teksturę cebuli. Pierwszy raz przygotowałam takie śledzie i okazały się hitem. Nawet Sławek spróbował, chociaż nigdy nie jada śledzi. Składniki: – 500 g filetów ze śledzi w oleju Sos cebulowo-cytrynowy – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy – 1/2 szklanka soku jabłkowego – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina – 100 g skórki(...)jabłkowy i wino, odparować przez 5 minut cały czas mieszając. – Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, dusić jeszcze 5 minut. Wystudzić sos. – Filety ze śledzia pokroić i wymieszać z sosem. Odłożyć na 24 godziny, aż smaki się przegryzą
To co kochamcebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący sos..tak do wykończenia składników.Najlepsze są gdy się zamarynują i przejdą przyprawami
Niespełnione zdolności kulinarnefilety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Teraz przygotuję sos: Do misec zki d aję majonez, śmietanę, ketchup i dokładnie mieszam. Umytą i osuszoną zieleninę (koperek, szczypiorek) drobno siekam i dodaję do sosu. Odsączone kapary z zalewy również(...)sałatki tylko podam je obok gotowej sałatki na talerzyku. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Do śledzi dodaję przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 2 godziny aby przeszły smakiem. Śledzie podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i posypane koperkiem, Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia GotujeŚledzie w sosie tatarskim na pewno będą urozmaiceniem świątecznego stołu. Pasują nie tylko na Wigilię, ale również na inne uroczystości. Wyjątkowo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Do sosu dodałam kapary, jeśli ich nie lubicie, zastąpcie je drobno posiekanymi marynowanymi pieczarkami. Polecam! Składniki: 3 duże filety śledziowe (matiasy) 100 g korniszonów 2 łyżki kaparów 5 łyżek majonezu 1 łyżka gęstej(...)miseczki. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Następnie dokładnie mieszamy z pokrojonymi śledziami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sos tatarski z kaparami → Śledzie korzenne → Sałatka z buraków i śledzi
Oryginalny smakupodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować.Inne pomysły na śledzie:Śledzie w musztardowym sosie z koperkiemśledzie w pikantnej salsie.śledzie z marynowanymi grzybamiŚledzie w cytrusowej marynacieŚledzie z marynowanymi warzywami.Śledzie po sułtańsku będą gościć na moim stole wigilijnym, nie można im się oprzeć(...)ziół prowansalskicholej do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy rodzynki, zioła prowansalskie, ketchup i powidła, wlewamy 1 łyżkę wody, zagotowujemy i studzimy. Śledzie kroimy w małą kostkę, mieszamy z ostudzonym sosem. Przechowujemy w lodówce przed podaniem. Smacznego.The post Śledzie po sułtańsku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżo mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek szatkujemy. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Doprawiamy szczyptą soli. Śledzie kroimy w dzwonki, układamy na półmisku i przykrywamy sosem. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem
Qchnia po prostuprosta w przygotowaniu przekąska, którą szczególnie polecam wszystkim miłośnikom śledzi. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, będzie również oryginalnym starterem na domowych przyjęciach. składniki na 4 porcje 4 solone filety śledziowe 1 jabłko 1 pieczony burak 3 czerwone cebule sok z połowy cytryny natka pietruszki do dekoracji sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru czarny(...)cytryny. Na talerzyku układamy poszczególne składniki, jeden na drugim. Na spodzie plaster buraka, kawałek śledzia, całość posypujemy porcją posiekanej cebuli a nastepnie wszystko polewamy łyżką sosu. Na warstwie sosu umieszczam śledzia, plaster jabłka i znowu porcję cebuli. Na wierzchu umieszczamy wierzch polewamy sosem majonezowo- śmietanowym i dekorujemy natką pietruszki. Artykuł Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą+ film
Smakowite Daniakostkę. Jajka kroimy w ćwiartki, szczypiorek drobno siekamy. Na talerz wykładamy wszystkie składniki pomieszane ze sobą( oprócz jajek) . Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę, mieszamy.N akoniec wykładamy jajka pomiędzy sałatkę. Inne pomysły na śledzia: * ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ, ŚLEDŹ Z ZIELONYM GROSZKIEM(...)SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI * TATAR ZE SLEDZIA * SLEDZIE POD PIERZYNKA, ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI * OCTOWE ROLMOPSY * ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU * ŚLEDZIE CYTRYNOWE * WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI * ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU
Z Majeczką w kuchniPochwalę się efektem końcowym ;) Dlatego chwilowo nie jestem w stanie dotrzeć do Was wszystkich, nie mniej zawsze gdzieś tam buszuję po blogosferze i sobie zaglądam w różne zakamarki ;) Śledzie w sosie tatarskim to w moim domu jeden z wielu przysmaków, za którym przepadamy. Miały być na święta ale "wszamaliśmy" je jeszcze przed Wigilią :P Korzystam z okazji i zamieszczam przepis(...)całość doprawić wg własnego gustu, jednak w tym przypadku sól jest zbędna, bo śledzie są słone. Dodaję zawsze tylko pieprz i ewentualnie trochę soku z cytryny. Przygotowanym sosem pokrywam równomiernie kawałki śledzia i odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin, aby składniki nieco się przegryzły. Dzisiaj ostatni dzień roku, dlatego z tej okazji przyjmijcie ode mnie najcieplejsze życzenia. Aby Nowy
My simple kitchenwielbicieli śledzia… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Śledź w roli głównej – przepisy na blogu: Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem Śledzie po japońsku Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym Śledzie bazyliowo czosnkowe Śledzie w oleju Barszcz śledziowy Śledzik Wydrukuj przepis The post Śledzie z kurkami marynowanymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkowielbicieli śledzia… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Śledź w roli głównej – przepisy na blogu: Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem Śledzie po japońsku Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym Śledzie bazyliowo czosnkowe Śledzie w oleju Barszcz śledziowy Śledzik Wydrukuj przepis The post Śledzie z kurkami marynowanymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkołyżka cukru szczypta chili 6 łyżek oleju 1 cebula 2 jajka na twardo natka pietruszki Filety kroimy w kostkę, cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy ze śledziem. Składniki sosu wkładamy do blendera i ubijamy na jednolity sos, mieszamy ze śledziami i przekładamy do salaterki. Na wierzchu posypujemy drobno posiekanymi jajkami. Dekorujemy natką pietruszki lub koperkiem
Gotowanie jest łatweśledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także śledzia w oleju z cebulą , śledzia w sosie czosnkowym oraz śledzia w oleju z pieczonymi burakami . Będą jak znalazł na święta lub na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Śledź po kaszubsku Czas przygotowania: 30 minut Proporcje
Kulinarne przygody Gatityśledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele zachodu. Dlatego warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4-5 kapeluszy marynowanych grzybów(...)jogurt naturalny ), musztardę , miód i sok z cytryny, c ałość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki i przekładamy do miski z sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy
Miód i pieprzPrzepis na te śledzie stary jak świat i znany chyba w całej Polsce.U mnie już od lat gości na stole nie tylko w czasie Świąt.Śledzie robi się błyskawicznie i smakują fantastycznie.Dodatek pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie!Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają.Spróbujcie!SKŁADNIKI:* filety śledziowe
Ostra na SłodkoWigilijne śledzie Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki
Blog z Apetytem