zwłaszcza ze śledziami. Przynajmniej mnie. Najzwyklejsze śledzie w śmietanie można za każdym razem podawać odrobinę inaczej. Wystarczy dodatkowy składnik lub przyprawa inna niż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną i ostrą papryka? Rewelacja! Naprawdę nie trzeba cudów
Codzienna kuchnia niecodziennaUkładałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie po kaszubsku (klik) śledzie z ziemniakami i buraczkami (klik
potrawyregionalneŚledzie białe Jasia to aromatyczne rybki schowane pod pierzynką ze słodkiej cebuli i rodzynek zalane czosnkowym sosem. Przepis na białe śledzie Jasia pochodzi z zeszytu mojej mamy Ewy, teściowej. Tak przyrządzone śledziki goszczą na naszym stole raczej zimą. Zdecydowanie kojarzą mi się z Wigilią kiedy to ” ryba ma swoje 5 minut”. Śledzie mają intensywny smak dzięki(...)połksiężyce. Posypujemy cukrem, jak puści sok, odciskamy przez ścierkę. Pokrojone na kawałki śledzie układamy w naczyniu. Następnie na wierzch wykładamy odciśniętą cebulę i wszystko zalewamy sosem. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Moje przepisy na śledzie znajdziesz w kwartalniku lubelskiego magazynu blogerów AROMAT : Artykuł Śledzie białe Jasia pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkzadowolona, a mąż syty od kilku dni heheh ;-)Dzisiaj zdradze przepis na śledzie po chińsku. Przygotowuje się je z dodatkiem sosu sojowego o aromacie goździka i pomarańczy. Sos jest bardzo smaczny. Śledzie znikają od razu ze stołu ;-)SKŁADNIKI:- 10 dobrej jakości filetów śledzi- 2 cebule białe- 5 łyżek oleju- 4 łyżki sosu sojowego z nutą pomarańczy i goździka (do kupienia(...)duś na oleju. Cebula nie może się zrumienić!Dodaj chili i owoce. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj przyprawy duś kolejne 10 minut. Podlej sosem sojowym. Duś 3 minuty bez pokrywki.Wystudź całkowicie masę.Śledzie wypłukuj pod wodą (dobrze jest je moczyć w zimnej wodzie co najmniej godzinę aby wypłukać nadmiar soli, wodę możesz zmienić ze dwa razy).Pokrój
SMYKWKUCHNIokazję przygotowywać akurat tą przekąsek. Niby prosta, niby klasyczna ale naprawdę wspaniała. Śledzie piernikowe, zdjęcie zapożyczone od Agaty , za co bardzo jej dziękuje! Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem Śledzie z marynowaną cytryną
Życie zaczyna się w kuchniWytrawnie Jajka w żółtym sosie chrzanowymJajka faszerowane pastą krabowąJajka faszerowane pastą łososiowąPasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiemŚwiąteczna galantyna drobiowaWiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem
Kulinarne przygody Gatitywersja pojawi się z pewnością na naszym stole. Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską Składniki na 4 porcje: 1/2 młodej kapusty pekińskiej 3 łyżki kukurydzy konserwowej 6 filetów śledziowych w oleju cebula kilka plasterków białej podsmażonej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo mały pęczek szczypiorku sos chrzanowy: 150-200 gram jogurtu greckiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka(...)cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan
Życie zaczyna się w kuchniwersja pojawi się z pewnością na naszym stole. Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską Składniki na 4 porcje: 1/2 młodej kapusty pekińskiej 3 łyżki kukurydzy konserwowej 6 filetów śledziowych w oleju cebula kilka plasterków białej podsmażonej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo mały pęczek szczypiorku sos chrzanowy: 150-200 gram jogurtu greckiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka(...)cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan
Życie zaczyna się w kuchnicebuli wlać sok pomidorowy, wodę i gotować na średnim ogniu z 5 minut, dodać do smaku ocet, pieprz, na koniec wsypać koperek z czosnkiem, wymieszać na usmażone śledzie wlać sos pomidorowy, schować do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły - śledzie w pomidorach są o niebo lepsze od kupnych puszek..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Składniki:250g filetów śledziowych a’la matjasMarynata:70ml octu winnego250ml wody2 ziarnka ziela angielskiego2 ziarenka pieprzu¼ łyżeczki białej gorczycy1 liść laurowy1(...)małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos się nieco zredukuje. Filety wyjmujemy z zalewy, zawijamy w koreczki
Kolizje Smakówząbki czosnku 3 sztuki, cukier 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki kupiłam u rybaków śledzie świeże bez głów tzw. tuszki, sama je wyfiletowałam i dobrze opłukałam, filety posypać kucharkiem, pieprzem cytrynowym i odstawić na godzinę do lodówki, do worka wsypać mąkę i wkładać filety(...)kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieczemy przez około 15min. Do przekąsek doskonale pasuje sos czosnkowy. Smacznego. pizzerinki z ciasta francuskiego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie w sosie musztardowym Sos czosnkowy Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuchrzanem więc postanowiłam spróbować. Sos ze śmietany z nutą chrzanu idealnie komponuje się ze śledzikami a całość idealnie dopełnia kwaskowa żurawina. To chyba będą moje ulubione śledzie zaraz po tych w sosie musztardowym . składniki: 700 g filetów śledziowych solonych 400 g śmietany 18% lu 12 % (1 duży kubek) 2 łyżki tartego chrzanu 1 duża czerwona cebula 2 garście suszonej żurawiny(...)wcześniej aby pozbyć się słonego smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać suszoną żurawinę, śmietanę i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać. Wymoczone wcześniej śledzie pokroić na małe kawałki. Przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na dobę do lodówki aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeWspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Szukając oryginalnego przepisu trafiłam na sos majonezowy w książce „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową i prof. Jana Piętka z roku 1935. sos majonezowy 1 łyżka musztardy*, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kaparów, 1 korniszon**, parę
królestwo garówłyżka majeranku, 2 listek laurowy, 4 ziela angielskie, 200 g koncentratu pomidorowego, 4 łyżki pikantnego ketchupu. Delikatny śledzik w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek i moreli na pewno trafi w gust nie jednego smakosza :) Śledzie pokroić na około 4-5 cm kawałki, przełożyć do miski i zalać octem. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę(...)oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać około 10 łyżek oleju. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przygotować średniej wielkości słoiczki i układać w nich warstwami (na przemian) śledzie z sosem pomidorowym. Przechowywać w lodówce. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniCoś szybkiego i coś łatwego na kanapkę . Nie znam łatwiejszego smarowidła kanapkowego . Składniki 2 jajka 1 puszka śledzi w sosie pomidorowym 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy ostrej pieprz do smaku sól ( nie koniecznie ponieważ śledzie są słone) Wykonanie - Ugotować jajka - Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać . - Do miseczki przełożyć
Eli Gotowanie