Polecam pyszne śledzie z cebulką w sosie pomidorowym . Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2-3 cebule 4 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego Słodka i ostra papryka Sól,pieprz Cukier 1 łyżka octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy.Odsączamy z nadmiaru z nadmiaru wody,kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę
Bajeczna KuchniaSkładniki: śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy(...)oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków
W Mojej Kuchni Lubięwodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Cebulę kroję w cienkie półplasterki (piórka). Następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję miód, koncentrat pomidorowy, rodzynki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam. Całość
Uwaga Babcia Gotujeburaków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju(...)jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 1 cebula – przyprawy: sól i pieprz – 1 łyżka oleju Przygotowanie : FARSZ: Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 12h. Grzyby ugotuj w wodzie którą były zalane. Czas gotowania to około
nietylkopasta.pluwielbiam. Pokuście się i koniecznie je przygotujcie. Śledzie po kaszubsku Składnik : około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru(...)łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTatar ze śledzi Do przygotowania ok 10 porcji potrzebne są: 1 kg matiasów słoiczek małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju pieprz łyżka oleju lub masła 4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić
Jemy Pijemybiałka jajka, przypomina śnieg. Sałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: • 5 filetów śledzi w oleju • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżeczka musztardy • 2 małe cebule • 5 ogórków konserwowych • 5 jajek ugotowanych • 150 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • sól do smaku Wykonanie: • Filety ze śledzia pokroić
To co kochambłyskawiczne sałatki. Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na zimno Pokrój śledzia w paski, cebulkę posiekaj drobno, grzyby również. Wszystkie składniki włóż do salaterki, przemieszaj, dodaj oleju ,dosmacz solą i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniokazji w roku jest wiele, więc warto czasem wyłożyć na stół śledzika, nie na raz:) Składniki (na wiele porcji:) 2 x opakowanie 400 g śledzi matjasów w oleju, wychodzi około 8 płatów 2 średnie cebule 4 średnie ogórki kiszone 1 duże kwaskowate jabłko łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2,5 łyżeczki cukru, dużo świeżo zmielonego pieprzu(...)łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Matjasy kroimy w kostkę. Zalewamy 5 łyżkami octu winnego, odstawiamy na chwilę. 2. Przez ten czas siekamy drobno cebulę, jabłko, ogórki. Dodajemy do śledzi razem ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy cukrem do smaku. Ewentualnie dodajcie jeszcze octu, pieprzu wedle uznania. Smacznego nie tylko od Święta
Zasmakuj Kuchnidałam 2 łyżeczki przyprawy korzennej KotayiŚledzie wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, przynajmniej 2-3x.Whisky lub brandy wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju. Odstawić.Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając ok. minutę aż uwolnią aromaty. Następnie dodać przyprawy mielone: cynamon, kolendrę, imbir i kardamon (ja dałam(...)zalewy i zamieszać.Odsączone, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie układać w słoiku lub na półmisku (w misce) przekładając je aromatyczną zalewą (nie mieszamy śledzi z zalewą), cienko pokrojoną cebulą i zalewając całość pozostałym olejem. Odstawiamy na co najmniej 1-2 dni do lodówki (pod przykryciem), by smaki się przegryzły.Smacznego
Smaczne ZdroweMoje śledzie z kapustą i grzybami Śledzie z kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 5 płatów śledzia z oleju kapusta kwaszona -400 g grzyby suszone -8 szt cebula -2 szt listek laurowy -2 szt wegeta miód -2 łyżki sok z cytryny -2 łyżki olej rzepakowy pieprz w ziarnkach PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć(...)dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić
Kuchnia Danusiczęść) 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 5 łyżek ketchupu, gęstego 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru pieprz, papryka ostra mielona Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Przekładamy wszystko do miski. W małej miseczce mieszamy cukier
Moje-pitraszeniezbyt octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać. Składniki: 6 - 8 płatów śledziowych małosolnych 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu lub przecieru(...)Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą
Kuchcik gotujeśledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik(...)pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki ( mogą to być kostki ) i przekładamy do słoika Cebulę możemy pokroić w piórka, krążki lub posiekać. Również dodajemy do słoika. Całość zalewamy oliwą
ClauditteMissCooking