zawartości... ;-). Nam posmakowały bardzo. Chrupiące, niezbyt duże ogórki, delikatna (niezbyt ostra), lekko kwaskowa z nutą sporej słodyczy zalewa i sukces gwarantowany. Sprawdzą się zarówno jako dodatek np. do śledzi w oleju (zawsze kupowałam, teraz mam własne), jak również jako przekąska i dodatek do kanapek. Z podanych ilości wychodzą +/- 4 słoiki 0,9l. Składniki: - ok.2 kg świeżych, jędrnych ogórków gruntowych(...)każdego słoika 0,9l dodaję: - 1 baldach kopru + kawałek łodygi - 3 wiórki chrzanu - 2 ząbki czosnku - 8 plastrów marchewki (małej) - 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy - 4 plastry mniejszej cebuli - 2-3 kulki ziela angielskiego (zależy od wielkości kulek) - 4 ziarna (całe) czarnego pieprzu - 1 liść laurowy Powyższe składniki umieszczam na dnie słoików, następnie pakuję ciasno dokładnie umyte ogórki. Wypełnione słoje
Smaczne ZdroweSą to moje archiwalne zdjęcia , które niedawno odnalazłam na karcie od aparatu. Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda
Bon Appetit Małgorzatysię przy świątecznym stole, czyli też śledziowi smakosze. Także ten przepis jest specjalnie dla Misia. Przepisów na śledzie jest od groma i ciut, ciut. W zalewie octowej, w oleju, z cebulką, z jabłkiem, z buraczkami... Do wyboru, do koloru. Z racji tego, że ich nie jadam, nigdy ich też nie miałam okazji przyrządzać. Czasami podglądałam tylko ojca jak się(...)surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik... Misz Masz Śledź 3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus 1 łyżka oliwy) 1 łyżka
bastalenaMarynowany łosoś to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego(...)pobrać na tutaj.Marynowany surowy łosoś w przyprawachProporcje dla 6 osóbCałkowity czas przygotowania: marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minutSkładniki:700 g świeżego łososia500 ml wody2 łyżki soli100 g cebuli½ litra oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia3 saszetki oleju Kujawskiego z czosnkiem6 listków laurowych10 ziarenek ziela angielskiego1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkachWykonanie:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitysięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu(...)takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz Karpia należy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią, by mógł dobrze przejść smakiem i zapachem warzyw i przypraw. Ryby czyścimy z łusek
Rozpustne gotowaniezalewie z oliwy, oleju bądź octowej, bądź w formie sałatki czy to z majonezem czy ze śmietaną. Ja dzisiaj jednak chciałabym Was zachęcić do odkrywania nowych i ciekawych połączeń smakowych. I tak o to przygotowałam sałatkę teksturą przypominającą troszkę karpachio, ze względu na cieniusieńkie plasterki buraczków i gruszki. Ale pierwsze skrzypce gra pięknie wyeksponowany śledź w zalewie z dodatkiem oliwek(...)hitem i ozdobą niejednego przyjęcia w gronie najbliższym. Serdecznie Was zapraszam po przepis, który podaje poniżej. SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami - 1 duża lub dwie mniejsze gruszki - 1/2 cebuli czerwonej - 1 burak ugotowany i obrany ze skórki - kilka jabłuszek kaparowych - listki bazylii - oliwa z oliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka
SMYKWKUCHNIorzechów włoskich kilka listków świeżej melisy na dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 mały ząbek czosnku rozgnieciony, sól, pieprz Przygotowanie: W słoiczku umieść wszystkie składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Orzechy grubo posiekaj. Na dwóch talerzach rozłóż(...)liście umytego i wysuszonego szpinaku, rozłóż ugotowaną soczewicę i piórka cebuli. Polej dressingiem, posyp orzechami i listkami melisy. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką. * Aby ugotować soczewicę, przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wrzuć do gotującej się wody, posól i gotuj przez ok. 20-40 minut. Możesz ją też wcześniej namoczyć przez pół godziny, co skróci czas jej gotowania
Chilli Czosnek i OliwaŚledzie na stole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być. Śledzie mimo że należą do ryb tłustych mają mało kalorii, zawierają dużo potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich kwasy Omega 3 przyspieszają przemianę materii(...)pamięć i koncentrację.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sledzie-sa-zdrowe-i-maja-malo-kalorii-wartosc-odzywcza-sledzi_34794.htmlSkładniki:1 kg śledzi3-4 cebuleoliwaocet winny lub cytrynaWykonanie:Śledzie moczymy w wodzie - do momentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej. Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.Do słoika układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem
Smaki Edytysiekania, mięso zwilżyć olejem. Łatwiej będzie się siekało. Mięso wymieszać z olejem (tak „na oko”, ma być ładnie błyszczące, ale nie może pławić się w oleju). Stopniowo dodawać posiekaną cebulę i ogórka, oraz pokrojone kapary. Mięso z dodatkami ma nam smakować ! Z mięsa formować kule, ułożyć je na talerzu. Dobieramy nieduży słoik, tak aby w otwór słoika, swobodnie mieściło się(...)będą przywierały), wlać trochę oleju, szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na patelnię, smażyć na niezbyt dużym ogniu. Żółtko ma zostać płynne. Podawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz
królestwo garówśledzi, zwykliśmy naszej kuchni wykorzystywać wcześniej już przygotowane płaty śledziowe. Tak więc, można znaleźć wiele przepisów w których mamy użyć śledzi, wcześniej już przerobionych (z zalewy, oleju, czy też solonych). Śledź świeży, zwany też zielonym ( głownie nazywany jest tak przez Skandynawów), występuje w naszych przepisach z rzadka, by nie powiedzieć że wcale. Kupujemy więc na potęgę, wcześniej już przygotowane(...)wysiłku. Praca ta zresztą zostanie sowicie wynagrodzona, bowiem smak śledziowego rolmopsa, przygotowanego samodzielnie od podstaw, jest po prostu niepowtarzalny. składniki 1 kg świeżych śledzi 3/4 szklanki soli 1 szklana octu 2 szklanki wody 1 cebula 6-7 niewielkich ogórków konserwowych wykałaczki zalewa do rolmopsa 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy
Miód i pieprzpodobno pochodzi z woj. lubelskiego.. A to nie prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym(...)kiszone ogórki 2 czerwone papryki 1/2 zielonej papryki 1 duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok.2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej koperek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka
pieprzny smaczekMiały być śledzie i co? I klops. Tzn. kotlet. Tzn. dorsz. ;) Do tego z boczkiem - tłuściutki, pulchniutki i raczej nie dietetyczny. No nie, na pewno nie. Ale kto by się tym przejmował, kiedy smakuje tak świetnie? Z pewnością bardzo kaszubsko i nawet nieco egzotycznie. Pyszna sprawa! W moich żyłach nie płynie co prawda ani kropla kaszubskiej krwi i jest(...)boczku (surowego wędzonego) 1 bułka mleko 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli bułka tarta tłuszcz do smażenia (tradycyjnie smalec, u mnie - olej rzepakowy z kokosowym) Wykonanie: Rybę i boczek pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą porządnie bułkę oraz jajko. Dodać również
zadanie-gotowaniewiecie ja ze słodyczy najbardziej lubię śledzie… dlatego zamiast klasycznego słodkiego tortu postanowiłam przygotować wersję wytrawną. Oczywiście na fali potraw dietetycznych i to danie zrobiłam w wersji fit z dużą ilością warzyw i piersią z kurczaka. Ten tort na słono doskonale sprawdził się u mnie jako danie obiadowe. Porcja była tak duża że przy dwóch osobach było tego(...)odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella czarne oliwki, szczypiorek – do dekoracji przyprawy (suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, pieprz). Wykonanie: Marchewkę
Mama z miastawyrobię się ze wszystkim na czas, przy okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników(...)cebula - 0,5 selera - 1 łyżka sosu sojowego - mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy
Be Fit Be Strongtakiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby. Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać utarte warzywa i drobno pokrojony czosnek , smażyć jeszcze 2 minuty, intensywnie mieszając. Dodać po 1 szklance wody i przecieru(...)Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax - marynowany łosoś Najlepsze śledzie z cebulą Kotleciki z łososia Śledzie w miodzie Łosoś z pieca
Codziennik Kuchenny