drobnego makaronu – u mnie zacierki ale może być fregola, orzo lub podobny (waga przed ugotowaniem) pęczek rzodkiewek razem z listkami ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki startego parmezanu ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 100 ml oliwy 2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona(...)paski – kilka pasków do dekoracji Przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Listki rzodkiewek blendujemy na pesto razem z czosnkiem, słonecznikiem, parmezanem i oliwą. Rzodkiewki kroimy na plasterki i zostawiamy do dekoracji, Gotujemy mały garnek wody. Blanszujemy w nim groszek i szpinak. Po minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której
Ugotowane pozamiatanetakże wapnia i żelaza niż szpinak. Do dzieła! Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane) 4 ząbki czosnku, można dodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne) 6-7 łyżek startego parmezanu 250 ml oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera(...)zalać oliwą, dodać czosnek i uprażony słonecznik, posolić, dosmaczyć pieprzem i zblendować. Podczas blendowania dodać parmezan i jeśli zachodzi taka potrzeba dolać oliwy z oliwek. Moje pesto jest bardzo gęste celowo, aby można było je użyć do smarowania pieczywa zamiast masła czy innych smarowideł. Dziś zrobiłam farfalle z tym pesto. I jako ,że dość gęste, nie dałoby się rozprowadzić
Z Kuchni Do KuchniSkładniki na zaczyn : 15 g suchych drożdży 2 łyżki cukru 5 łyżek ciepłej wody Składniki na chlebek : 20 g nasion chia 20 g nasion lnu 20 g pestek słonecznika 360 g mąki ryżowej 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek Bio 300 ml letniej wody Przygotowanie : Drożdże łączymy z cukrem, mąką i wodą, mieszamy i pozostawiamy(...)ciepłym miejscu W młynku mielimy nasiona chia, lnu i słonecznika Do przesianej mąki dodajemy zmielone nasiona,sól, dodajemy oliwę, rozczyn i dokładnie wyrabiamy Przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia Piekarnik nagrzewamy do 200*C, na dolnej półce umieszczamy naczynie z wrzątkiem i wstawiamy foremkę z ciastem Pieczemy ok. 30 min. Przepis pochodzi
Proste PotrawySKŁADNIKI: około 1l bulionu 100g pora 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 szt brokuł 4 łyżki śmietany bazylia sól pieprz słonecznik szczypior WYKONANIE: 1. Cebulę,pora i czosnek pokroić drobno, zeszklić na maśle, dodać brokuła i delikatnie obsmażyć. 2. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości. Zmiksować. 3. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i bazylią wedle uznania. 4. Wierzch posypać(...)szczypiorkiem i słonecznikiem
Dziś Ja gotujepodanych składników wychodzą 3 porcje Pół kalarepy Średni ziemniak Niewielki kawałek selera Opakowanie mrożonego groszku (400g) Pół małej czerwonej cebuli Mięta, sól, pieprz, zioła prowansalskie Pestki dyni i słonecznika Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju Kalarepę, ziemniaka i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą lub bulionem(...)Gotować jeszcze 5-10 minut aż warzywa będą miękkie Zupę zblendować na gładki krem i przyprawić miętą, ziołami, solą i pieprzem Można zabielić jogurtem Podawać z pestkami dyni i słonecznika
HealthyCreationspodane z bazyliowo-majonezowym sosem. Do przygotowania 8 porcji potrzebujemy: - 2 ugotowane, czerwone buraki - 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu) - 6 czubatych łyżek mąki - 3 łyżki prażonego słonecznika - po 1 łyżeczce mielonego czosnku oraz kolendry - szczyptę chili - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - olej do smażenia Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 2-3 łyżki gotowego bazyliowego pesto(...)łyżki majonezu 1. Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Do buraków dodajemy odsączoną soczewicę, mąkę, słonecznik oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy. 3. Masę przekładamy porcjami na rozgrzany tłuszcz, formując kotlety i smażymy z obu stron do zrumienienia. 4. Usmażone kotlety odsączamy na papierowym ręczniku, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Bez Cebuliliści rzodkiewki, wrzućcie je do sałatki lub zróbcie pesto! SKŁADNIKI (dla 4 osób) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti pęczek liści rzodkiewki garść rukoli 10 szt. rzodkiewek 5 łyżek nasion słonecznika kilka łyżek oliwy (ok. 4) 1 łyżka soku z cytryny 50 g startego parmezanu bazylia do dekoracji PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Liście rzodkiewki miksujemy(...)rukolą, parmezanem i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Dolewamy oliwę, gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę kroimy w plasterki - obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na dużej patelni, dodajemy pesto oraz odcedzony makaron. Wszystko razem mieszamy i od razu podajemy. Smacznego :) 1 porcja makaronu - 590 kcal: - białko - 22 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacjerównie dobrze, burgery itd. Składniki na około 14 sztuk (nakulałam na cały tydzień) : 500 g suchej (nieugotowanej) czerwonej soczewicy 250 g dowolnego pieczywa 3 średnie cebule 100 g słonecznika (można pominąć) łyżka majeranku łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć i zastąpić np. płatkami drożdżowymi) łyżeczka suszonego koperku a jeszcze lepiej pęczek świeżego, pietruszka będzie też super łyżeczka soli 1 l wody(...)wody. Wymieszaj, po około 5 minutach dodaj kolejną partie wody i gotuj, po czym resztę wody. Soczewica musi być idealnie miękka, dopraw solą. Na suchej patelni podpraż słonecznik, dodaj do garnka z ugotowana soczewicą, oraz namoczony i rozdrobniony chleb i koperek/pietruszkę. Dokładnie wymieszaj. W powstałej masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto
greenscarfzdrowa, a do tego idealna do grilla! Polecam Składniki: 1 brokuł 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 opakowanie sera typu feta słonecznik łuskany do posypania 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez(...)kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu. Na sałatkę wykładamy drugą część sera i całość posypujemy łuskanym słonecznikiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemmiesięcy zrobiłem w 5 dni... Najpierw tak mi się nie chciało, że 145 dni szukałem wymówek by nie ruszać tematu... 😀 Składniki: 3 pieczone buraki garść sałaty (jaką lubimy) garść słonecznika 1/3 kostki sera feta 2-3 łyżki oliwy sok z cytryny pieprz Przygotowanie: Upieczone buraki pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu. Na wierzchu rozłożyć sałatę, na nią pokruszyć(...)pokroić w kostkę fetę, posypać słonecznikiem. Następnie polać całość oliwą, skropić sokiem z cytryny, a na końcu posypać pieprzem i gotowe. Jak upiec buraki znajdziesz w linku poniżej: Buraki pieczone Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieporcje 250 g zielonych szparagów 50 g mieszanej sałaty 100 g feta, u mnie ser kozi 1 duże awokado 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Odetnij twarde końcówki szparagów. Zagotuj wodę w solą i wrzuć szparagi do wrzątku. Gotuj(...)Szparagi zachowają swój zielony kolor. Opłukaj i osusz sałatę. Ułóż na talerzy, a na niej szparagi, pokrojone na kawałki awokado. Pokrusz feta i posyp nim sałatkę. Pestki dyni i słonecznika upraż i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki z korkiem wlej olej, sok z cytryny i winny ocet. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij buteleczkę i mocno wstrząśnij. Z dresingu zrobi
codojedzenianowe nie jest łatwo. To duże wyzwanie dla moich zdolności kulinarnych:) Składniki : prawie cała puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle ( puszka 310 g) 5 ząbków czosnku 1/2 szklanki ziaren słonecznika 14 plastrów suszonych pomidorów w oleju ok. 3 łyżki oleju 2-3 łyżki wody pieprz cayenne- dosłownie na czubku noża odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego sok z cytryny(...)mnie z połowy małej cytryny Przygotowanie : Ziarna słonecznika namoczyć, najlepiej na noc. Przed użyciem odcedzić na sicie Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę, pomidory pokroić, soczewicę osączyć na sicie Powyższe składniki włożyć do miksera, dodać pieprz, olej w którym były pomidory, odrobinę soli - zmiksować Dodać pieprz, ewentualnie wodę ponownie zmiksować Pasta ma przypominać konsystencją miękkie masło
Proste PotrawyWegańska, bezglutenowa sałatka z makaronem Składniki: makaron z czerwonej soczewicy świeży szpinak rukola prażony słonecznik oliwa z oliwek ocej jabłkowy sól Makaron ugotowałam, słonecznik uprażyłam (na suchej patelni). Danie szybkie, smaczne i zdrowe
nietadieta