osób potrzebujemy: - porcję makaronu ryżowego - 200 g mrożonych krewetek - 2 ząbki czosnku - 1 papryczkę chili bez pestek - 1 jajko - 1 łyżkę sezamu - kiełki rzodkiewki - szczypiorek - garść prażonego słonecznika - połowę cytryny - 1 łyżkę oleju - 1 łyżkę masła - świeżo mielony pieprz Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu rybnego - 5 łyżeczek pasty z tamaryndowca - 4-5 łyżeczek miodu(...)podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. 8. Ostatni na patelnie ląduje makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. 9. Pad thai podajemy z posiekanym szczypiorkiem, odrobiną kiełek i uprażonym słonecznikiem,. Na koniec całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. SMACZNEGO
Bez CebuliWołowo - drobiowe kotleciki nadziewane gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki, ale w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 400g wołowiny z łopatki 200g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ugotowane buraki 135g sera feta 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki świeżej(...)natki z pietruszki olej pieprz sól Panierka: 6 łyżek łuskanego słonecznika 6 łyżek sezamu 6 łyżek bułki tartej 3 łyżki majeranku szczypta mieszanki chilli Wykonanie: 1. Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę
Szalona Kuchnia Ewelinydziś czasu to przynajmniej ciasto ratuje w ciężkich chwilach Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym szklanka płatków jaglanych 1/4 szklanki babki płesznika 1/4 szklanki nasion słonecznika 2 łyżki spiruliny 1/4 szklanki masła orzechowego 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego + 200 g suszonych daktyli + 6 łyżek masła orzechowego + sól himalajska W misce wymieszaj płatki jaglane, nasiona babki płesznika, nasiona(...)słonecznika i spirulinę. Do rondelka przełóż miód, olej kokosowy i masło orzechowe. Całość podgrzewaj, aż do połączenia się składników. Do produktów suchych dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. Blachę natłuść olejem kokosowym. Wyłóż na nią składniki ciasta, uciskając mocno ręką lub łyżką – ciasto powinno pokryć całą powierzchnię blachy. Im mocniej uciśniesz ciasto do formy tym większa pewność, że się później
365 dni dookoła kuchnipęczek mięty (albo mała doniczka) 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka miodu 100 g sera parmigiano reggiano 1/2 szklanki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich pestki dyni i nasiona słonecznika świeżo mielony pieprz sól Przepis: Miętę i pietruszkę myjecie, osuszacie i siekacie. Ser ścieracie na tarce. Odkładacie trochę do posypania makaronu. Resztę wraz z ziołami i miodem wrzucacie do blendera(...)utrzeć wszystko w moździerzu. Orzechy siekacie na drobne kawałki. Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Odcedzacie, mieszacie z pesto, posypujecie odłożonym startym serem, posiekanymi orzechami oraz pestkami dyni i nasionami słonecznika. Przyprawiacie świeżo mielonym pieprzem i gotowe
GRUBY WAŁEKNieporównywalne z gotowym sklepowym. Pełne aromatu i smaku. Doskonałe do makaronów, pizzy, ryb, kanapek... S kładniki : 5 dużych garści liści bazylii (bez łodyżek) 2 ząbki czosnku 50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni) 140ml oliwy extra virgin 40 gramów parmezanu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy. Ser ocieramy na tarce(...)dużych oczkach. Bazylię i ser umieszczamy w blenderze razem z czosnkiem i uprażonym słonecznikiem. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce
Pyry na Gazczym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek dyni - 80g nasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec(...)dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra
CookYourselfszkoły, na imprezę. Niby nic wielkiego a jakie dobre.Każdy sobie poradzi bo jest prosty do zrobienia.Pesto zrobiłam sama ale można użyć kupne. pesto: 1 doniczka bazylii 2 łyżki słonecznika 2 łyżki sera żółtego startego sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek ciasto: 20 dkg mąki do pizzy typ 00 20 dkg mąki pszennej(...)himalajskiej 1 i 1/4 szklanki wody letniej 3 łyżki oleju cukier szczypta pozostałe: 4 suszone pomidory 1 jajko 1 słoiczek pesto zielonego Pesto: Liście bazylii przekładam do rondelka, dodaję słonecznik, ser, oliwę, sól, pieprz, czosnek obrany i miksuję blenderem. Ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki do pizzy, i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany
wesoła kuchniaorzechowe 1 płat ciasta francuskiego XXL 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych lub posiekanych orzechów 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika perełki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Utrzyj miękkie masło z cukrem. Ucierając dalej dodawaj po jednym jajku . Dodaj orzechy, siemie lniane i słonecznik - wymieszaj. Gdyby masa była bardzo rzadka
Gotuj Sam!silkonowej formie, o wym.: 24x8cm Składniki: - 250g mąki gryczanej - 150g mąki ryżowej - 100g skrobi kukurydzianej, z tapioki lub ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli - paczka suchych drożdży (7g) - 1/2 szklanki ziaren: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - 2 łyżki nasion chia - 500-600g ciepłej wody (ja dałam 550g) Do miski odważyć mąki: gryczaną i ryżową, dodać skrobię (ja dałam kukurydzianą), sól, suche(...)drożdże, nasiona (dałam słonecznik, siemię lniane i sezam) oraz nasiona chia i zamieszać, następnie dodać ciepłą wodę. Ja wlałam od razu 500g (ml), dokładnie wymieszałam, następnie dolałam partiami jeszcze 50g. Masa była dość rzadka, ale taka jakby lepka (to za sprawą nasion chia). Masę przykryć w misce i odstawić na ok.30-40 minut, w dość ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte
Smaczne Zdrowesmaczną całość. Niebo w gębie. 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku Buraczki(...)posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni
Jadło i czytadłopamiętać, żeby nie solić już pasty. Pastę bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: 1 dojrzałe awokado 10 dag sera feta tłustego 5 dag sera żółtego 2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika zioła prowansalskie według uznania kilka kropli soku z cytryny Wykonanie: 1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę. 2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie razem z pestkami słonecznika dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie według uznania ( ja dałam szczyptę ) i dokładnie mieszamy. 3. Tak wykonana pasta jest gotowa do podania. Smacznego życzę. Rady
Izabelawkuchnirana. 20 dkg mąki pszennej 1 dkg drożdży sól szczypta cukru 1 jajko 1/3 szklanka mleka farsz: 6 parówek cienkich 6 plastrów sera żółtego 7 pomidorów suszonych 1 łyżka słonecznika nasiona oliwa od pomidorów do posmarowania: 1 żółtko Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego mleka, łyzkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam(...)półtorej godziny. Ciasto po tym czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta i wzdłuż. Nacinam ale nie do końca
wesoła kuchniaPrzygotowany w keksówce będzie z pewnością się piękniej prezentował. Składniki na 1 formę do pieczenia chleba: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki tartej marchwi, 1/2 szklanki pestek słonecznika łuskanego, 1/2 szklanki sezamu, 2-3 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu, ewentualnie łyżka sezamu do posypania (dekoracji). Wykonanie : Słonecznik
Jeść, by żyć w zdrowiuKolejna świetna sałatka z przepisu od Laury . Tym razem puszkowa, bo używamy kukurydzy, ananasa i fasolki z puszki. Ja od siebie dodałam tylko słonecznik. Całość jest wyśmienita. Polecam! Składniki : * 3 małe piersi z kurczaka * 3 torebki białego ryżu paraboloid * puszka kukurydzy * puszka ananasa * puszka czerwonej fasoli * 100g uprażonego słonecznika * 3 łyżki majonezu * sól, pieprz, curry
Magiczne Życie Martyowsianych 1/2 szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, lub inne) 1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców (żurawina, morele, śliwki, rodzynki, jagody itp) 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych 3 łyżki łuskanych nasion słonecznika 4 łyżki sezamu 1 łyżka kakao 6 łyżek miodu (zamiennie można użyć syropu klonowego lub syropu z agawy) 5 łyżek wody lub soku pomarańczowego *** Orzechy kroimy na mniejsze kawałki(...)Miód rozpuszczamy w wodzie lub soku i dodajemy do płatków owsianych. Dokładnie mieszamy *** *** Suszone owoce również kroimy na mniejsze kawałki *** *** Do płatków dodajemy orzechy, suszone owoce, słonecznik, sezam, płatki migdałowe oraz kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Użyłam foremki o wymiarach 26×30 cm *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytem