margaryny Palma 1 szkl cukru 1 cukier do pieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka szczypta soli szczypta chili 1 szkl ziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko spłaszczamy i maczamy
Gotowanie jest łatwetortellini: 250 g makaronu tortellini lub ravioli z serem lub szpinakiem spora czerwona papryka puszka groszku puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną(...)odstawiamy na kilka minut, aby woda dokładnie spłynęła. Sałatę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Ziarna dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Majonez, jogurt, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Makaron, sałatkę, groszek, kukurydzę, paprykę i ogórki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem
e-PrzepisyKulinarnekaszki jaglanej 1-2 marchewki (moje maleństwa to efekt przerywania marchewki, żal mi było wyrzucić) 2 cebule 2 czubate mąki lnianej (około 50 g) 3 czubate łyżki słonecznika (około 50 g) łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego pół łyżeczki kurkumy łyżeczka soli pęczek ulubionego zielska, u mnie pietruszka 50 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Cukinię i marchew zetrzyj na grubych(...)marchewki, bo bałam się o palce), na samym końcu dodaj przyprawy i przed kilka sekund podsmażaj razem cały czas mieszając. Całą zawartość patelni dodaj do kaszki z warzywami , podprażony słonecznik, sól oraz posiekana pietruszkę. Przełóż całą masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wszystko dociśnij. Piecz w temp. 170-180 C przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika
greenscarfidealnie pasuje do ryby. Składniki na panierkę do ryby (około 5 porcji): 0,5 kg fileta z dorsza 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej garść pestek dyni garść pestek słonecznika 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 60 g startego parmezanu pęczek naci pietruszki pół cytryny pieprz sól Składniki na puree: 400 g obranych ziemniaków 4 szt suszone pomidory(...)ogórek małosolny śmietana 12 % koper pieprz Przygotowanie: RYBA W PANIERCE Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko z parmezanem, wiórkami kokosowymi oraz mielonymi migdałami. Rybę obtaczamy kolejno w mące kukurydzianej, jajku oraz panierce orzechowo – pietruszkowej. Opanierowane kawałki układamy
Kierunekuchniaadaptacji, które nie unikają laktozy i są aktywne, a także na redukcji czy stabilizacji. W zależności od etapu i celu wystarczy dodać odpowiednią ilość tłuszczu, orzechów, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, dyni itp. Składniki – sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami: 200 g świeżego młodego szpinaku 100 g sera feta 100 g świeżych malin 5 g płatków migdałów 5 g pestek(...)dyni 5 g ziaren słonecznika sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 5 ml oliwy z oliwek extra vergine 5 ml oleju z pestek dyni 10 ml oleju MCT opcjonalnie ocet balsamiczny Szpinak umyć i ususzyć. Najlepiej użyć szpinaku baby, który ma mniejsze i delikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć na talerz
Ola la LCHFdrożdży i zakwasu. Ciężki, chrupiący i uzależniający! Ostatnio, na wzór właśnie tamtego przygotowałam kolejny, choć tym razem spoiwem było nie tylko siemię lniane ale też nasiona babki płesznik. Ponadto słonecznik, dynia, trochę orzechów i migdałów. Jest zupełnie inny od tradycyjnego bochenka chleba, ale to właśnie działa na jego korzyść. Bogactwo błonnika i witamin z grupy B. Wegański, a jeśli użyjesz(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę 20x10cm: Ok 40g oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy 350ml zimnej wody 100g pestek słonecznika 100g siemienia lnianego 50g migdałów (najlepiej całych) 30g orzechów laskowych 100g otrąb pszennych 50g płatków jaglanych 50g pestek dyni 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżka nasion chia 1 łyżka czarnego
Kuchnia w czekoladziebulionu z warzyw lub osolonego wrzątku 50 g parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła chlust oliwy z oliwek kiełki, np. słonecznika * PRZYGOTOWANIE Groszek obierz ze strąków. Około 2 łyżki pozostaw do dekoracji, a resztę zmiksuj blenderem na purée . Możesz również dolać odrobinę wody — łatwiej będzie go zmiksować. Następnie purée przełóż na gazę i wyciśnij(...)groszku cukrowego i gotuj jeszcze przez chwilę. Na sam koniec wsyp parmezan i energicznie wymieszaj. Risotto rozdziel pomiędzy talerze i udekoruj dodatkową porcją parmezanu, ziarenkami groszku i kiełkami słonecznika
Food Squaredodając jarmuż i cukinię. Szkoda więcej gadać, czas zajadać! Polecam! Składniki na 1 porcję: 4 młode ziemniaki, 4 plastry cukinii, 3 plastry cebuli czerwonej, 2 duże liście jarmużu, garść słonecznika łuskanego. sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka słodu (u mnie syrop klonowy), 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku suszonego lub posiekanego świeżego, 1/2 łyżeczki soli kamiennej, 1/2 łyżeczki(...)czarnego pieprzu. Wykonanie: Młode ziemniaczki szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Plastry cukinii i cebuli grillujemy na patelni grillowej. Liście jarmużu kroimy w paski i przelewamy wrzątkiem. Ewentualnie, przyprażamy słonecznik (dałam nieprażony). Pokrojone w ćwiartki ziemniaki, cukinię i resztę składników umieszczamy w naczyniu i polewamy sosem*. *Składniki na sos dokładnie mieszamy. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuchilli 1 pomarańcza-sok około 2 cm -świeżego imbiru sól odkwaszająca do smaku 2 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej ciepła ,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe ½ szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie Wykonanie Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone w plasterki . Wszystko dusić pod przykryciem , mieszając(...)przekraczała 90°C .Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować na krem:)) Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ,dyni
w mojej kuchniowocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki temu paluchy chlebowe wyszły słodkie ale nie przesłodzone. Składniki: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 220 ml letniej wody(...)tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki ulubionych pestek (słonecznik, dynia, sezam) 3 pokrojone na drobno daktyle 4 łyżki cukru Mąkę cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie elastyczne przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu
Kuchnia w oparachtakże witaminy K i E i wapń, żelazo oraz cynk, potas, fosfor, mangan, magnez. Składniki na 3 porcje: - 500 g bobu - 100g czerwonego ryżu - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty - 3 łyżki oleju lnianego Przygotowanie : Ryż dobrze płuczemy, zalewamy 400 ml wody, gotujemy bez przykrycia do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Bób zalewamy(...)minut od momentu zagotowania wody. Dzięki tej metodzie powinniśmy uniknąć wzdęć, wywołanych przez oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie jelitowe. Po przestudzeniu obieramy łupinki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki (ostudzone) mieszamy ze sobą. Mozna doprawić solą i pieprzem. Źrodla http://bonavita.pl/ryz-bialy-czerwony-czarny-dziki-ktory-ryz-jest-najzdrowszy-przepisy-na-dania-z-ryzem
Szkrab Je Samzróbcie. Składniki na 1 porcję : garść szpinaku 1/2 pęczka szparagów 200g bobu (przed obraniem lub 80g ugotowanego i obranego bobu) 25g kaszy jęczmiennej pęczak łyżeczka oleju sezamowego łyżeczka ziaren słonecznika sól łyżka sosu winegret Sos winegret (6 porcji): 1 łyżka oliwy 2 łyżki wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli(...)robić, ale według mnie to podkręca smak). Na talerz wyłożyć szpinak, ugotowane szparagi, a także podsmażony bób z kaszą pęczak. Na wierzchu posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. I voila! Zielona sałatka gotowa! 1 porcja to ok. 240 kcal , węglowodany: 27g, białko: 10g, tłuszcz: 10g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7WW i 1,3WBT SMACZNEGO! Artykuł
Dietologpieczywa. Czas przygotowania: 10 min. Składniki na ok. 200 g pesto Koszt przygotowania: 5,00 zł SKŁADNIKI: 1 pęczek liści rzodkiewki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka prażonych pestek słonecznika 2 plastry suszonych pomidorów 1 łyżeczka tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy extra virgin sól, pieprz PRZYGOTOWANIE pesto z liści rzodkiewki: Liście(...)rzodkiewki myjemy, osuszamy i umieszczamy w blenderze lub malakserze. Dodajemy starty parmezan, pestki słonecznika, suszone pomidory, koperek i czosnek. Dolewamy oliwy z suszonych pomidorów i extra virgin. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Całość blendujemy na gładkie pesto. Smacznego
kulinarnyJamargaryny 500 g mąki płaska łyżeczka proszku do piczena 3/4 szklanki cukru 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: kilka łyżek łuskanego słonecznika marmolada wieloowocowa cukier puder Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować, po czym pokroić na niewielkie prostokąty. Każdy kawałeczek ciasta smarować marmoladą, posypać słonecznikiem
Praktyczna plarbuzem i rzodkiewkami. Dla miłośników owocowych smaków w sałatkach, gdyż dojrzały arbuz dodaje sporo słodyczy. Dałam więcej fety niż w oryginalnym przepisie Jamiego Olivera. Orzeszki piniowe zastąpiłam prażonymi pestkami słonecznika. Wyszło bardzo smacznie, mimo niewielkich moich zmian. Polecam na ciepłe dni. składniki 2 łyżki orzeszków piniowych - zastąpiłam prażonym słonecznikiem 400 g arbuza 200 g rzodkiewek 10 - 15 listków mięty
Stare Gary