sledzie w oleju z cebula - 509 przepisów (strona:25/34)

Śledź po cygańsku 300

Śledź po cygańsku, śledziki w śmietanie, w oleju, smażone…, sposobów podania jest tak wiele, żenie wiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie z rodzynkami wyjątkowo smakują nawet wybrednemu podniebieniu(...)pokroić w kostkę 2x2 cm. Do rondla wlać olej, dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, podgrzewać na średniej mocy palnika, a gdy cebula zacznie się gotować, dodać pozostałe składniki i zmniejszyć moc palika. Gotować ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie przestudzić, zalać sosem śledzie i wymieszać. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą

Delicious Titbits
aromatyczne korzenne śledzie 189

śledzie w korzennej zalewie Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy  kupić praktycznie w każdym sklepie.  Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś. składniki  1 cebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek(...)angielskiego, posiekane strąki kardamonu, pokruszone liście laurowe, ziarna gorczycy, cynamon, oraz drobno posiekany korzeń imbiru.  Całość zalewamy olejem i zagotowujemy, dodajemy maggi, oraz ocet i  na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w krążki cebulę, gotujemy jeszcze minutę,  zdejmujemy garnek z ognia dodajemy koniak, mieszamy i studzimy zawartość. Do  zalewy dodamy

Miód i pieprz
Śledzie w kolorowej papryce z octem balsamicznym 219

filetów śledziowych1 papryka żółta  1 papryka czerwona1 papryka zielona1 czerwona cebula1 pęczek koperku 1 łyżeczka oliwy1 łyżeczka octu balsamicznegosólPRZYGOTOWANIEPapryki kroimy na małe paski, cebulę w kostkę.Śledzie płuczemy i osuszamy -kroimy w paski. Dodajemy do warzyw.Solimy. Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.Posypujemy posiekanym koperkiem.Wstawiamy na pół godziny do lodówki(...)Możemy też wykorzystać śledzie w oleju

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka śledziowa z domowym majonezem 248

wykonania: Ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo czerwoną cebulę, fasolkę osączyć z zalewy, wszystkie czerwone warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku, wymieszać w miseczce. Jajka obrać ze skorupek, pokroić, ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, śledzie osączyć z zalewy pokroić  w cienkie paski lub kostkę, tak samo kiszone ogórki, wymieszać(...)Przygotować domowy majonez : Podstawą udanego majonezu jest to, że wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Żółtka przełożyć do szklanej miseczki, wsypać sól, cukier, dodać musztardę i ocet , troszeczkę oleju , wszystko razem dobrze zmiksować , gdy masa majonezowa jest dobrze utarta, wlewać cieniutkim strumieniem olej cały czas miksując aż zrobi się odpowiednia konsystencja. Majonez jest gotowy. Do 6 szklanych pucharków wyłożyć

Wanilia i Kardamon
Sałatka śledziowa z burakiem i ananasem 172

filety śledziowe w oleju • 5 plastrów ananasa w syropie • 1 gotowany czerwony burak • 1 cebula • 1 łyżka octu • 1 łyżeczka musztardy • 4 łyżki oliwy • 1 łyżeczka posiekanego koperku • pieprz do smaku Wykonanie: • Buraka i filety śledziowe pokroić w grubszą kostkę. • Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)oliwie. Dodać ocet, musztardę i przemieszać razem. Zagotować. • Połączyć wszystkie składniki. Doprawić pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Sałatka nie potrzebuje soli, bo śledzie są dość słone

To co kocham
Śledzie w pomidorach z cebulą i rodzynkami + film 157

płatów śledziowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek czarny pieprz 2 łyżki majeranku przepis Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy miód oraz koncentrat pomidorowy wszystko mieszamy, doprawiamy majerankiem oraz sporą ilością czarnego(...)rodzynki, całość jeszcze raz mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wymoczone z nadmiaru soli a następnie osuszone płaty śledziowe kroimy w niewielkie kawałki. Do miski przekładamy wystudzoną cebulę w pomidorach z rodzynkami, dodajemy pokrojone śledzie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują następnego dnia

Smakowite Dania
Szuba – ukraińska sałatka z buraków i śledzi 2617

smakowo, dlatego w mojej wersji szuby śledzie są w zalewie octowej, a nie z oleju, a majonez w znacznej części zamieniony jest lżejszym jogurtem naturalnym. Tradycyjnie sałatka składa się z warstw, z których każda oprószona jest solą i pieprzem i posmarowana majonezem. Od dołu: śledzie, cebula, marchew, ziemniaki i buraczki. 4 podwójne filety śledziowe z octu 2 większe czerwone buraki

Trzeci talerz
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 217

pieczeni, pyz, kopytek czy klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie i twarde 2 marchewki 3,5 łyżki drobnego cukru sól, pieprz, kminek cały do smaku olej rzepakowy - około 5 łyżek Wykonanie: Przepłucz raz kapustę, dobrze odciśnij, następnie lekko poszatkuj

Zasmakuj Kuchni
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM 182

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYMSkładniki:- 6 filetów matiasa- 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej)- 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej)- 4 łyżki majonezu- 2 łyżki oleju- 2 łyżki cukru- 2 łyżki wody- 4 ogórki konserwowe- 3 cebule- pieprz czarny mielonySposób przygotowania:Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez, dolewamy olej

Mentor Smaku
Ryba po grecku 186

miejscu . Z przepisów rybnych polecam wam śledzia po kaszubsku , a także śledzie w granatach z sosem koperkowym . Zobacz mój film z przygotowania ryby po grecku Składniki – ryba po grecku 8-10 filetów z mintaja 2 marchewki, pietruszka i pół selera 2 duże cebule 200 ml oleju 200 g mąki 2 łyżki cukru łyżeczka majeranku 6-7 ziaren ziela angielskiego

Kuchennyviral.pl
Sałatka śledziowa z jajkiem i serem 183

tego, że ryby warto jeść, a dodatkowo śledzie uwielbiam w wersji z olejem i ziołami to taki połączenie jest dla mnie idealne.  I Ty "WYHACZ RYBKĘ" i spróbuj swoich ulubionych połączeń smakowych :) Składniki (1 porcja): 2 filety śledzia z suszonymi ziołami 4 pomidorki cherry 1/4 czerwonej cebuli 3 listki świeżej bazylii 1 jajko łyżka startego żółtego sera oliwa sól

ChilliJemy
Morszczuk zapiekany pod pieczarkowo – serową pierzynką 141

przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania Ser mozzarella lub inny ser Wykonanie: Morszczuka rozmrażamy

Smaki Ewy
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 194

Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż(...)Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy

Codzienne Gotowanie
Matjas na postny obiad 177

niż  rok życia.Sama nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle co "śledź dziewica".Musi zostać złowiony i oprawiony przez holenderską flotę rybacką,bo matjas to produkt i nazwa chroniona prawem handlowym i koncesją,także jak prawdziwy matjas to tylko z Holandii.Ten prawdziwy nie jest traktowany,ani olejem,ani octem.Ma niezwykle delikatne,subtelne w smaku i rozpływające się w ustach(...)jako podwójny filet z charakterystycznym ogonkiem.Nie należą niestety do najtańszych.Holendrzy jedzą je trzymając za ów ogonek odgryzając po kawałku i maczając po każdym kęsie w pokrojonej w kostkę cebuli. A oto moja obiadowa propozycja z matjasem w roli głównej.Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!