słonecznik - 8260 przepisów (strona:165/551)

Sałata lodowa z malinami i serem białym 114

potraw była właśnie tytułowa sałatka. Żenialik. Składniki: pół sałaty lodowej 2 garści malin 150-200 g twardego białego sera  1 mała czerwona cebula 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżeczki oliwy extra virgin pół łyżeczki octu balsamicznego sól pieprz Sałatę kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do niej maliny, pokrojony w dużą kostkę ser, pokrojoną w półplasterki cebulę i słonecznik

Kardamonovy
Sałatka meksykańska z kalafiorem 181

szkl ugotowanego ryżu 1/2 kalafiora ugotowanego – zobacz wpis jak ugotować kalafior 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 pomidor 1 papryka czerwona 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych – zobacz jak uprażyć słonecznik 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Dorota Smakuje
Kotleciki z kaszy jaglanej i fety 193

ugotować kaszę jaglaną) mała cukinia lub połowa większej ząbek czosnku 80 g fety 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni sól, pieprz opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni lub piec w piekarniku) Czas przygotowania: do 60 minut Liczba porcji: około 15 sztuk Przygotowanie Cukinię ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy ją tak na około 20 minut, a następnie dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziarna dyni i słonecznika rozdrabniamy w blenderze na bardzo drobno. Do miski wrzucamy kaszę, odsączoną cukinię, fetę, ziarna i bułkę tartą. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma

Analiza Smaku
Pyry z owsikiem i podagrycznikiem 141

które oprócz działania przeciwzapalnego i zbawiennego na stawy, ma też ciekawy smak. Mowa o zielu podagrycznika, który wygląda tak: Kolejny wpis z cyklu #smutnejedzeniewpracy Składniki: - ziemniaki - płatki owsiane - nasiona słonecznika - ziele podagrycznika Wykonanie: Całą sprawę musimy zacząć już 3 dni wcześniej. Miksujemy płatki owsiane na mąkę. Dolewamy trochę wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Zakładam, ze nie mieszkacie w laboratorium(...)siak, codziennie musicie to mieszać, a poznacie, że jest dobre, kiedy zacznie pachnieć jak śmietana. Ziemniaki gotujemy w obierkach.  Podagrycznik myjemy, miksujemy na pesto ze słonecznikiem i odrobiną oleju, a następnie mieszamy z płatkami owsianymi.  Ja lubię ziemniaki rozkroić i włożyć masę do środka, ale jak kto chce

Kryzysowa Książka Kucharska
Kulki mocy z komosą ryżową. 147

miekka Kulki mocy z komosą ryżową. Składniki; 1/2 szkl. suszonych daktyli  Skworcu 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej   Sworcu 1/2 szkl. wiórków kokosowych   Skworcu 1 szkl. nasion słonecznika   Skworcu dodatkowe wiórki do obtoczenia  Przygotowanie; Daktyle należy zalać gorącą wodą a po pół godzinie odsączyć. Słonecznik a także wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Komosę ugotować

Radość kipiąca uśmiechem.
Mix sałat z truskawką 120

bardzo na miejscu, kto chce wypróbuje... Składniki : ok. 150 g opakowania mix sałat kilka pomidorów suszonych w oleju ok. 10 truskawek 1 zielony ogórek garść suszonej żurawiny ewentualnie ziarna słonecznika Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć Pomidory suszone osączyć z oleju i pokroić Obrany ogórek pokroić w pół krążki Do mix sałat dodać w/w składniki, dodać żurawinę i ewentualnie słonecznik, polać olejem

Proste Potrawy
Tabbouleh 118

cebula czerwona lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek pęczek szczypiorku spora garść natki pietruszki garść posiekanej mięty sok z połowy cytryny sól, pieprz garść uprażonych ziaren słonecznika (function(){ var d = document, wid = 'tt-' + parseInt(Math.random() * 9999999).toString(16), se = d.getElementsByTagName('script'), se_f = se[0], se_l = se[se.length - 1], tt = d.createElement('script'), w = d.createElement('div'); w.id(...)miąższ przed pokrojeniem. Cebulę, chilli i czosnek bardzo drobno siekamy. Chilli pozbawiamy również pestek (chyba, że lubimy pikantne potrawy). Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę oraz pokrojone warzywa i pestki słonecznika. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, miętę oraz szczypior. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku można także dodać szczyptę cukru. Na koniec dolewamy

Analiza Smaku
Rolada paprykowa 242

gramów mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 0.5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 250/300 gramów serka twarogowego mielonego 1 garść ziaren słonecznika duża garść rukoli opcjonalnie szczypta chili Oddzielamy żółtka od białek ,białka ubijamy na sztywną pianę. Paprykę blendujemy, dodajemy olej i żółtka,dokładnie mieszamy. Dodajemy skrobię ziemniaczaną ,mąkę pszenna, proszek do pieczenia(...)piekarniku 15 minut w 170 stopniach. 6.  Wyciągnąć z piekarnika ,studzimy,zdejmujemy delikatnie papier. Smarujemy serkiem (można przyprawić solą ,pieprzem i czosnkiem),na serek układamy rukolę i posypujemy słonecznikiem. (można orzechami włoskimi). Zwijamy ściśle w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce .ok.3 godziny,a najlepiej

Andzia Pichci
Ekspresowe serniczki na zimno 147

Ekspresowe serniczki na zimno przepis na 3 porcje Składniki spód: 100 g płatków owsianych 50 g oleju kokosowego 5 moreli suszonych 40 g wiórków kokosowych 40 g ziaren słonecznika Składniki mus malinowy: 400 g mrożonych malin 50 g nasion chia 3 łyżki erytrolu lub innego słodzika Składniki masa: 400 g jogurtu kokosowego laska wanilii łyżka erytrolu 3 łyżki wiórków kokosowych(...)Sposób wykonania: Do misy malaksera włóż płatki owsiane, morele pokrojone na mniejsze kawałki, ziarna słonecznika, wiórki kokosowe oraz olej kokosowy. Składniki dokładnie zblenduj. Do słoika, pucharka na lody lub szklanki wyłóż ok. 2 – 3 łyżek masy (ilość w zależności od wielkości naczynia). Wyrównaj spód i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj mus malinowy: maliny włóż

365 dni dookoła kuchni
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 141

formowania, smażenia, jak i później na talerzu. SKŁADNIKI / 4  PORCJE PULPETY/ 16 SZT. 1 puszka czerwonej fasoli (220 g po odsączeniu) 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki pestek słonecznika 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 łyżeczka soli himalajskiej lub nieco mniej soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: słodkiej i wędzonej papryki(...)wody 2 łyżki posiekanego koperku WYKONANIE PULPETY: Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu. Fasolę płuczemy i odsączamy na sicie. Przekładamy do pojemnika malaksera, dodajemy płatki owsiane, pestki słonecznika, czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy wszystkie przyprawy i miksujemy na jak najbardziej gładką masę.  Nabieramy płaskie łyżki masy i w zwilżonych olejem dłoniach formujemy zgrabne

cool and minty
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni 103

ciasteczka owsiane z pestkami dyni – szybkie, smaczne, domowe, chrupiące. Jeśli nie macie pomysłu na płatki owsiane to zapraszam na ciasteczka owsiane. Dodatkiem są pestki dyni, można wrzucić pestki słonecznika lub posiekane orzechy. Przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku a nacieszycie się nimi przez kilka dni – polecam SKŁADNIKI: 100 g masła 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich(...)płaskie łyżki mąki 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki pestek dyni lub mieszanych ziaren, np. z dodatkiem słonecznika PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję suche składniki. Masło roztapiam, lekko studzę. Wlewam do suchych składników, dodaję jajka, mieszam szybko łyżką. Gotową masę odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Przekąski bananowo - owsiane. 88

kombinować z innymi dodatkami. Jeśli chcecie zobaczyć oryginalny przepis, to zapraszam do Ani i jej  Jaśminowej Kuchni Składniki: 2 nie duże banany 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki słonecznika 2 łyżki sezamu 1/2 łyżki miodu Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem. Płatki słonecznik i sezam, wsypać do pojemnika. Następnie zblendować. Do banana dodać miód, wsypać zblendowane płatki z ziarnami. Wymieszać. Formować

Agusiowe smakołyki
WEGAŃSKA PASTA DO CHLEBA (POMIDOROWO - SŁONECZNIKOWA) 126

Mój ostatni gość bardzo zachwycał się jej smakiem, nam domownikom też bardzo smakuje, dlatego bardzo często ją przyrządzam oraz się z Wami dzielę. Polecam!  Składniki : 1 1/2 szklanki słonecznika łuskanego*, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki czosnku suszonego w proszku, 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno (najlepiej, najzdrowiej - lnianego lub konopnego), 1 płaska łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu(...)Wykonanie : Wszystkie składniki blendujemy na pastę o ulubionej konsystencji. Gdy blendera nie posiadamy, składniki po prostu ze sobą mieszamy. Pastę podajemy na kromce chleba. Smacznego! * Ziarna słonecznika moczyłam kilka godzin (moczę wszelkie nasiona i kasze), a następnie wysuszyłam w dehydratorze. Możecie ominąć ten proces i użyć ziaren bez żadnej obróbki lub moczonych niesuszonych albo prażonych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Recenzja książki - Zula i rozgniewany las! a także przepis na bułeczki rozmarynowe. 118

Zula nauczyła się piec. Tym razem były to ciasteczka. To ciotki zaszczepiły w niej miłość do kuchni.  Zula w soboty delektowała się pysznymi bułeczkami z rozmarynem i słonecznikiem, podane z białym serem smakowały wybornie! To było idealne śniadanie.  Ja również postanowiła upiec takie bułeczki i powiem Wam, smakują wyjątkowo! Zapraszam! Bułeczki śniadaniowe z rozmarynem. Składniki; 40 dag mąki(...)Dociskając prawie do spodu.  Piekarnik nagrzewamy do 230C, na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne  wodą. Pieczemy około 20 min. Kontrolując stopień zarumienienia.  Bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dość mocno je wciskając w ciasto.  Bułeczki pięknie pachną rozmarynem a smakują wyjątkowo, bo przygotowane samodzielnie a nie kupione w piekarni.  Tytuł; Zula i rozgniewany las. Autor; Natasza

Radość kipiąca uśmiechem.