słonecznik - 8260 przepisów (strona:182/551)

Tagliatelle z pesto pietruszkowym 211

W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliatelle z boczniakami i szpinakiem 146

Dziś zapraszam na makaron z dodatkiem boczniaków i szpinaku. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 1 opakowanie boczniaków (250 g) - 3 garście szpinaku - 3 łyżki łuskanego słonecznika - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę sosu sojowego - po pół łyżeczki wędzonej, słodkiej oraz ostrej papryki - pieprz do smaku - 1 łyżeczkę masła - 1 łyżkę oliwy 1. Makaron gotujemy wg instrukcji(...)praskę czosnek. 3. Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w cienkie paski grzyby (wzdłuż blaszek), które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę. 4. Gdy woda odparuje dodajemy szpinak, słonecznik, sos sojowy oraz przyprawy i całość smażymy do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 5. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy. SMACZNEGO

Bez Cebuli
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM 151

Chlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren, słonecznika i siemienia lnianego. Wyszedł idealny taki jak go wszyscy domownicy lubią. SKŁADNIKI : 100 ml zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej 30 ml wody Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka(...)CIASTO WŁAŚCIWE : 600 - 700 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 1/2 szklanka pomieszanych ziaren ( słonecznika i siemienia lnianego ) drożdże 25 g ( jeżeli chcemy aby chleb szybko wyrósł, nie będziemy czekać kilka godzin

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą 220

awokado . Do sałatki z awokado, pomidorami i mozzarellą, wystarczy zwykły winegret. Składniki na 1 porcję: 50 g miksu sałat ½ awokado pomidorki koktajlowe tarta mozzarella 2 łyżki prażonej dyni i słonecznika Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego Sos mieszamy w słoiczku. Przygotowanie Sałatki z awokado, pomidorami(...)Sałatę wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, obrane i pokrojone na kawałki awokado i tartą mozzarellę. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę, skrapiamy sosem winegret. Smacznego! The post Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z cukinią i brokułem 176

Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycącą zapiekankę z cukinią i brokułem z dodatkiem kuminu oraz kurkumy. Do przygotowania potrzebujemy: - porcję makaronu - 1 brokuł - 1 małą cukinię - 2-3 łyżki łuskanego słonecznika - 1 kulkę mozzarelli - 1 duże opakowanie śmietany 18% (400 g) - sok z połowy cytryny - po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, granulowanego czosnku, oregano i ziół prowansalskich - szczyptę chili - szczyptę pieprzu cytrynowego(...)podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem soli i pieprzu na złoty kolor. 4. Odcedzony makaron, brokuł oraz usmażoną cukinię przekładamy do dużej miski, do której dodajemy śmietanę, cytrynę, słonecznik oraz przyprawy. 5. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli. 6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Pasztet z selera z grzybami leśnymi z mąką z lnu 181

korzeniowy - 1 szt. suszone grzyby 40 gram - 1 opakowanie ( u mnie prawdziwki) liść laurowy - 1 szt. ziele angielskie - 3 szt. jaja - 3 szt. mąka z lnu - 1 szklanka pestki słonecznika - 1 garść cebula biała - 1 szt. olej - 2 łyżki pieprz - 1 szczypta  Selera ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Namocz grzyby i obgotuj.Cebul(...)ewentualnie solą, wmieszaj mąkę z lnu. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie przemieszaj. Wlej do wysmarowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 55 minut. Posyp pestkami słonecznika. Podawaj z ogórkiem kiszonym, świeżym lub awokado

AZgotuj!
Chleb pszenno - żytni foremkowy ze słonecznikiem 177

Dziś szybko, smacznie i zdrowo czyli karmimy zakwas dzień wcześniej a potem pieczemy chleb. Szybko?, sprawnie? no to zaczynamy? Chleb jest miękki, z chrupiącymi pod zębem pestkami słonecznika, idealny do kanapek. Zachęcam do upieczenia. Chleb pszenno - żytni foremkowy ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka do pracy, w sam raz jako dodatek do lunchu 159

otwierasz pudełeczko i już chcesz palcami wybierać i jeść :) Ta, taka jest, wygląda kolorowo, same fajne składniki.   Sałatka do pracy garść mieszanek sałatowych 1 łyżka pestek ze słonecznika 1 pomidor kilka świeżych śliwek ** Sos do sałatki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny pieprz do smaku   Do naszego pudełeczka wkładamy sałaty, dodajemy(...)słonecznik ( można go podprażyć przez chwilę na suchej patelni ), pomidora myjemy i kroimy na osiem części, przekładamy na sałaty. Śliwki przekrawamy nożem dookoła pestki, pestkę wyjmujemy a śliwkę kroimy na cztery części, przekładamy do miseczki.   W małym słoiczku mieszamy musztardę z oliwą, gdy się połączą dolewamy sos z cytryny i doprawiamy pieprzem do smaku. Zakręcamy słoiczek i gotowe

Kuchnia na wzgórzu
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 149

oliwy z oliwek Wielkopolski sól, pieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Umyty brokuł dzielimy(...)talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce. Do jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę podajemy z sosem. Sałatkę możemy zjeść

Smaki Na Talerzu
surówka z czerwonej kapusty 160

składniki: 400 g czerwonej kapusty 300 g jabłek 50 g cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Kapustę szatkujemy. Jabłka obieramy i ścieramy ta tarce o grubych oczach. Cebulę kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy olej. Doprawiamy solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
ZUPA DYNIOWA Z KURCZAKIEM 113

dyni, 1 ziemniak, 1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 szkl. bulionu, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, olej wielkopolski, sól morska, szczypta pieprzu cayenne, chleb tostowy, 2 łyżki prażonego słonecznika 30 dag piersi z kurczaka. 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka marynuję w przyprawie curry, papryce, soli oraz pieprzu, mieszam z 2 łyżkami oleju. Odstawiam(...)warzyw oraz paprykę słodką.podsmażam 5 minut, mieszając. Zalewam bulionem, gotuję ok. 20 minut do miękkości składników. Całość blenuduję, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję usmażonego kurczaka, mieszam. Podaję posypaną słonecznikiem oraz grzanką z chleba tostowego. #OlejKonwenanse     #OlejWielkopolski     www.olejkonwenanse.pl

słodki bratek
Zupa krem z topinambura 117

Dziś zapraszam Was na jesienną zupę krem przygotowaną na bazie powracającej na nasze stoły  wprost z naszych ogródków bardzo smacznej bulwy. Mowa tu o topinamburze, zwanym także słonecznikiem bulwiastym. Ma lekki orzechowy posmak i mnóstwo wartości odżywczych przydatnych naszemu organizmowi. W dzisiejszym wpisie poczytacie trochę ciekawostek o tej smakowitej bulwie,  a pod spodem znajdziecie wspomniany wcześniej przepis(...)pyszną zupę. Zapraszam! Parę słów o topinamburze Topinambur, to słonecznika bulwiasty. Jest to gatunek rośliny z rodziny astrowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Dawniej uprawiany był głównie na paszę dla świń domowych i dla dzików. Myśliwi sadzili je na skraju lasu, po to aby dziki nie dobierały się do pól. Ludzie jedli gotowane bulwy, do momentu kiedy upowszechniły się kartofle

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem i brie 166

kolację. Myślę, że  zpowodzeniem może stanowić lekkie danie obiadowe. SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka mix sałat kilka pomidorków koktajlowych lub dwa średnie ogórek zielony serek brie pestki słonecznika sól, pieprz,przyprawa gyros, zioła np.lubczyk 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: pierś przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, lubczykiem, smażymy w torebce pergaminowej na maśle(mięso zachowa soczystość), sałatę myjemy, osuszamy(...)większe w dużą kostkę, serek brie kroimy w paski, dodajemy do sałatki, następnie dodajemy  upieczonego i pokrojonego kurczaka, składniki polać sosem winegret, przed podaniem wymieszać, posypać prażonym słonecznikiem

Kuchnia Beaty
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado 221

kości i skóry) świeżo zmielony pieprz swańska sól 1 pomarańcza 50 g mieszanki sałat 1/2 awokado 2 łyżki cytryny do skropienia awokado, aby nie ciemniało pestki dyni i słonecznika Sos winegret: 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z pomarańczy świeżo zmielony pieprz Jak przygotować sałatkę z kurczakiem, pomarańczą i awokado(...)stron przez kilka minut. Na talerzu układamy miks sałat, obrane z białych błon cząstki pomarańczy, pokrojonego na kawałki kurczaka i pokrojone, skropione sokiem z cytryny awokado. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi całą sałatkę. Składniki sosu mieszamy w słoiku i polewamy nim sałatkę. Smacznego!   The post Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 182

obierania) 2 czerwone cebule pokrojone w ósemki oliwa z oliwek 100 g owczej fety pestki z połowy owocu granatu 2 łyżki syropu klonowego 2-3 łyżki prażonych pestek z słonecznika łyzka posiekanej natki pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kawałki dyni, cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą i posypać przyprawami oraz(...)Mieszamy dłońmi i rozprowadzamy na blasze. Pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną i zrumienią się na końcach. Na talerzach rozkładamy upieczone warzywa. Posypujemy kawałkami fety, pestkami granatu i słonecznika. Wierzch skrapiamy syropem i posypujemy szczypta pieprzu i listkami natki pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania