ogórki kroimy w kostkę, białka oddzielamy od żółtek, również kroimy. Szczypior siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. 2. W każdym ze słoiczków układamy warstwy: buraki, ziemniaki, łyżkę sosu, śledzie, ogórki, białka, łyżkę sosu, żółtka, szczypiorek
Szefowa kuchnimogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też na inne, pyszne i sprawdzone przepisy na dania ze śledzi . Składniki: 1 kg surowych filetów śledziowych sól i pieprz mąka do oprószenia olej do smażenia sos: 1 kg mięsistych pomidorów (użyłam odmiany Lima) 2 większe cebule 5-6 dużych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki soli(...)ryby poukładać niezbyt ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich: Śledzie w suszonych pomidorach Opiekane śledzie marynowane w zalewie octowej
Codzienna kuchnia niecodziennawspomniałem przy okazji przepisu na śledzia w śmietanie z jabłkiem przygotowałem dzisiaj dwie potrawy idealne na wigilię. Obie ze śledzi. Drugą jest śledź w aromatycznym sosie pomidorowym, który jest raczej słodkawy w smaku i stanowi pyszną alternatywę dla tradycyjnego śledzia w oleju i cebuli. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram filetów ze śledzi, 1 puszki pomidorów, 1/2 białej(...)cytryny, 10 ziarenek ziela angielskiego, 3 listków laurowych, 3 łyżeczek cukru, 1 łyżki oliwy, 2 łyżek octu, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu do śledzi. W tym celu połowę białej cebuli pokroiłem w jak najcieńsze piórka. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej cebulę, dziesięć ziarenek ziela angielskiego oraz trzy rozgniecione liście
Wyprawy kulinarnepamiętać, by średnio co godzinę zmieniać wodę w śledziach, sól wtedy zostanie porządnie wypłukana. Śledzie kroimy nieduże kawałki. Zabieramy się za cebulę. Na szczęście używamy tylko jedną, więc nie powinniście płakać. Drobno ją posiekajcie i przerzucie do półmiska, w którym będziecie przygotowywać za chwile sos. Rodzynki zalejcie gorącą wodą i moczcie przez ok. 5 min. Następnie dodajcie je do cebuli(...)mieszać. Gdy sos będzie miał jednolitą formę wlejcie go odrobinę do docelowego półmiska, czyli tak żeby zakrył dno. Na sos układamy teraz wszystkie kawałki śledzie. Następnie wlewamy do śledzi resztę sosu. Odstawcie śledzie na na 12 h do lodówki. Niech się przegryzą. Smacznego. Koszt: 18 zł Przygotowanie: mniej niż 30 minut Śledzie w curry Śledzie w curry Śledzie w curry
Kuchennyviral.plpołowy. Wkładamy do miski, dodajemy odcedzonego z zalewy ogórka i 2 łyżki samej zalewy, śmietaną i posiekaną zieleninę. Mieszamy, pieprzymy i dosalamy do smaku. ŚLEDZIE I BEKONOWO-ZIOŁOWY SOS Wypatroszone śledzie myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku – żadne inne zabiegi nie są konieczne. Delikatnie ryby solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wysmażamy na chrupko centymetrowe plasterki bekonu(...)musztardy Dijon i octu. Na patelni po smażeniu śledzi ląduje 1 łyżka masła, wysmażony boczek i cebulka. Wlewamy mieszankę musztardową, mieszamy, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Robimy na śledziach kilka kleksów z sosu i od razu podajemy. Potrawa nie musi być jedzona gorąca – wystarczy, że śledzie i ziemniaki będą lekko ciepłe. Ości wyjmują się bardzo łatwo i wszystkie na raz – podważamy
Karo in the KitchenJeśli lubicie śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w sosie musztardowym. Składniki: 250 g solonych płatów śledziowych 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1,5 czubatej łyżeczki musztardy francuskiej 3 czubate łyżki majonezu 4 - 5 czubatych łyżek śmietany 18% pieprz czarny, mielony- do smaku 1 niewielka cebula Wykonanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie (minimum(...)śledzie będą miały odpowiednią słoność. Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę drobno siekamy . Wszystkie składniki sosu mieszamy: musztardę Dijon, musztardę francuską, majonez, śmietanę, pieprz, cebulę. Śledzie zalewamy sosem, mieszamy, zamykamy w słoiczku lub innym naczyniu z pokrywką i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Smacznego
Smak mojego domuoleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Natomiast dziś zapraszam po przepis na m arynowane śledzie. Z tak zamarynowanej ryby przyrządzam między innymi śledzia w sosie czosnkowym . To nasz ulubiony sposób na śledzia, zawsze szybko znika z talerzy. Z marynowanego śledzia robiłam też śledzia w sosie musztardowym, a w głowie
Kulinarne przygody GatitySzukasz przepisu na śledzie na Wigilię? Zapewne znasz przepis na śledzie w oleju czy pod pierzynką, a czy przepis na śledzie w sosie... The post Przepis na śledzie na Wigilię – śledzie w sosie pomidorowym appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comprosta rzecz, wyrazista i bardzo świeża równocześnie, a przy okazji pięknie się prezentująca . Spróbujcie koniecznie! :) Ogórkowe kubeczki śledziowe Potrzebujesz 1 długi zielony ogórek 2 płaty śledzia z oleju 1/2 średniej cebuli Sos 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki śmietany 18% Do tego: 1 łyżka posiekanego koperku czarny pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ogórka umyj i pokrój na plastry grubości(...)wylot- po prostu zrób wgłębienie na wzór miseczki lub kubeczka. 3. Śledzie pokrój w drobną kosteczkę i wypełnij nim ogórkowe kubeczki. 4. Cebulę bardzo drobno posiekaj i posyp na śledzie. Sos: 1. Wymieszaj ze sobą dokładnie składniki. Całość: 1. Kubeczki ogórkowe podawaj ze sporym kleksem musztardowego sosu, oprósz siekanym koperkiem i czarnym pieprzem. 2. Schłodź w lodówce. Smacznego! Cucumber cups
Kuchnia w Słońcu Skąpanazatopić ;-) A w czym? W obłędnym sosie pomidorowym! Moje ukochane śledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też! Polecam mało pracy a efekt świetny! Śledzie w pomidorowym sosie! SKŁADNIKI: - 6 -7 sztuk matiasów - 2- 3 cebule szalotki - 1/3 szklanki rodzynek sułtańskich - 3/4 szklanki koncentratu pomidorowego - 1/3 szklanki oleju - sól, pieprz - 1 łyżka miodu - 1 cienki plaster(...)proszku. Cebulkę siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju, nie może zbrązowieć. Dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy, dodajemy 80 -100 ml wody i gotujemy sos, doprawiamy solą i pieperzem. Sos całkowicie studzimy. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy na 3 do 6 godzin. W zależności od ich stopnia zasolenia wodę wymieniamy
SMYKWKUCHNISałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp(...)wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar Artykuł Zestawienie moich najlepszych przepisów
karmelowysałatce tworząc cudowny smak i kolor. Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą. Śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias 250g gęstej śmietany(...)konserwowych pokrojonych w kosteczkę 1 średnia czerwona cebula, posiekana (można sparzyć wrzątkiem) sól i cukier do smaku świeże listki ziół do dekoracji chrupiące pieczywo do podania PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę do wymoczenia, w między czasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki. Krok
Moja Książka Kucharskaśledź w sosie chrzanowym Śledź jest przykładem tej ryby w naszej kuchni, której nie straszne są przejściowe mody i dietetyczne trendy. W końcu poddali się nawet i domorośli dietetycy, którzy jeszcze kilka lat temu straszne pomstowali na tłuste ryby. Wręcz nakazując jedzenie ich jak najrzadziej( ofiarą tych wymysłów padły właśnie takie ryby(...)miski dodajemy majonez, jogurt naturalny , chrzan , cukier i sok z cytryny, c ałość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki i przekładamy do miski z sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem
Miód i pieprzmnie ostatnio znowu królują śledzie. Ostatnio były na grillu , a dziś proponuję lekko ostre, chrzanowe z rodzynkami. Polecam. Takie śledziki to doskonała propozycja na zakrapiane imprezy ale nie tylko. Mocno wyraziste w smaku, łatwe w wykonaniu, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się połączą :) Składniki - 0.5 kg płatów śledziowych typu matjas - 2 jajka - 3 łyżki rodzynek sułtańskich HELIO(...)kostkę, przekładam do miski. Do śledzi dodaję rodzynki, poszatkowaną cebulkę i drobniutko pokrojone ugotowane na twardo jajka. W małej miseczce mieszam śmietanę z sosem chrzanowym i majonezem. Powstałym sosem zalewam śledzie. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Trzeba uważać, bo śledzie są już słone a sos pikantny. Gotowe śledzie odstawiam do lodówki minimum
Kuchnia z widokiem na ogródpomocą świeżo zmielonego pieprzu. Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora. Warstwy powtórzyć według powyższego schematu. Na samej górze powinien znajdować się por, którego należy polać sosem i obficie posypać żółtym serem - uprzednio startym
Di gotuje