Dziś przygotowałam pyszne śledzie w sosie tatarskim. I kiedy tak stałam nad tymi śledziami to przyszło mi do głowy, że już niedługo będą święta, a te śledzie będą doskonałe. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewypukłe. Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Moczę śledzie w zimnej wodzie lub mleku. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w sosie musztardowym z kurkumą. Pycha! 500 g płatów śledziowych 400 g śmietany (dałam 18%) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy bawarskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 średnia cebula sól pieprz(...)pokroić śledzie na kawałki o szerokości 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Śmietanę wymieszać z kurkumą, musztardą, doprawić solą , pieprzem oraz pokrojoną cebulą i śledziem. Przełożyć do słoika całość i przechowywać w lodówce. śledż w sosie musztardowym
O kuchni z uczuciemczerwonej (resztę zostawiamy do dekoracji), przygotowujemy sos: czosnek, vegetę,zioła prowansalskie, pieprz mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojone jabłko, cebulę, mieszamy - mamy gotowy sos, na każdy kawałek śledzia kładziemy łyżeczkę sosu i krążek cebuli i podajemy na stół. SMACZNEGO
Kuchnia Beatydoskonałego, doszłam do jednego konstruktywnego wniosku: z czym by one nie były podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik... Misz Masz Śledź 3-4 płaty(...)pokrojone suszone pomidory, garść rodzynek i chwilę jeszcze smażyłam. Na koniec doprawiłam pieprzem i miodem. Pozostawiłam do wystudzenia. Przepłukane śledzie pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka godzin (w szczelnym pojemniku można je przechowywać kilka dni). Ciekawe czy będę smakowały Misiowi? Ja oczywiście nawet ich nie spróbowałam
bastalenaczyli tzw. „Śledzik” :D A więc cóż innego mogłabym Wam zaproponować jeśli nie… danie ze śledziem w roli głównej? :) Zapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych(...)koperkiem i szczypiorkiem. W osobnej miseczce umieszczamy jogurt, majonez, curry, cukier puder, ketchup, sok z cytryny i dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy śledzie i resztę składników, a następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny i możemy zajadać :) Jeśli sałatkę planujecie przygotować na kilka godzin przed podaniem – wymieszajcie całość z sosem
MyCookBook.plmarynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce ( przepis ). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie. ŚLEDŹ w ŚMIETANIE Składniki: 3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18% np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta soli i pieprzu Przygotowanie(...)kremowej i bardzo gęstej jak na 18% śmietany Zott Natur,polecam), majonez oraz szczyptę kwasku,soli i pieprzu. Dodajemy warzywa i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Pokrojone śledzie polewamy sosem śmietanowym (można też wymieszać je od razu z sosem
Bon appetit mon amiewodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę z majonezem, dodajemy kilka łyżek chrzanu oraz odsączone rodzynki, doprawiamy pieprzem i ewentualnie cukrem. Polewamy śledzie i jajka gotowym sosem i odstawiamy(...)lodówki na godzinę. SUGESTIA Dodatek świeżej pietruszki bardzo dobrze komponuje się z tym sosem. Również świetnie smakuje wersja bez jajek. Może podsuniecie mi jakiś inny przepis ze śledziami
Zofianadługiego czasu, nie uwierzycie ale za punkt honoru postawiłam sobie, że na tym blogu będzie masa przepisów na moje ulubione święta. Najpiękniejsze. Jedną z nich są przepyszne śledzie w sosie musztardowym. Nie powiem, że co roku jadamy te śledzie na Święta. Nie powiem również, że jest to tradycyjne danie w mojej rodzinie. Pierwszy raz je jadłam i pierwszy raz miałam
Mango Papajaśledzie (marynowane) 5-6 filetów 4 łyżki śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę
Gotowanie jest łatweJeden z moich ulubionych sposobów na śledzia. Jak wiadomo śledzik lubi cebulkę i śmietanę, więc tego tutaj nie brakuje. Kawałki Matjasa są zatopione w przepysznym sosie jajecznym z dodatkiem musztardy. 3 płaty śledziowe a’la Matjas mleko do namoczenia 2 czerwone cebule 3 jajka 1 łyżeczka musztardy 200 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny sól(...)dodać do śledzi, a żółtka przełożyć do miseczki. Rozetrzeć z musztardą i odrobiną śmietany. W miarę rozcierania dodawać coraz więcej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem zalać śledzie, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Boże Narodzienie , Dania bez glutenu , Dania z rybą , sałatki
https:KKuchniaMniamzalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do podsmażonej cebuli. Mieszamy, dodajemy cały keczup oraz sól i pieprz do smaku. W salaterce układamy warstwę przygotowanego sosu, na nią pokrojone śledzie i ponownie sos. Warstwy układamy do skończenia składników. Sałatkę odstawiamy na minimum godzinę do lodówki
Zainspirowana w kuchniporcje): 2 filety ze śledzia 1 małe jabłko 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka cukru koperek do posypania Śledzie moczymy przez minimum 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Pół łyżki musztardy mieszamy z całą śmietaną i chrzanem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pozostałą(...)koloru. Filety śledziowe kroimy w poprzek w cienkie paski, a cebulę w drobną kosteczkę. Dodajemy do sosu i mieszamy. Ostudzone jabłka wykładamy na talerz. Na nich układamy śledzie w sosie. Całość posypujemy koperkiem. Podsmażone jabłka można również wymieszać z resztą składników i podać w formie sałatki na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia od dwojgaoctu spirytusowego 10% 250 ml zimnej, przegotowanej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego białego 100 ml oleju rzepakowego pieprz WYKONANIE Słone śledzie przepłukać dobrze w wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka(...)dodać śledzie. Wymieszać całość i nałożyć pokrywę miski (jeżeli nie posiadacie, to szczelnie zawinąć folią spożywczą). Włożyć do lodówki na 2 dni. Po dwóch dniach: Na patelnię wlać pomidory w puszce, dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet winny. Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić
Passions hobbies lifepasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem(...)wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar
karmelowyzwłaszcza ze śledziami. Przynajmniej mnie. Najzwyklejsze śledzie w śmietanie można za każdym razem podawać odrobinę inaczej. Wystarczy dodatkowy składnik lub przyprawa inna niż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną i ostrą papryka? Rewelacja! Naprawdę nie trzeba cudów
Codzienna kuchnia niecodziennaUkładałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie po kaszubsku (klik) śledzie z ziemniakami i buraczkami (klik
potrawyregionalne