czyli śledzia z fasolą. Składniki: 100 g suchej fasoli Jaś 5 filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone(...)fasolę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, namoczyć je w wodzie przez godzinę. Jeśli kupujesz śledzie w oleju zwykle są już gotowe do jedzenia i nic z nimi nie trzeba robić. Śledzie odsączyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Śledzie włożyć do miseczki lub słoika, posypać cebulą, a potem zalać zalewą ze śliwek
Ugotowane pozamiataneogórki kiszone mała cebulka 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki soli i pieprzu szczypiorek Przygotowanie: Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy je w drobna kostkę. Ogórki, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę-najlepiej, żeby były takiej samej wielkości jak kawałki śledzi. W małej miseczce mieszamy majonez razem z olejem
słodkie i nie tylko historie kulinarneSKŁADNIKI : 4 filety śledziowe, solone 1 winne jabłko 1 cebula czerwona 2 ogórki kiszone lub konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie, ogórki, jabłko, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Odrobinę cebuli i plaster jabłka zostawiamy do dekoracji. Do tatara dodajemy przyprawy, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 1 godzinę do przegryzienia. Na talerzu układamy plaster jabłka, na to porcję tatara ( trzeba użyć pierścienia dekoracyjnego ) i dekorujemy jajkiem, koperkiem i jabłkiem. Tatar podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolipaluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado(...)nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne
Codziennik Kuchennycukru-3 dkg rodzynek Filety moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie.Cebulę kroimy w piórka. Odsączone z wody śledzie kroimy na kawałki. Na patelnię wlewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulę i na wolnym ogniu podgrzewamydo zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet i cukier.Mieszamy. Następnie dosypujemy rodzynki i mieszamy.Doprawiamy do smaku warzywkiem
Maminek kulinarnySkładniki: 315g śledzi, 1/2 cebuli, 1/2 cebuli czerwonej, garść świeżej natki pietruszki, 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek suszonych pomidorów, 15 pieczarek marynowanych, pieprz grubomielony, 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, cytryna, olej. Przygotowanie: 1. Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić
W kuchni u Monikipapryki konserwowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: pieprz, chilli, sól 1 łyżka oleju WYKONANIE Śledzie wymoczyć przez dzień-dwa w wodzie lub mleku (inaczej będą za słone). Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Pomidory z puszki zblendować i przelać do cebuli. Dodać liście laurowe, ziele(...)wyciągnijcie ziele angielskie i liście laurowe, bo później trudno będzie to zrobić, a raczej nikt nie lubi przegryźć ziela angielskiego. Jeżeli chodzi o rybę, to polecam kubełek z Seko. Śledzie są pyszne i jest ich dużo. W sam raz na sałatki śledziowe ;-) Często robiąc sałatki śledziowe korzystam z tych na zdjęciu firmy Seko
Passions hobbies lifeśledzi solonych (matiasów) 200 ml przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól i cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko(...)lekko zmięknąć. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki. Wszystko wymieszać, zagotować i dusić ok 5-7 minut.Doprawić solą i cukrem po czym ostudzić. Płaty śledziowe kroimy w ok 2 cm kawałki i przekładamy do misy
Mechanik w kuchniEkspresowa sałatka, którą zazwyczaj podaję na pieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniafilety kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie.Smacznego
ladykitchenteż zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz(...)Śledzie moczymy w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy
Czerwona Porzeczkaśledzia". Zaczęło się to mniej więcej 2 lata temu od sałatek. Teraz śledzie pojawiają się na naszym stole regularnie. Dzisiaj proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe(...)marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śledzie wyjąć osączyć na grubym ręczniku papierowym, pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą
Pełny talerzpomimo tylu różnic, nawet w kwestiach fundamentalnych ;), ludzie potrafią patrzeć w jednym kierunku :) Amen! Składniki: 400 g śledzi solonych 2 cebule słoik (200 g) łagodnego keczupu 1 łyżka powideł śliwkowych 1/2 szkl. wody świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie wylać wodę, a rybę osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę
zadanie-gotowaniesałatka warstwowa śledziowa z burakami, ziemniakami, cebulą i jajkiem to idealna propozycja dla wielbicieli śledzi. Sałatka doskonale prezentuje się na świątecznym stole a dzięki poszczególnym warstwom zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 6 porcji 450 g filetów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 3-4 ugotowane buraki 3-4 ugotowane ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo jajka 200 g majonezu(...)wystudzone ziemniaki ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Do drugiego naczynia ścieramy obrane ze skórki i wystudzone buraki. Odsączone z oleju śledzie kroimy w kostkę lub paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Kolejną warstwą sałatki są równomiernie rozprowadzone ziemniaki, a na ziemniakach rozsmarowana połowa majonezu. Warstwę majonezu pokrywamy
Smakowite Dania