kiedy raz spróbowałam i poznałam, jak duże jest pole do popisu, jeśli chodzi o ich przygotowanie, co roku kombinuję ze smakami. Składniki (porcja dla 4-6 osób): 1/2 kg śledzi matiasów (bez chemicznych dodatków!) 3 cebule obrane i pokrojone 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika(...)miód (wiem, że miodu nie należy gotować) i dopraw solą. Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. Sos powinien być ostrawy, słodki i lekko słony. Gdy sos ostygnie dodaj kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoika i postaw do lodówki na całą noc. /przepis Agnieszki Maciag
Anioły w kuchniprzepadałam za śledziami, ale mój chłopak bardzo je lubił, więc postanowiłam spróbować przygotować, coś co będzie wegańską alternatywą dla tej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/3 szkl. octu
wegujemytutaj. Polecam wam także do tego dania garnki ceramiczne, które zobaczyć możecie także w tym miejscu . Z przepisów rybnych polecam wam śledzia po kaszubsku , a także śledzie w granatach z sosem koperkowym . Zobacz mój film z przygotowania ryby po grecku Składniki – ryba po grecku 8-10 filetów z mintaja 2 marchewki, pietruszka i pół selera 2 duże cebule
Kuchennyviral.plwodą i odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły się „przegryźć
Domowy Smak Jedzeniawąziutkie paseczki. Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam
dobra gospodyni dom wesołym czynikostkę. W grubą kostkę pokroić wymoczone wcześniej i osuszone papierowym ręcznikiem śledzie śmietanę wymieszać z serkiem, chrzanem i 2-3 łyżkami marynaty z ogórków pokrojone warzywa i śledzie wymieszać z przygotowanym sosem, dodać pieprz i sól i pokrojony szczypiorek. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była
slodkokwasnaplminut w 200 stopniach. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie majonez, miód, olej. Dodaj przyprawy. Wymieszaj cebulę, ogórki,śledzia i buraki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną
Corner With Recipeswłaściwości przeciwzapalne. Zawarte w oleju kwasy omega-3 pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej Rydzowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest najczęściej używany do przygotowania sałatek, surówek, śledzi, kasz, ziemniaków, mięs, sosów czy majonezów. Ja użyłam oleju do przygotowania sałatki owocowo- warzywnej. Olej ma bardzo ciekawy smak i zapach. Nadał sałatce wspaniałego aromatu. Produkt wart polecenia i zakupu. Zdecydowanie
Tradycyjna kuchnia Kasiprzykryciem do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz z przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczęścią sosu. Za pomocą obręczy kulinarnej, układamy je dość ściśle na samym dole, następnie wykładamy mango wymieszane z brzoskwinią ze śledzi, na samym wierzchu eksponujemy śledzie i żurawinę. Całość dodatkowo skrapiamy sosem i posypujemy obficie szczypiorkiem. Gotowe! Życzę Smacznego
SMYKWKUCHNIkostkę. Śledzie po osuszeniu kroimy w paski. Do naczynia dodajemy odciśniętą cebulkę oraz pokrojone ogórki. Dodajemy śmietanę, majonez, koperek ( wedle uznania ). Doprawiamy wstępnie solą oraz pieprzem. Gdy sos wymieszany i gotowy dodajemy śledzie i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Gdy Całość przekładamy do szklanego naczynia. Zostawiamy w lodówce na 2 dni aby wszystkie smaki się przegryzł
Sprawdzone przepisy kulinarneŚledzie zazwyczaj spożywamy w zalewie octowej lub w różnych sosach, ewentualnie smażone. Moja propozycja to pieczony ze śledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków, odrobiny suszonej żurawiny, wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny! Składniki: Na dwie małe keksówki 40 dag surowego śledzia solonego
Wanilia i KardamonSos tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Dzisiaj proponuję wersję francuską- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy Składniki:8 łyżek majonezu4 ogórki konserwowe1 jajko4-5 szczypiorkówsól , pieprz1 łyżeczka chrzanu2 łyżeczki soku z cytrynyWykonanie
Smaki Edyty