śledzi solonych (matiasów) 200 ml przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól i cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko(...)lekko zmięknąć. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki. Wszystko wymieszać, zagotować i dusić ok 5-7 minut.Doprawić solą i cukrem po czym ostudzić. Płaty śledziowe kroimy w ok 2 cm kawałki i przekładamy do misy
Mechanik w kuchniEkspresowa sałatka, którą zazwyczaj podaję na pieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniafilety kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie.Smacznego
ladykitchenteż zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz(...)Śledzie moczymy w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy
Czerwona Porzeczkaśledzia". Zaczęło się to mniej więcej 2 lata temu od sałatek. Teraz śledzie pojawiają się na naszym stole regularnie. Dzisiaj proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe(...)marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śledzie wyjąć osączyć na grubym ręczniku papierowym, pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą
Pełny talerzpomimo tylu różnic, nawet w kwestiach fundamentalnych ;), ludzie potrafią patrzeć w jednym kierunku :) Amen! Składniki: 400 g śledzi solonych 2 cebule słoik (200 g) łagodnego keczupu 1 łyżka powideł śliwkowych 1/2 szkl. wody świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie wylać wodę, a rybę osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę
zadanie-gotowaniesałatka warstwowa śledziowa z burakami, ziemniakami, cebulą i jajkiem to idealna propozycja dla wielbicieli śledzi. Sałatka doskonale prezentuje się na świątecznym stole a dzięki poszczególnym warstwom zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 6 porcji 450 g filetów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 3-4 ugotowane buraki 3-4 ugotowane ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo jajka 200 g majonezu(...)wystudzone ziemniaki ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Do drugiego naczynia ścieramy obrane ze skórki i wystudzone buraki. Odsączone z oleju śledzie kroimy w kostkę lub paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Kolejną warstwą sałatki są równomiernie rozprowadzone ziemniaki, a na ziemniakach rozsmarowana połowa majonezu. Warstwę majonezu pokrywamy
Smakowite DaniaŚledzie a’la Matjas ze smażonymi warzywami i gotowaną dużą fasolą Jaś. Przepyszne zestawienie śledzia z dość nieoczekiwanymi dodatkami. Zamiast tradycyjnego śledzika z cebulą w oleju, polecam takiego w nieco innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. 1/2 szklanki 100% oleju rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na około godzinę. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i skroić. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać do obgotowanej fasoli. Na tej samej patelni obsmażyć
https:KKuchniaMniamduże cebule 1 koncentrat pomidorowy (190 g) 1 keczup (190 g) 2 łyżki cukru 10 dag rodzynek (sparzyć) 1 szkl oleju Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać wszystkie składniki oprócz śledzi. Poddusić i przestudzić. Zalać warstwami pokrojone w romby śledzie. Artykuł ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaznajomych. Nawet nie wiem, skąd mam przepis. Każdy, kto raz ją spróbuje, wprowadza przepis do swojego domowego menu. Gorąco polecam! Składniki: • 5 filetów śledzia w oleju • sok z 1 cytryny • 2 małe cebule • 5 ogórków konserwowych • 5 jajek ugotowanych • 150 g sera żółtego • 5-7 łyżek majonezu • sól do smaku Wykonanie: • Filety ze śledzia pokroić
To co kochamgarść rodzynek 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki. Na patelni rozgrzać połowę porcji oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać ją solą,pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone
O kuchni z uczuciemSkładniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie co godzine zmieniać wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda matiasy pokroić do miski na 2 cm kawałki, wsypać pokrojoną cebulę, posypać cikrem, pieprzem mielonym dodać
W Mojej Kuchni Lubięból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi(...)pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię przecier pomidorowy i resztę naszykowanego oleju, dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy pokrojone w ćwierć plasterki kiszone ogórki. Dokładnie mieszamy, sprawdzamy czy cebula nie potrzebuje jeszcze soli, pieprzu albo cukru. W słoiku układamy warstwę cebuli z dodatkami, na nią warstwę śledzi, znowu warstwę cebuli, znowu warstwę śledzi, i tak do wykończenia składników
Karo in the Kitchenciemnego pieczywa. Najlepiej zrobić je z olejem lnianym lub połączyć olej lniany wraz z olejem rzepakowym. Świetne także na śniadanie w pierwszy/drugi dzień Świąt. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy przyprawy się przegryzą ze śledziem. Śledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu(...)słoiczka wsypujemy warstwę cebuli. Posypujemy ją mieszanką korzennych przypraw. Na to kładziemy warstwę śledzi. Śledzie oprószamy cynamonem. Kładziemy kolejną warstwę cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia składników. W trakcie zapełniania wkładamy przy ściankach słoiczka liście laurowe. Na wiechu układamy gwiazdkę anyżu. Zalewamy zawartość olejem (wlewamy bardzo powoli). Szczelnie zamykamy słoik. Śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach
Poezja smaku