Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Sos tzatziki możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z sosem tzatziki
Chilli Czosnek i Oliwam.in. śledzie i sałatki. W moim domu potraw ze śledziami jest kilka, podobnie jak sałatek. Dzisiaj chcę Was zaprosić na sałatkę rybacką, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu. Ta sałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się ze świątecznymi, przeważnie czerwonymi, kolorami. Jest lekka(...)cytryny Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo. Nie powinny stracić swojego smaku. Wymoczone pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm. Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej - od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem. Przygotować sos, który podajemy
Codzienna kuchnia niecodziennaPalce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami, zasmażanymi pieczarkami, z kiszonymi lub konserwowanymi warzywami, podawać je same z cebulką, w różnych sosach, np. śmietanowym, czosnkowym, musztardowym lub w różnych sałatkach. Dziś pokażę Wam przepis na szybkiego śledzia z suszonymi pomidorami w zalewie z suszonych pomidorów i dużą ilości majeranku. Składniki: 500 - 600 g płatów śledziowych namoczonych w oleju
Zasmakuj Kuchnipoległabym przy próbie ich odtworzenia. W menu znalazł się fantastyczny chłodnik z wędzonym domową metodą dorszem (f-a-n-t-a-s-t-y-c-z-n-y!), marynowane śledzie (do złudzenia kojarzyły mi się z domowymi smakami i potrawą mojej mamy ), aromatyczne curry ze smażonym karpiem (nie róbcie przed ekranami "blee", wierzcie mi lub nie, ale był to jedyny(...)smakiem; tak samo, jak reszta zdziwionych tym uczestników warsztatów), pieczoną w papilotach makrelę (moje danie! pyszne!) oraz czarniaka na kaszy owsianej z miętą i sosem holenderskim (niebo w gębie!). Wszystkie dania były świetne, chociaż śledzie wypadły dla mnie najgorzej, jako te najpowszechniejsze. Wielu z uczestników jednak nie widziało nigdy podobnie przygotowanej ryby, więc było to danie potrzebne. Karp wypadł niesamowicie
Życie zamknięte w smakuserem? " A odpowiem już sama za siebie - nie ma nic pyszniejszego! ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM /składniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych Na zalewę: 1 łyżeczka soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany 18% 100 ml majonezu 1 cytryna(...)cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu. Ser pokroić w kostkę, a chleb w cienkie kromki i usmażyć go na oleju lub opiec w piekarniku (można też włożyć do tostera). Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Na talerz wyłożyć kawałki śledzi z serem i chlebem. Udekorować cebulą, koperkiem, kawałkami pomarańczy i szczypiorkiem. Można
KUCHARNIAZwolenników śledzi jest wielu. Śledzik w oleju z cebulką jest chyba najbardziej popularny, potem prym wiodą rolmopsy, a później sałatki. Z ryby tej można zrobić również dania gorące, przekąski, przyrządzić farsz do warzyw. Dziś proponuję śledzika w aromatycznym sosie 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)godzinę. Po tym czasie dobrze odsączyć śledzie i pokroić w dzwonka. Ułożyć w półmisku. Cebulę pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Obraną pomarańczę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, połączyć z wystudzoną cebulą. Majonez, śmietanę, cukier, pieprz i szczyptę soli dobrze wymieszać, połączyć z pokrojonymi warzywami. Polać sosem filety śledziowe i odstawić pod przykryciem
Kulinarne przemysleniabardzo. Składniki: 25 dag solonych filet śledziowych 1 burak 1 jabłko kwaskowe 1 cebula 2 ogórki kiszone koperek sól,pieprz Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny Śledzie moczyć w zimnej wodzie.aż będą odpowiednio słone.Osuszyć,pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować,obrać,pokroić w kostkę.Jabłko obrać,pokroić na ćwiartki,następnie
Niespełnione zdolności kulinarnesmaczne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno podczas świąt, jak i w powszednie dni. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a śledzie z dodatkiem jabłka, cebuli, ogórków kiszonych oraz koperku w sosie śmietanowym smakują wybornie. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 1 duża lub małe cebule 3 ogórki kiszone 1 jabłko(...)dzwonka a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę kroimy w półplasterki lub w kostkę. Jeśli chcemy złagodzić jej smak, można ją sparzyć wrzątkiem. Pokrojoną cebulę dodajemy do śledzi. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do miski ze śledzami i cebulą. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy
Smakowite Daniacałego świata, słodkiej kukurydzy i egzotycznego ananasa to świetna propozycja dla fanów śledzika z nutą słodkości. Składniki: 700g płatów śledziowych Matias 200g kukurydzy 2 czerwona cebule 320g świeżego ananasa Sos: 5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe pokroić(...)kostkę. 3. Majonez, jogurt, curry, paprykę, cukier i sok z cytryny wymieszać ze sobą, a następnie doprawić do smaku pieprzem i szczyptą soli. 4. Śledzie, ananasa, kukurydzę i cebulę przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły
Szalona Kuchnia Ewelinykroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi. Do majonezu z jogurtem dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam na około 2 godziny
Uwaga Babcia Gotujecytryny, również odstawić. Płaty śledziowe przełożyć na deskę lub talerz, na każdym po środku położyć śliwkę i kilka piórek cebuli. Zwinąć i przekłuć wykałaczką. Śledzie przełożyć na półmisek, zalać pozostałym po marynowaniu cebuli sosem. Na wierzchu rozrzucić pestki granatu i rodzynki. Przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Smacznego
Gosia gotujesmażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem. Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkilistki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy mieszamy, dusić przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy ziarnka gorczycy i suszoną żurawinę. Odstawiamy do przestudzenia.Wymoczone płaty śledzia kroimy w kawałki, układamy w misce przekładając przestudzonym sosem. Dekorujemy świeżym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Smacznego
kgwjanczewowpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy Łucji Sałatka z rukolą, kaszą
Weekendy w domu i ogrodzieminut, następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni C i dopiekaj jeszcze ok. 20 minut, aż ciasto na wierzchu będzie rumiane. Podawaj na ciepło z sosem z pieczonych pomidorów . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa