysznych dań. Żółta jest źródłem fosforu i potasu, natomiast zielona prowitaminy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka grahamkowe z ziarnami 110

margaryny Palma 1 szkl cukru 1 cukier do pieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka szczypta soli szczypta chili 1 szkl ziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko spłaszczamy i maczamy

Gotowanie jest łatwe
Sałatka imprezowa z tortellini 201

tortellini: 250 g makaronu tortellini lub ravioli z serem lub szpinakiem spora czerwona papryka puszka groszku puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną(...)odstawiamy na kilka minut, aby woda dokładnie spłynęła. Sałatę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Ziarna dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Majonez, jogurt, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Makaron, sałatkę, groszek, kukurydzę, paprykę i ogórki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem

e-PrzepisyKulinarne
Pieczeń z cukinii 175

kaszki jaglanej 1-2 marchewki (moje maleństwa to efekt przerywania marchewki, żal mi było wyrzucić) 2 cebule 2 czubate mąki lnianej (około 50 g) 3 czubate łyżki słonecznika (około 50 g) łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego pół łyżeczki kurkumy łyżeczka soli pęczek ulubionego zielska, u mnie pietruszka 50 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Cukinię i marchew zetrzyj na grubych(...)marchewki, bo bałam się o palce), na samym końcu dodaj przyprawy i przed kilka sekund podsmażaj razem cały czas mieszając. Całą zawartość patelni dodaj do kaszki z warzywami , podprażony słonecznik, sól oraz posiekana pietruszkę. Przełóż całą masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wszystko dociśnij. Piecz w temp. 170-180 C przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika

greenscarf
Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym 184

idealnie pasuje do ryby. Składniki na panierkę do ryby (około 5 porcji): 0,5 kg fileta z dorsza 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej garść pestek dyni garść pestek słonecznika 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 60 g startego parmezanu pęczek naci pietruszki pół cytryny pieprz sól Składniki na puree: 400 g obranych ziemniaków 4 szt suszone pomidory(...)ogórek małosolny śmietana 12 % koper pieprz Przygotowanie: RYBA W PANIERCE Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko z parmezanem, wiórkami kokosowymi oraz mielonymi migdałami. Rybę obtaczamy kolejno w mące kukurydzianej, jajku oraz panierce orzechowo – pietruszkowej. Opanierowane kawałki układamy

Kierunekuchnia
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I MALINAMI (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 164

adaptacji, które nie unikają laktozy i są aktywne, a także na redukcji czy stabilizacji. W zależności od etapu i celu wystarczy dodać odpowiednią ilość tłuszczu, orzechów, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, dyni itp. Składniki – sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami: 200 g świeżego młodego szpinaku 100 g sera feta 100 g świeżych malin 5 g płatków migdałów 5 g pestek(...)dyni 5 g ziaren słonecznika sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 5 ml oliwy z oliwek extra vergine 5 ml oleju z pestek dyni 10 ml oleju MCT opcjonalnie ocet balsamiczny Szpinak umyć i ususzyć. Najlepiej użyć szpinaku baby, który ma mniejsze i delikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć na talerz

Ola la LCHF
Chleb duński 167

drożdży i zakwasu. Ciężki, chrupiący i uzależniający! Ostatnio, na wzór właśnie tamtego przygotowałam kolejny, choć tym razem spoiwem było nie tylko siemię lniane ale też nasiona babki płesznik. Ponadto słonecznik, dynia, trochę orzechów i migdałów. Jest zupełnie inny od tradycyjnego bochenka chleba, ale to właśnie działa na jego korzyść. Bogactwo błonnika i witamin z grupy B. Wegański, a jeśli użyjesz(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę 20x10cm: Ok 40g oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy 350ml zimnej wody 100g pestek słonecznika 100g siemienia lnianego 50g migdałów (najlepiej całych) 30g orzechów laskowych 100g otrąb pszennych 50g płatków jaglanych 50g pestek dyni 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżka nasion chia 1 łyżka czarnego

Kuchnia w czekoladzie
KOSTKA KOKOSOWO- ORZECHOWA O SMAKU KAKAOWYM 173

Kiedyś robiłam kulki mocy. Teraz postanowiłam zrobić kostkę która w smaku przypomina kulki mocy, ale jest z nią mniej pracy:). Składniki na tę kostkę to wiórki kokosowe, olej kokosowy, słonecznik, orzechy pistacjowe, kakao, ksylitol. Można użyc innego słodzidła np. miodu lub zmiksowanych daktyli. Do miski wsypałam 1 szklankę wiórek kokosowych, garść słonecznika, garść posiekanych orzechów czubatą łyżkę kakao

harrisa
Risotto z groszkiem cukrowym 151

bulionu z warzyw lub osolonego wrzątku 50 g parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła chlust oliwy z oliwek kiełki, np. słonecznika * PRZYGOTOWANIE Groszek obierz ze strąków. Około 2 łyżki pozostaw do dekoracji, a resztę zmiksuj blenderem na purée . Możesz również dolać odrobinę wody — łatwiej będzie go zmiksować. Następnie purée przełóż na gazę i wyciśnij(...)groszku cukrowego i gotuj jeszcze przez chwilę. Na sam koniec wsyp parmezan i energicznie wymieszaj. Risotto rozdziel pomiędzy talerze i udekoruj dodatkową porcją parmezanu, ziarenkami groszku i kiełkami słonecznika

Food Square