sledzie w oleju z cebula - 509 przepisów (strona:27/34)

Śledzie po kaszubsku. 162

swojej ofercie ma sledzie, ale czemu nie zrobić ich samemu? Składniki; 40dag śledzi solonych 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 czerwona papryka 4  średnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 200

kokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/3 szkl. octu 4 łyżki musztardy  10 łyżek mleka kokosowego 1/2 cebuli  1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki + 1/2 szkl oleju do zalewy sól, pieprz

wegujemy
Tatar ze śledzia z groszkiem i ogórkiem 181

zrobić sobie tatar ze śledzia. Jest dużo mniej krojenia niż przy wersji mięsnej. To też dobra wersja do osób, które lubią, kiedy tatar ma dużo dodatków. Składniki na każdą osobę: 2 filety śledziowe (matjasy) pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę ogórek kiszony (lub 2 małe) pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju lnianego 3 czubate łyżki

Ugotowane pozamiatane
Tradycyjne śledzie w śmietanie 292

zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Moja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi)1 duże, kwaskowate jabłko1 mała cebula1 łyżeczka cukru150 g kwaśnej(...)Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól).2. Wymoczone filety odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki.3. Cebulę kroimy w cienkie piórka, zasypujemy cukrem, aby zmiękła i miała łagodniejszy smak.4. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.5. Mieszamy

W kuchni Katie
Placki harynkowe 182

Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.  W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 461

blogu. W oleju z cebulką (przepis TU )  Dzisiaj proponuję   sałatkę śledziową. Składniki: 3-4 szt. płatów śledziowych 1 jabłko łyżka musztardy francuskiej 1 szt.cebuli 2 łyżki śmietany (ewentualnie 1 łyżka majonezu) pieprz rodzynki (ja nie dodałam) Śledzie namoczyłam w celu pozbycia się ich słonego smaku   Nadmiar wody odsączyłam w ręcznik papierowy Pokroiłam śledzie w paseczki(...)Dodałam do nich posiekaną drobno cebulę Starłam jabłko na tarce o grubych oczkach Dodałam śmietanę I na koniec musztardę i pieprz Wszystko wymieszałam i pyszna sałatka gotowa. Można dodać jeszcze namoczone rodzynki. Smacznego! Polecam  Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami

potrawyregionalne
Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 255

oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno

Zakręcony Widelec
Makaron z tuńczykiem i warzywami 317

śledzia, ale marynowanego w occie, także robię małe postępy w porównaniu z tym, co było kiedyś.Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych potraw. Prosty posiłek, a ile zastosowań! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka(...)oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, czosnek i warzywa. Podlać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, chili i oregano.  Wsypać makaron – gotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu, od czasu

Fabryka pomysłów
Tatar ze śledzia 203

oleju. Długo nie musiałam się zastanawiać co z nich przygotować gdyż od jakiegoś czasu chodził za mną tatar ze śledzia. Do tego dania użyłam śledzi z suszonymi ziołami gdyż byłam bardzo ciekawa ich smaku. Doskonale sprawdziły się w tej sałatce. Dzięki przyprawom, jakie zostały użyte do ich przygotowania mój tatar zyskał wyjątkowy i wyrazisty smak. Polecam :) słoik Beczka śledzi(...)suszonymi ziołami SEKO  1/2 czerwonej cebuli ogórek kiszony łyżka kaparów kawałeczek żółtej papryczki chili łyżka posiekanej natki pietruszki łyżeczka musztardy francuskiej Śledzie odsączyć z zalewy i bardzo drobno pokroić. Cebulkę, chili i ogórka również pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Tak przygotowanego tatara ze śledzia możecie

Smakołyki Asi
Ryba w pomidorach 229

śledzi.  Moje ulubione to śledzie po kaszubsku . Jednak powracając do ryb, to dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach. Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby. Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej. Składniki 700 g filetów z dorsza lub innej ryby 1 puszka pulpy pomidorowej 2 średnie cebule 1/2 szklanki wody sól pieprz(...)liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cukru papryka słodka papryka ostra olej do smażenia mąka do panierowania 2 łyżki posiekanego szczypiorku Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na lekko rumiany kolor z dwóch stron. Usmażonego dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać

O kuchni z uczuciem
Sałatka rosyjska. Sałatka winegret 362

ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać. Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle(...)oliwa bo ta jednak zmieni smak sałatki. Czasami do sałatki rosyjskiej dodaje się śledzie bo ten z warzywami dobrze się komponuje - zupełnie jak w mojej sałatce buraczkowej ze śledziem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tatar śledziowy 205

Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć.Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie.Przekonajcie się sami.Składniki na 4 porcje:3 filety śledziowe1 cebula1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłekszczypta soli(...)cukru pudru1 niewielki twardy ogórek kiszony4-5 marynowanych grzybków1 małe jabłko 2 łyżki oliwy z oliwekpieprz z młynka1 surowe żółtko-opcjonalnie (nie dałam)Wykonanie:obraną cebulę pokroić w drobną kostkę,posypać szczyptą soli i cukru pudru,skropić sokiem z cytrynywymoczone,umyte filety śledziowe osuszyć,pokroić w drobną kostkę,posypać pieprzem,dodać surowe żółtkoogórka i grzybki marynowane drobno pokroić.Połączyć wszystkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 163

dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ),   Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną w wodzie lub mleku i cebulą. Dodajemy jajko, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę(...)Formujemy pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć

Pysznosci Babci Basi
Śledzie ze śliwkami i orzechami 215

szalone dni) przychodzi łatwiej, innym trudniej. Szczególnie ci drudzy powinni skusić się na taki prezent dla siebie. Kiedy jak nie teraz?Składniki4 śledzie a'la matias12 suszonych śliwek1/2 szklanki orzechów włoskich1/4 białej cebuli pokrojonej w piórka5-7 gałązek świeżego tymiankuolejsól i pieprzSposób przygotowaniaŚledzie moczymy przez noc w mleku. Następnego dnia płuczemy i kroimy w kawałki na jeden kęs.Orzechy rozkruszamy(...)dłoniach i krótko prażymy na patelni.Śliwki kroimy w paseczki. Tymianek zrywamy z gałązek.Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoiczków. Zalewamy olejem - polecany jest lniany, i zamykamy. Niech przegryzą się

W kuchni wieczorem
Dorsz w korzennej marynacie 130

Kolejna rybka marynowana po pstrągu  i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren(...)pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania