sałatce tworząc cudowny smak i kolor. Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą. Śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias 250g gęstej śmietany(...)konserwowych pokrojonych w kosteczkę 1 średnia czerwona cebula, posiekana (można sparzyć wrzątkiem) sól i cukier do smaku świeże listki ziół do dekoracji chrupiące pieczywo do podania PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę do wymoczenia, w między czasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki. Krok
Moja Książka Kucharskaśledź w sosie chrzanowym Śledź jest przykładem tej ryby w naszej kuchni, której nie straszne są przejściowe mody i dietetyczne trendy. W końcu poddali się nawet i domorośli dietetycy, którzy jeszcze kilka lat temu straszne pomstowali na tłuste ryby. Wręcz nakazując jedzenie ich jak najrzadziej( ofiarą tych wymysłów padły właśnie takie ryby(...)miski dodajemy majonez, jogurt naturalny , chrzan , cukier i sok z cytryny, c ałość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki i przekładamy do miski z sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem
Miód i pieprzmnie ostatnio znowu królują śledzie. Ostatnio były na grillu , a dziś proponuję lekko ostre, chrzanowe z rodzynkami. Polecam. Takie śledziki to doskonała propozycja na zakrapiane imprezy ale nie tylko. Mocno wyraziste w smaku, łatwe w wykonaniu, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się połączą :) Składniki - 0.5 kg płatów śledziowych typu matjas - 2 jajka - 3 łyżki rodzynek sułtańskich HELIO(...)kostkę, przekładam do miski. Do śledzi dodaję rodzynki, poszatkowaną cebulkę i drobniutko pokrojone ugotowane na twardo jajka. W małej miseczce mieszam śmietanę z sosem chrzanowym i majonezem. Powstałym sosem zalewam śledzie. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Trzeba uważać, bo śledzie są już słone a sos pikantny. Gotowe śledzie odstawiam do lodówki minimum
Kuchnia z widokiem na ogródpomocą świeżo zmielonego pieprzu. Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora. Warstwy powtórzyć według powyższego schematu. Na samej górze powinien znajdować się por, którego należy polać sosem i obficie posypać żółtym serem - uprzednio startym
Di gotujeŚledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie […] The post Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Kulinarne Przebojesosie z dodatkiem warzyw, które idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Są bardzo smaczne. Jestem pewna, że wam również zasmakują tak jak mi. Post Śledzie w sosie salsa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 2 łyżki pokrojonego szczypiorku sól, pieprz
Ala piecze i gotujeWYKONANIE: 1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. 2. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 3. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w mundurkach. Obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. 4. Cebule pokroić w drobną kostkę(...)małych oczkach. 6. Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 7. W miseczce połączyć majonez ze śmietaną. 8. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraki, białka jaj i żółtka. ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie pod pierzynką z buraczkami ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook
Atlas Smakówjest zdecydowanie ta część kulinarnego świata, która interesuje mnie najbardziej. Naprawdę doceniam śledzie w sosie a'la Milanówek mojej mamy czy te z zielonym pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym. Szczerą miłością pokochałabym śledzia w sosie piernikowym w słodkiej śmietanie bo uważam to byłby sztos ale jeszcze nigdzie go nie jadłam. I bardzo mi smakuje śledź w śmietanie
Mango PapajaŚledzie po tatarsku Śledzie w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przekąskę. Wspaniale sprawdzą się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Takie śledziki możemy podać również w formie koreczków nabijając na wykałaczkę naprzemiennie marynowane grzybki (np. pieczarki), śledziki w sosie tatarskim, mini korniszonki (lub kawałki ogórków konserwowych) i ponownie śledzie. Składniki: 0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych
Blog z ApetytemTeść też się załapał Uwielbiam przygotowywać kulinarne niespodzianki, obdarowywać na różne okazje i bez, cieszyć się widokiem zjadanych na moich oczach porcji jeść razem, rozmawiać. Dziś rozmowy przy śledziu w sosie chrzanowym na bazie śmietany ze świeżo skrojonym koperkiem. Dla nas pycha! Tak więc dziś na stole smacznie przyrządzone śledzie w sosie chrzanowym z koprem, coś co lubimy i polecamy
Zasmakuj Kuchniśledzikami nie przepadam i nie wiem czy kiedykolwiek się przełamię. Mimo wszystko, sos tatarski, w których najczęściej są one zanurzone, jest rewelacyjny. Jakiś czas temu, moja koleżanka, która jest weganką, podrzuciła mi wspaniały przepis. Stwierdziłam, że będę musiała wykorzystać go na święta. Zrealizowałam go dzisiaj, a "śledzie" z boczniaków wyszły tak niesamowicie, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem(...)smażymy, aż wchłoną całą wodę i nabiorą lekko złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Ogórki i pora drobno kroimy. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki, sos, "śledzie", koperek, natkę, ogórki i pora umieszczamy w dużej misce i mieszamy do całkowitego ich przemieszania. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1h, by smaki się przegryzły
Be Fit Be Strongbalsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB(...)kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. W kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy
DefinicjaSmakudziś do wypróbowania. Ja śledzie uwielbiam i mogę je jeść ciągle, natomiast na świąteczne stoły czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc daję upust swoim śledziowym pomysłom. Tym razem śledzie w sosie pikantne od cebuli, słodkawe od miodu i kwaskowe od cytryny, są pyszne. Wypróbujcie a smak Wam się spodoba. Śledzie w sosie jogurtowo - cytrynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie