śledzie w sosie - 1086 przepisów (strona:40/73)

ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ 98

Pora i ogórki pokroić drobno.  Majonez i śmietanę razem łączymy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy i układamy na dnie, następnie warzywa w sosie, posypujemy serem żółtym i ozdabiamy szczypiorkiem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Śledź z wędzonym łososiem w śmietanie 125

Dzisiaj kolejny przepis na śledzie na świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczarki zapiekane z mozzarellą 140

się zrumieni (ok. 2 minuty). Podawaj od razu jako przystawkę lub danie główne. Pasuje do nich piwo, a także białe wino, albo sos z pieczonych pomidorów .  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
śledzie po węgiersku 508

cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy przez ok. 5 min. Śledzie kroimy w dużą kostkę i mieszamy z przygotowanym sosem paprykowo pieczarkowym. Gotową przystawkę schładzamy

Domowy Smak Jedzenia
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 211

najwyższej jakości nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi.  Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani

Z Majeczką w kuchni
Sałatka śledziowa ze śliwkami, jajkami i natką pietruszki w oleju lnianym 161

Jeśli szukacie przepisu na śledzika to polecam - sałatka zawsze szybko znika w towarzystwie świeżych bagietek i masełka czosnkowego (lub ziołowego). W powstałym pysznym sosie " z charakterem " można maczać bułeczki. Przekąska idealna! Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w skośne dowolnej grubości paski 1 duża cebula przekrojona na pół i pokrojona w cienkie

Zasmakuj Kuchni
Tatar ze śledzia 169

Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można łatwo zdjąć i cała

Pysznie & Pięknie
Sałatka śledziowo - ziemniaczana 144

już wiecie za śledziami nie przepadam, więc to opinia moich bliskich :) Składniki: - 4 duże ziemniaki - 250 g śledzi matijas - 2 jajka na twardo - 1 duża cebula - 1 duże kwaskowate jabłko - 2 kiszone ogórki - 1/2 puszki kukurydzy sos - 200 ml majonezu - 100 ml jogurtu naturalnego - sok z połowy cytryny - 1 łyżka musztardy - 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki - pieprz(...)osolonej wodzie. Śledzie moczymy         w wodzie minimum godzinę, dwa razy zmieniając wodę a następnie kroimy je w kostkę. Cebulę, ugotowane jajka i jabłko kroimy w kostkę. Ogórki oraz obrane i przestudzone ziemniaki kroimy       w plasterki. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki łączymy. Składniki na sos mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Sałatka śledziowa – prosty i sprawdzony przepis 999

cebula 2 ugotowane na twardo jajka 8 jajek ugotowanych ziemniaków 4 nieduże ogórki kiszone Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy sól, pieprz do smaku   Ziemniaki gotujemy w skórce czyli gotujemy je w tzw mundurkach ;). Gdy ziemniaki się gotują śledzie zalewamy zimną wodą. Odlewamy wodę z ziemniaków i zostawiamy je do wystudzenia(...)czym ostrożnie obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone i jajka kroimy w kostkę. Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy.   Składniki sosu mieszamy w osobnej misce, a potem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wstawiamy do lodówki

Kuchnia na wzgórzu
Wybuchowa sałatka śledziowa 136

śledziowych 1 cebula 1 owoc granatu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-5 fig 3 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę wymieszać z odrobiną soli i cukru. Odstawić

Pysznie & Pięknie
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami 245

bardzo dawna. Jest pyszna i przede wszystkim bardzo efektownie wygląda. Układamy najprostsze składniki warstwami, a górę smarujemy majonezem lub sosem jogurtowym z dodatkiem majonezu. Najlepszy do tej sałatki jest najzwyklejszy solony śledź. Płaty też są dobre, jednak tylko ten solony ma najwięcej smaku. Przygotujcie tę sałatkę przynajmniej na dobę przed podaniem, a przekonacie się sami, ze warto było

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem 176

się dziś z Wami :) To będzie debiut, tak na blogu, jak i na świątecznym półmisku. Takich jeszcze nie było! Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu. Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny. Wytrawna strona Świąt zamknięta w słoiczku, którego otwarcie powoduje odurzenie przepięknym zapachem...pomimo

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku 156

Nie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2141

kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu

Karo in the Kitchen
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 151

wrzenia i dodajemy raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia. Mam nadzieję,że załączone zdjęcia i przepisy zachęcą Was do eksperymentów z kuchnią staropolską. Dziękuję za zaproszenie

karmelowy