sledzie w oleju z cebula - 509 przepisów (strona:19/34)

Śledzie z żurawiną 370

neutralnym smakuprzygotowanieśledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę, żurawinę, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem , dolać ocet balsamiczny. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 234

papryczki chili3 ząbki czosnku1 duża cebula4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowekilkanaście ziarenek pieprzu1 mała cytrynkapół litra oleju(kliknij w obrazek, żeby powiększyć)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałeczki.Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.Chili (z pestkami albo bez zależy jakie ostre chcecie) pokroić w cienkie plasterki.Cytrynkę wyszorować(...)składniki układamy w słoiku: cebulka na dno, czosnek, papryczka, cytrynka i na koniec kawałki śledzi i przyprawy na górę.  (Liść laurowy tylko na pierwszej warstwie.)Powtarzać warstwy aż do wypełnienia słoika.Lekko łyżką ugnieść, a następnie zalać olejem, tak, żeby dostał się do wszystkich składników.Słoik zakręcić i do lodówki na kilka-kilkanaście dni.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosta sałatka śledziowa 151

łyżka łagodnej musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki (mozna pominąć) sól i pieprz do smaku Śledzie odsączyć z oleju, pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Korniszony również odcedzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem ze szczyptą soli. Po 10 minutach odcedzić i dodać do reszty składników. Wszystko

Czerwień i błękit
Śledzie w ziołach, czosnku i suszonych pomidorach 217

pomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.SKŁADNIKI1/2 kg śledzi1 cebula3 ząbki czosnkupół słoiczka suszonych pomidorów1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 cytryna1/2 szklanki octu winnego jabłkowego1/4 szklanki oleju rzepakowego(...)rącznikiem papierowym, włożyć do miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko  wymieszać Śledzie ułożyć  w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie "po kaszubsku"- pyszne 188

Bajecznie pyszne,proste do przygotowania ,pomidorowe śledzie z cebulą znane jako "śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub.Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.Jeśli nawet nie za często przygotowujesz śledzie,zrób je chociaż na święta.Trzeba jednak pamiętać,że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3,a te zadbają(...)łyżki cukru 3-5 ziarenek ziela angielskiego3 listki laurowepłaska łyżeczka ziaren gorczycyWykonanie:śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę,śledzie mocno solone nawet do 3 godzin.Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżąrozgrzać olej i zeszklić cebulę.Dodać cukier,przesmażyć do rozpuszczenia.Dolać ocet,dodać koncentrat pomidorowy,listki laurowe i ziele angielskie i wlać resztę oleju.Na końcu wsypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie smażone marynowane 152

świeżych tuszek śledziowych 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki  cukru 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko                          Przygotowanie: _______________________ Śledzie umyć i  panierować w mące,  rozbełtanym jajku(...)czym ponownie w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę. Do garnuszka wlać wodę i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotować do momentu aż cebula zmięknie, następnie dodać ocet i zagotować. Ja lubię zalewę

Gosia gotuje
Śledzie z suszonymi pomidorami 117

łyżki keczupu – może być ostry 4 suszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania:   Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier

Pobite gary Barbary
Śledzie czosnkowe z ananasem, rodzynkami, korniszonami i cebulką 172

najlepiej pokrojonych na kawałki) 4 średnie cebule (białe lub czerwone) kilka ogórków konserwowych (ilość w zależności od wielkości) garść rodzynek 1-2 łyżki czosnku granulowanego 3-4 łyżki octu 1/3-1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) pieprz (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki) Wykonanie: Matiasy moczymy przez 2-3 godziny, zmieniając wodę do momentu aż śledzie będą odpowiednio słone (według naszego smaku(...)dużym słoiku (najlepiej litrowym lub 2 mniejszych) układamy na przemian: kilka kawałków śledzi, cebulę z ogórkami konserwowymi, śledzie, kawałki ananasa z rodzynkami. I tak do wyczerpania składników, mając na uwadze, by ostatnią warstwą był ananas i rodzynki. Syrop, który uzyskaliśmy po odsączeniu ananasów, mieszamy z olejem. Taką mieszanką zalewamy nasze śledzie z dodatkami (jeśli nie zdarzy się

MyCookBook.pl
Klasyczne śledzie w śmietanie 189

dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki: Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości   solone płaty bez skóry Śmietana kwaśna 12 % lub 18 % Śmietana słodka 12 % lub 18 % Cebula Jabłka Pieprz Wykonanie: W zależności od tego jakie słone są śledzie, to je moczymy w wodzie lub też

Smaki Ewy
Śledź w papryce, czyli świąteczna sałatka śledziowa 384

liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić na pół godziny do lodówki. Śledzie opłukać (jeśli są to śledzie słone, to wcześniej należy je odpowiednio wymoczyć w zimnej wodzie), pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do papryki i cebuli, zalać olejem - wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przed jedzeniem sałatkę najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Salatka śledziowa 176

filetów śledziowych matjas (500g) 4 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno kilka kropli octu ogórek kiszony* jabłko* cebula* * ilość tych składników uzależniona jest od upodobań Wykonanie: Jeśli filety śledziowe są zbyt słone należy je namoczyć w wodzie przez godzinę, a potem osuszyć. W przeciwnym wypadku rezygnujemy z tej czynności. Następnie śledzie kroimy na kawałeczki (około 3-4cm). Ogórki kroimy(...)ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki. Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od śledzi, następnie kładziemy ogórki, jabłka, cebulę. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. W połowie słoika na warstwę cebuli wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego. Kolejne 2 łyżki oleju Kujawskiego oraz odrobinę octu wlewamy na sam koniec, gdy napełnimy już cały słoik. Sałatkę

Przysmaki Karolki
Śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami 769

Aromatyczne śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami. Idealne na imprezki, święta Bożego Narodzenia i spotkania z przyjaciółmi. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz oliwa - kilka łyżek Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki

Smak mojego domu
Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami 151

konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. To propozycja dla tych którzy lubią śledzie na słodko. Składniki: 5 filetów śledziowych  matiasów 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 duża cebula 1 -2 sztuki  goździka 4 łyżki  konfitury śliwkowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka suszonych  wiśni Sól(...)papierowym, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem  aż będzie lekko złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino i całość dusimy 3 minuty, doprawiamy szczypta soli oraz pieprzu, gotową zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Do zimnej zalewy dodajemy śledzie, mieszamy, odstawiamy na całą dobę

Wanilia i Kardamon
Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem 293

jest smaczna i myślę, że przypadnie do gustu każdemu kto lubi śledzika:) Składniki: 1 cebula; 4-5 płatów śledziowych (u mnie w oleju); 1 winne jabłko; 0,5 puszki groszku zielonego; 1 por; 1 mały jogurt naturalny; 2-3 łyżki śmietany 18%; sól, pieprz; Wykonanie: Śledzie (jeżeli są solone to należy je wcześniej odpowiednio wymoczyć) pokroić w paski. Cebulę pokroić

In my kitchen
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9166

mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki  "przegryzły".śledzie z pieczarkami i cebulką

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania