słonecznik - 8260 przepisów (strona:181/551)

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii 164

Najlepsze o tej porze czerwone pomarańcze Kupiłam w kooperatywie spożywczej na warszawskim Muranowie. 3 pomarańczce czerwone z Sycylii garść rukoli orzechy włoskie do maku 1/2 szt papryczki chili pestki słonecznika 1 mała czerwona cebula 1 czerwona cykoria dressing: sok z jednej czerwonej pomrańczy sól do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu Pomarańcze obrać, pokroić w plasterki(...)Ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.  Pociąć cykorię. Słonecznik i posiekane orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Rozłożyć rukolę, posypać orzechami, polać dresingiem

AZgotuj!
Sałatka z pieczonego buraka 😁 141

Burak jest warzywem jednym z najlepiej odkwaszających i dziś właśnie prezentujemy sałatkę z buraka... 😀 Składniki: buraki pieczone (ilość dowolna) kilka listków sałaty np. lodowej lub innej słonecznik cytryna  Przygotowanie: Upieczone buraki obieramy i kroimy w plastry. Na talerzu rozkładamy sałatę, na niej plastry buraków, skrapiamy sokiem z cytryny, kilka plasterków cytryny możemy położyć na buraki, a po wierzchu posypujemy(...)uprażonym słonecznikiem. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej) 144

opakowania pełnoziarnistego makaronu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 średnia cukinia 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól morska lub himlajska świeżo zmielony pieprz szczypior malutka garstka nasion słonecznika Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na patelni na oliwie. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a następnie te plasterki na 3 paski. Ja używam do tego spiralizera(...)przepisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy go do cukinii i dokładnie mieszamy. Odcedzony makaron mieszamy z cukinią, posypujemy pokrojonym  w paseczki szczypiorem i słonecznikiem

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z pesto 181

Propozycja połączenia dwóch wspaniałych dań: risotto i smakowitego pesto. Spróbujcie jaki będzie efekt takiego eksperymentu.  Risotto z pesto Składniki: - 2 doniczki bazylii - czosnek - 1 cebula - 1 szklanka pestek słonecznika - 1,5 szklanki ryżu do risotto - 4 szklanki bulionu wegetariańskiego - pieprz, sól - oliwa  z oliwek - pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Pesto bazyliowe Miksujemy bazylię, słonecznik, 3 ząbki czosnku do uzyskania jednolitej

Moja Mama Gotuje
Placki warzywne na puree z pietruszki 141

łyżeczki mielonego kminku 3 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia) Puree z pietruszki: 500g korzenia pietruszki gałązka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy woda łyżka nasion słonecznika do podania Cukinię umyć, usunąć nasadę szypułki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórką). Marchewki i ziemniaka cienko obrać, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Cebulkę obrać(...)rozgrzany olej kłaść łyżką niewielkie placki. Smażyć na złoto-żółty kolor. Osączyć na papierze kuchennym. Na talerz nakładać porcję puree z pietruszki, a na wierzch placki warzywne. Posypać ziarnami słonecznika, które można wcześniej uprażyć na suchej patelni dla wydobycia intensywnego smaku. 1 porcja to ok. 380 kcal , węglowodany: 31g, białko: 14g, tłuszcz: 22g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
Sałatka - kasza jaglana z pomidorami suszonymi i oliwkami 186

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 15 szt pomidorów suszonych (w oliwie) 20 szt oliwek zielonych (faszerowanych czosnkiem lub papryką) 4 łyżki pestek słonecznika 1/2 czerwonej cebuli 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy (z pomidorów) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, studzimy. Pomidory kroimy w paski, oliwki w plasterki a cebulę(...)drobną kostkę. Natkę pietruszki szatkujemy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy oliwą, dodajemy musztardę i skrapiamy sokiem z cytryny

Qchnia po prostu
Domowa granola! Nie kupisz już gotowej! 121

Najlepsza domowa granola, z dużą ilością bakalii, orzechów, migdałów, z płatkami owsianymi, nasionami chia, ziarnami słonecznika i liofilizowaną żurawiną. Nic nie pobije granoli, którą robię sama w domu. Jeśli do tej pory nie robiłaś granoli to koniecznie zrób, nigdy już nie kupisz sklepowej. PRZEPIS NA GRANOLĘ: - 2 szklanki płatków owsianch - 1/2 szklanki płatków jaglanych - 1/2 szklanki płatków żytnich - 1/2 szklanki(...)nasion chia - 1/3 szklanki słonecznika - 1/3 szklanki siemienia lnianego - 1/2 szklanki orzechów nerkowca i migdałów - 1/2 szklanki orzechów włoskich - około 20 daktyli posiekanych - 2 -3 łyżki ziaren dyni - 1/3 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy lub miodu - 4 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki rodzynek W/w składniki wymieszaj w misce dodaj podgrzany w rondelku olej koksowy i syrop klonowy, całość

SMYKWKUCHNI
Bułeczki z pesto 240

świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka  Farsz 2 małe pęczki pietruszki lub jeden większy pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć) sok z połówki cytryny 1/4 szklanki oleju sól, pieprz Dodatkowo: masło do posmarowania zioła prowansalskie W około 50-100ml letniego mleka(...)wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Słonecznik podprażamy i mielimy w malakserze, dodajemy natkę pietruszki oraz sok z cytryny i olej. Blendujemy, aż składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem .  Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Dzielimy

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenno-żytni bez zagniatania 121

Składniki: (2 większe keksówki) 1 kg mąki ( ja użyłam pół na pół pszennej z żytnią) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki otrąb owsianych 3 łyżki słonecznika 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 1 litr ciepłej wody Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszać do czasu połączenia składników, można zrobić to łyżką. Odstawić(...)łyżką i rozłożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą keksówek. Ugnieść mokrą ręką lub łyżką i wygładzić powierzchnię. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, spryskać wodą i posypać np. słonecznikiem lub otrębami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 230 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu zostawić na 5 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie wyjąć z foremek

talerz przyjemności
Migdałowa kaszka z karmelizowanym bananem 163

smaku Do podania masło orzechowe z czekoladą, dowolne 1 banan jeżyny lub inne owoce 1 łyżka nasion konopi 1 łyżka kokosowych wiórków 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka słonecznika Wymieszaj jajko z mlekiem migdałowym i migdałową mąką. Posól i doprowadź kaszkę do wrzenia cały czas mieszając. Nie gotuj, bo będzie jajecznica. Upraż pestki i dyni i słonecznik i wymieszaj

codojedzenia
Sałatka z pieczonych buraczków, avokado i feta 129

pieczonych buraków z awokado. Niebo w gębie,  tylko tyle powiem! 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego garść rukoli 1 avocado 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz     sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 zmiażdżony  ząbek czosnku(...)rozłożyć rukolę, na nią buraczki, pokrojony w kostkę ser feta oraz avocado pokrojone również w kostkę i skropione cytryną (aby nie ściemniało). Polać sosem przygotowanym ze składników. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni

Jadło i czytadło
OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI I SŁONECZNIKIEM 173

znudziły się Wam kanapki na śniadanie polecam taką prostą i pyszną owsiankę :) SKŁADNIKI: 5 łyżek płatków owsianych górskich szklanka mleka 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich 1-2 łyżki łuskanego słonecznika 1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego WYKONANIE: Mleko gotujemy razem z płatkami aż lekko zmiękną. Dodajemy pokrojone śliwki, słonecznik. Słodzimy miodem lub syropem klonowym. Mieszamy i wykładamy na talerz

Pani na deser
Najlepszy pad thai z krewetkami 147

osób potrzebujemy: - porcję makaronu ryżowego - 200 g mrożonych krewetek - 2 ząbki czosnku - 1 papryczkę chili bez pestek - 1 jajko - 1 łyżkę sezamu - kiełki rzodkiewki - szczypiorek - garść prażonego słonecznika - połowę cytryny - 1 łyżkę oleju - 1 łyżkę masła - świeżo mielony pieprz Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu rybnego - 5 łyżeczek pasty z tamaryndowca - 4-5 łyżeczek miodu(...)podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. 8. Ostatni na patelnie ląduje makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. 9. Pad thai podajemy z posiekanym szczypiorkiem, odrobiną kiełek i uprażonym słonecznikiem,. Na koniec całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku 125

Wołowo - drobiowe kotleciki nadziewane gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki, ale w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 400g wołowiny z łopatki 200g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ugotowane buraki 135g sera feta 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki świeżej(...)natki z pietruszki olej pieprz sól Panierka: 6 łyżek łuskanego słonecznika 6 łyżek sezamu 6 łyżek bułki tartej 3 łyżki majeranku szczypta mieszanki chilli Wykonanie: 1.  Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2.  Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę

Szalona Kuchnia Eweliny
Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym 126

dziś czasu to przynajmniej ciasto ratuje w ciężkich chwilach Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym szklanka płatków jaglanych 1/4 szklanki babki płesznika 1/4 szklanki nasion słonecznika 2 łyżki spiruliny 1/4 szklanki masła orzechowego 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego + 200 g suszonych daktyli + 6 łyżek masła orzechowego + sól himalajska W misce wymieszaj płatki jaglane, nasiona babki płesznika, nasiona(...)słonecznika i spirulinę. Do rondelka przełóż miód, olej kokosowy i masło orzechowe. Całość podgrzewaj, aż do połączenia się składników. Do produktów suchych dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. Blachę natłuść olejem kokosowym. Wyłóż na nią składniki ciasta, uciskając mocno ręką lub łyżką – ciasto powinno pokryć całą powierzchnię blachy. Im mocniej uciśniesz ciasto do formy tym większa pewność, że się później

365 dni dookoła kuchni