Smażyć aż pieczarki odparuja wodę i lekko się zarumienią. Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeŚledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% SAŁATKA ŚLEDZIOWA: 4 płaty śledziowe z oleju 4 jajka(...)Oddzielone żółtka zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i rozetrzeć razem z majonezem, sosem chrzanowym oraz śmietaną. Sos wymieszać delikatnie razem ze startymi białkami i cebulką dymką pokrojoną ze szczypiorkiem w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać śledzie odsączone z zalewy i pokrojone na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatkę śledziową nałożyć do upieczonych tartaletek. Całe, ugotowane
https:KKuchniaMniamdrobno i przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie przelewamy zimną wodą. Ogórki kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Śledzia kroimy w paski i zalewamy sosem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Śledź po cygańsku
O kuchni z uczuciemŚledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki:300 g śledzi matiasów3 cebule90 g przecieru pomidorowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka cukru3 łyżki octu winnego1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżkiszczypta pieprzu i/lub chilliMatiasy namoczyć(...)łyżkach oleju.Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.Ten przepis bierze
wyzwania kuchenneSałatka śledziowa z ogórkami konserwowymi, cebulą i natką pietruszki z sosem keczupowo-czosnkowym czyli idealna przystawka dla smakoszy śledzi to idealne danie na święta a także inne okazje, szybkie i proste w przygotowaniu. składniki na 3 porcje(...)pietruszki drobno siekamy. Odsączone z zalewy ogórki konserwowe oraz wymoczone w zimniej wodzie i osuszone płaty śledziowe kroimy w kostkę. Do dużej miski wrzucamy pokrojone śledzie, dodajemy ogórki, cebulę i natkę pietruszki, wlewamy sos keczupowo- czosnkowy i całość dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Smakowite Daniaokoło 1 cm x 2 cm. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. 2 łyżki majonezu mieszamy z musztardą i kurkumą. Na dno słoiczka wykładamy kolejno warstwy: buraczki, sos majonezowo - musztardowo, ziemniaki, śledzie, śmietanę która solimy i pieprzymy, marchewkę, ogórka, pozostały majonez, jajka i posypujemy szczypiorkiem z cebulką, posypujemy solą i pieprzem
Lena Gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością. Jeśli lubicie śledzie to koniecznie spróbujcie tej prostej i szybkiej propozycji! 5-6 filetów śledziowych bez skóry + mleko do moczenia 3 ogórki korniszone 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 250 ml śmietany 18% 1-2 łyżki majonezu(...)mleku) pokroić na mniejsze kawałki (paski), a ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do śmietany dodać majonez, ogórki, cebulę, natkę pietruszki i wszystko razem dokładne wymieszać. Filety połączyć z sosem i doprawić odrobiną cukru oraz pieprzem. Podawać po schłodzeniu
Di gotujeHarynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał
Bon Appetit Małgorzatyświetnie sprawdzają w różnych kombinacjach smaków. Dzisiejsza sałatka to śledzie po wiejsku – bardzo wiosenne, świeże i całkiem lekkie. Szybkie w przygotowaniu. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że tak naszykowane śledzie są pyszne już po 12 godzinach – nie trzeba długo czekać! Filety odsączamy z oleju i kroimy je w poprzek, na centymetrowej szerokości paski. Ogórki kroimy wzdłuż na pół, a pokrojone(...)smaku, soczysty i oleisty, użyjcie tylko pół ząbka. Doprawiamy sos pieprzem do smaku. Sałatki nie solimy – ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, słone są już i same śledzie, i majonez, i kiszone ogórki. Sos wlewamy do miski z pokrojonymi wcześniej składnikami i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową sałatkę do szczelnego pojemnika i chowamy w lodówce – zapominamy o niej
Karo in the Kitchenśledzia, to nie wahajcie się - sięgnijcie po ten przepis. A świąt życzę pięknych, spokojnych i spędzonych w najlepszym towarzystwie! Składniki: 4 płaty śledzi wiejskich 8 śliwek suszonych kilka płatków marynowanego imbiru szczypiorek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny świeżo mielony biały pieprz wino ryżowe lub białe Wykonanie: Śliwki przekroić na pół(...)Odsączyć. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Imbir również odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze części. Połączyć w miseczce śledzie ze śliwkami i imbirem. Podlać sosem sojowym wymieszanym z miodem i sokiem cytrynowym i bardzo delikatnie przemieszać. Posypać szczypiorkiem pokrojonym na około 2 cm kawałki i oprószyć pieprzem
zadanie-gotowaniefilety śledziowe a’la Matjas, 1 jabłko,150 g serka Almette z chrzanem,3 łyżki suszonej żurawiny,2 łyżki sosu tatarskiego,mały słoiczek marynowanego imbiru,sok z ½ cytryny,pieprz cytrynowy,zielenina do dekoracji,sól morska.Przygotowanie:Śledzie odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze kawałki, zalać octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić do lodówki(...)zbrązowiało, żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. Przygotować mus: serek Almette zmiksować z 2 łyżkami żurawiny i 4 łyżkami soku z cytryny. Dodać sos tatarski, sól i pieprz, wymieszać. Śledzie i jabłka ułożyć na talerzu, posypać paseczkami marynowanego imbiru i żurawiną, doprawić pieprzem, udekorować ulubioną zieleniną. Serwować z musem chrzanowo-żurawinowym
SzczyptaSmaQSkrzydełka na ostro to propozycja zarówno na pyszny rodzinny obiad, ale również idealnie nada się na przekąską podczas spotkania ze znajomymi, bowiem nie będzie wymagała od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przecież najważniejszy jest smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki:-) Składniki: 2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach 1 puszka czerwonej fasoli Wykonanie: Do pojemnika wrzucamy śledzie lub makrelę w sosie pomidorowym, następnie dokładamy odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę. Miksujemy na gładką masę najlepiej blenderem. Taka... tak to już koniec przepisu:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKUCzas Świąt Bożego Narodzenia to również czas na dania ze śledziami. Moją dzisiejszą propozycją jest śledź z cebulą i pomidorami. Danie proste, smaczne i świąteczne . składniki na 4 porcje 6 płatów śledziowych solonych 1/2 kg cebuli koncentrat pomidorowy szczypta cukru 3 łyżki oleju przepis Filety śledziowe moczymy w wodzie około godziny, a następnie je odsączamy i kroimy(...)dzwonka . Cebulę kroimy w plastry , wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i dusimy aż będzie miękka . Dodajemy koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru i jeszcze chwilę dusimy. Gdy sos wystygnie zalewamy nim śledzie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny
Smakowite Daniarównież kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Filety pozbywamy skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Warzywa i owoce mieszamy z sosem (śmietana, cukier, łyżeczka soku z cytryny i sos do sałatek knorr). Śledzie układamy w misce na dnie i na to układamy sałatkę. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePL