słonecznik - 8260 przepisów (strona:182/551)

Tagliatelle z pesto miętowym, orzechami włoskimi i parmigiano reggiano 191

pęczek mięty (albo mała doniczka) 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka miodu 100 g sera parmigiano reggiano 1/2 szklanki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich pestki dyni i nasiona słonecznika świeżo mielony pieprz sól Przepis: Miętę i pietruszkę myjecie, osuszacie i siekacie. Ser ścieracie na tarce. Odkładacie trochę do posypania makaronu. Resztę wraz z ziołami i miodem wrzucacie do blendera(...)utrzeć wszystko w moździerzu. Orzechy siekacie na drobne kawałki. Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Odcedzacie, mieszacie z pesto, posypujecie odłożonym startym serem, posiekanymi orzechami oraz pestkami dyni i nasionami słonecznika. Przyprawiacie świeżo mielonym pieprzem i gotowe

GRUBY WAŁEK
Chleb pszenno-orkiszowy 152

mogę. Polecam Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 szkl mąki pszennej 1 op. drożdży suchych (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody garść pestek słonecznika do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie dodajemy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika 126

Nieporównywalne z gotowym sklepowym. Pełne aromatu i smaku. Doskonałe do makaronów, pizzy, ryb, kanapek...   S kładniki : 5 dużych garści liści bazylii (bez łodyżek) 2 ząbki czosnku 50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni) 140ml oliwy extra virgin 40 gramów parmezanu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy. Ser ocieramy na tarce(...)dużych oczkach. Bazylię i ser umieszczamy w blenderze razem z czosnkiem i uprażonym słonecznikiem. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce

Pyry na Gaz
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem i prażonym słonecznikiem 182

łyżki Składniki na masę: śmietana 36% 750 ml cukier 2 łyżki Poncz cytrynowy: sok z 1 cytryny woda przegotowana 100 ml cukier 2 łyżki Dodatkowo: kajmak mała puszka słoneczniki 150 g   Wykonanie : Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem(...)gotowy.Nasączmy biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy z odrobiną masła i lekko przestudzony polewamy na śmietanę.Słonecznik prażymy ze szczyptą soli i posypujemy na kajmak i gotowe . Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało. (Robiłam wieczorem więc następnego dnia jedliśmy,czyli dziś

Różowa kuchnia
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 158

czym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek dyni - 80g nasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec(...)dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra

CookYourself
Warkocz z pesto i pomidorami 183

szkoły, na imprezę. Niby nic wielkiego a jakie dobre.Każdy sobie poradzi bo jest prosty do zrobienia.Pesto zrobiłam sama ale można użyć kupne. pesto: 1 doniczka bazylii 2 łyżki słonecznika 2 łyżki sera żółtego startego sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek ciasto: 20 dkg mąki do pizzy typ 00 20 dkg mąki pszennej(...)himalajskiej 1 i 1/4 szklanki wody letniej 3 łyżki oleju cukier szczypta pozostałe: 4 suszone pomidory 1 jajko 1 słoiczek pesto zielonego Pesto: Liście bazylii przekładam do rondelka, dodaję słonecznik, ser, oliwę, sól, pieprz, czosnek obrany i miksuję blenderem. Ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki do pizzy, i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany

wesoła kuchnia
Ciasteczka orzechowe 210

orzechowe 1 płat ciasta francuskiego XXL 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych lub posiekanych orzechów 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika perełki cukrowe do dekoracji  (opcjonalnie) Utrzyj miękkie masło z cukrem.  Ucierając dalej dodawaj po jednym jajku . Dodaj orzechy, siemie lniane i słonecznik - wymieszaj. Gdyby masa była bardzo rzadka

Gotuj Sam!
CHLEB BEZGLUTENOWY LOW FODMAP, ŁATWY 278

silkonowej formie, o wym.: 24x8cm Składniki: - 250g mąki gryczanej - 150g mąki ryżowej - 100g skrobi kukurydzianej, z tapioki lub ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli - paczka suchych drożdży (7g) - 1/2 szklanki ziaren: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - 2 łyżki nasion chia - 500-600g ciepłej wody (ja dałam 550g) Do miski odważyć mąki: gryczaną i ryżową, dodać skrobię (ja dałam kukurydzianą), sól, suche(...)drożdże, nasiona (dałam słonecznik, siemię lniane i sezam) oraz nasiona chia i zamieszać, następnie dodać ciepłą wodę. Ja wlałam od razu 500g (ml), dokładnie wymieszałam, następnie dolałam partiami jeszcze 50g. Masa była dość rzadka, ale taka jakby lepka (to za sprawą nasion chia). Masę przykryć w misce i odstawić na ok.30-40 minut, w dość ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte

Smaczne Zdrowe
Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 197

smaczną całość. Niebo w gębie.     5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz     sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku     Buraczki(...)posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni

Jadło i czytadło
Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego. 134

pamiętać, żeby nie solić już pasty. Pastę bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: 1 dojrzałe awokado 10 dag sera feta tłustego 5 dag sera żółtego 2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika zioła prowansalskie według uznania kilka kropli soku z cytryny Wykonanie:  1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę. 2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie razem z pestkami słonecznika dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie według uznania ( ja dałam szczyptę ) i dokładnie mieszamy. 3. Tak wykonana pasta jest gotowa do podania. Smacznego życzę. Rady

Izabelawkuchni
Bułeczki kwiatki z nadzieniem 180

rana. 20 dkg mąki pszennej 1 dkg drożdży sól szczypta cukru 1 jajko 1/3 szklanka mleka farsz: 6 parówek cienkich 6 plastrów sera żółtego 7 pomidorów suszonych 1 łyżka słonecznika nasiona oliwa od pomidorów do posmarowania: 1 żółtko Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego mleka, łyzkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam(...)półtorej godziny. Ciasto po tym czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta i wzdłuż. Nacinam ale nie do końca

wesoła kuchnia
Chleb ze słonecznikiem 153

woda ciepła 350 ml( jak będzie za geste to dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody) drożdże świeże 40 g cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 4 łyżki słonecznik łuskany 1 szklanka Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Przelewamy do naszej mąki i lekko mieszamy. Powstaje zawiesina(...)zakrywamy ścierką i niech sobie wyrasta przez jakieś 15 minut.Wlewamy resztę ciepłej wody i olej.Wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrobione więc dodajemy słonecznik i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy pod przykrycie do wyrośnięcia na 45 minut ( już w formie do pieczenia). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło wiec wstawiamy je do pieca. Pieczemy w 170 stopniach  50 minut z termoobiegiem na samym

Różowa kuchnia
WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY PASZTET MARCHEWKOWY 221

Przygotowany w keksówce będzie z pewnością się piękniej prezentował.   Składniki na 1 formę do pieczenia chleba: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki tartej marchwi, 1/2 szklanki pestek słonecznika łuskanego, 1/2 szklanki sezamu, 2-3 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu, ewentualnie łyżka sezamu do posypania (dekoracji). Wykonanie : Słonecznik

Jeść, by żyć w zdrowiu
Puszkowa sałatka od Laury 137

Kolejna świetna sałatka z przepisu od Laury . Tym razem puszkowa, bo używamy kukurydzy, ananasa i fasolki z puszki. Ja od siebie dodałam tylko słonecznik. Całość jest wyśmienita. Polecam!  Składniki : * 3 małe piersi z kurczaka * 3 torebki białego ryżu paraboloid   * puszka kukurydzy  * puszka ananasa  * puszka czerwonej fasoli * 100g uprażonego słonecznika * 3 łyżki majonezu * sól, pieprz, curry

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami 171

owsianych 1/2 szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, lub inne) 1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców (żurawina, morele, śliwki, rodzynki, jagody itp) 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych 3 łyżki łuskanych nasion słonecznika 4 łyżki sezamu 1 łyżka kakao 6 łyżek miodu (zamiennie można użyć syropu klonowego lub syropu z agawy) 5 łyżek wody lub soku pomarańczowego   *** Orzechy kroimy na mniejsze kawałki(...)Miód rozpuszczamy w wodzie lub soku i dodajemy do płatków owsianych. Dokładnie mieszamy *** *** Suszone owoce również kroimy na mniejsze kawałki *** *** Do płatków dodajemy orzechy, suszone owoce, słonecznik, sezam, płatki migdałowe oraz kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Użyłam foremki o wymiarach 26×30 cm *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem