śniadanie, a tam..przeciąg. Została ryba w puszce, jajko i parę rzeczy w słoikach. Genialny pomysł! Pasta na kanapki ;) Moja ulubiona, smak dzieciństwa! :) Potrzebujemy: puszkę rybną, u mnie śledź w sosie pomidorowym od Łosoś Ustka 3 ugotowane jaka 1 kiszony ogórek pół czerwonej cebuli łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka, cebulę i ogórka kroimy
MamaOskarkataką pastą śmiało można nafaszerować jajka... Kto zna i lubi to połączenie ? Pasta serowo rybna z nutą tajską SKŁADNIKI: 125 g chudego twarogu 1 puszka śledzi w sosie tajskim 1 łyżka ketchupu pikantnego szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy twaróg, który rozgniatamy widelcem. Puszkę rybą otwieramy, rozdrabniamy i wraz z sosem tajskim przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilanguage:EN-US;} Składniki: 2 puszki śledzia w pomidorach GRAAL 2/3 puszki kukurydzy konserwowej ½ cebuli 3 łyżki majonezu sól, pieprz mielony szczypta bazylii Kukurydzę odsączyć z zalewy. Śledzie bez sosu pomidorowego przekładamy do miski. Delikatnie rozdrobnić. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez, 2-3 łyżki sosu pomidorowego oraz przyprawy. Wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiGdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem
Jakugotujesz.plśledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać
Smakowity Blog Kulinarnydziś i cieszy się sporym powodzeniem. Połączenie śledzia i curry wydawało mi się wręcz dziwaczne, ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała. Poza tym ileż można jeść śledzie w sosie z musztardą i samym jogurcie?Składniki:Ja zawsze sałatki robię na oko, mniej więcej proporcje sobie ustalam i robię do smaku ;)płaty śledziowe solonecebulaogórek korniszon/grzybki marynowane pieprz białycurry1 łyżka
Malinowe Pocałunkiwinnym smaku,1 średnia cebula,3-4 liście laurowe,łyżeczka ziaren ziela angielskiego,świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,sól,no i oczywiście śledzie :)(Nie podaję ilości śledzi na taką porcję sosu śmietanowego, gdyż to zależy od upodobań. Jedni lubią mniej śmietany, inni więcej.)Do śmietany dodać liście laurowe i ziele angielskie - odstawić do lodówki przynajmniej(...)wystarczy je dobrze wymoczyć.Pokroić w średniej wielkości paski - według uznania.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę. Dodać razem ze śledziami do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki.Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakroję w drobną kostkę i dodaję do salaterki. Pieczarki kroję w plasterki i dodaję do salaterki. Wymoczone i osuszone śledzie kroję na mniejsze kawałki (paseczki około szerokości około 2 centymetrów) i dodaję do pozostałych składników w salaterce. Teraz przygotuję sos: Do miseczki daję ketchup przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i dokładnie(...)mieszam. Następnie stopniowo dodaję olej i po każdej porcji oleju dokładnie mieszam aby połączył się z pozostałymi składnikami. Na koniec doprawiam i dodaję cukier, całość dokładnie mieszam sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie śledzi po cygańsku: Do salaterki z sałatką dodaję sos i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sałatkę wstawiam do lodówki na około 1 godzinę aby składniki przeszły smakiem. Śledzie
Uwaga Babcia GotujeŚledzie w mocno czosnkowym sosie. Nie muszą długo się przegryzać, wystarczy noc. Nie robiłam dużej porcji, dwa filety wystarczają u nas dla 2 - 3 osób, ale ilość składników w przepisie, bez problemu można zwiększyć. Polecam, gdyż to dobry sposób na śledzie "w ostatniej chwili" Inspiracja "Śledzie" - Małgorzata Caprari Jeżeli lubicie śledzie, zajrzyjcie też do pozostałych, śledziowych przepisów: Śledzie(...)tarce lub zmiażdżyć przy pomocy noża. W misce wymieszać śmietanę z majonezem i czosnkiem. Można doprawić do smaku pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Dodać kawałki śledzia, przemieszać delikatnie, tak aby były całe otoczone sosem. Przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego
Stare Garywlać przecier pomidorowy , ketchup i dodać namoczone w wodzie rodzynki. Wszystko razem zagotować około 2 minuta następnie wystudzić. Płaty śledziowe pokroić na paseczki. W słoiku układać warstwami śledzie i przykrywać sosem. Odstawić do lodówki na całą noc. śledzie po sułtańsku
O kuchni z uczuciemwrzątkiem ,odcedzamy,i szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy na kilka godzin do przegryzienia produktów. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyc
w mojej kuchniłyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec dopełniamy słoik olejem, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Jak to bywa ze śledziami - im bardziej się "przegryzą" tym są smaczniejsze! Smacznego
Taste TherapyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ( + 3 GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej(...)wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły
JejKuchniaśledzie-jak możne ich nie lubić.....Ja je kocham i to w każdej postaci,tym razem w musztardowym sosie,pyszne spróbujcie bo przecież karnawał trwa...... Składniki: 6 filetów śledziowych składniki na marynatę do śledzi: 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu jabłkowego ( 6 % ) 1/4 szklanki cukru 2 szczypty soli 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście(...)wkładamy do zimnej zalewy. wstawiamy do lodówki na 24 godz. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy wrzątkiem, Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos,dodajemy wystudzoną cebulkę ,śledzie i pokrojone w kostkę jabłka,mieszamy ,doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą) i odstawiamy jeszcze na kilka godzin do lodówki ,żeby się "przegryzły" Smacznego
Swojskie jedzonkoŚledzie połączone z warzywami i słodko-kwaśnym sosem to propozycja, która doskonale sprawdzi się przy każdej okazji. Są naprawdę pyszne, a przyznam, że nie jestem wielką miłośniczką śledzi. Te bardzo lubię, więc gorąco Wam polecam! 500g solonych filetów śledziowych 2 cebule 1 marchewka (duża) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 200 ml wody około 200g koncentratu pomidorowego, 3 łyżki(...)Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości prze około 8-10 minut. Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru. Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły
Di gotuje