sledzie w oleju z cebula - 509 przepisów (strona:8/34)

Śledzie po cygańsku 195

śledzi solonych 7 ogórków konserwowych  4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wszystko wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem

Kuchenne aromaty
Śledzie w oleju 170

Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w oleju. Jeżeli macie ochotę na więcej przepisów z tymi rybkami to zapraszam tutaj Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 2 średnie cebule 1 szklanka oleju sok z 1/2 cytryny 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Filety śledziowe wymoczyć(...)obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem. W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie, cebulę, którą skropić sokiem z cytryny, popieprzyć i ponownie warstwę śledzi i cebuli. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać olejem i  odstawić pod przykryciem  w chłodne miejsce śledzie w oleju

O kuchni z uczuciem
Śledzie w miodzie 748

duże cebule 200ml oleju (ok. 1 szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – Wykonanie: Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć(...)paseczki o szerokości ok. 3cm. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie i miód, delikatnie przemieszać i podgrzać na małym ogniu. Ewentualnie pod koniec doprawić jeszcze do smaku

Kulinarne Przeboje
śledzie a la tatar 169

śledź a la tatar składniki  1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki maggi 3 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy  do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę :  cebulę, ogórki konserwowe, oraz

Miód i pieprz
Śledzie w oleju, tradycyjne z cebulką. Błyskawiczny przepis. 280

nami, zapraszam zatem na śledzika ostatkowego, w postaci tradycyjnych śledzi w oleju. Śledzie z tego przepisu są łagodne w smaku, a cebulka dzięki dodaniu cukru pudru jest miękka, aromatyczna a jednocześnie lekkostrawna . Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 płatów śledziowych solonych typu Matjas - 2 duże cebule - 3 kulki ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 0,5 łyżeczki czarnego(...)większe paseczki. Cebulę kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje cukier puder, pieprz, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledzie w sosie pomidorowym 159

służyć jako wyśmienita przekąska :) Składniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody z octem przez 2,5 godziny. Następnie odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, cienko pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie po staropolsku. 222

już są dobrze wymoczone łączymy je ze sparzoną cebulką i zalewamy zalewą sporządzoną z oleju, octu i wody. Później już tylko wystarczy poczekać, aż wszystko się przegryzie i możemy wcinać! Są pyszne!!! Składniki na śledzie po staropolsku 1 kg śledzi (matjasy) 3 duże cebule 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu 200 ml octu(...)dobrze wymoczyły, odlewamy wodę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, dodajemy przyprawy i na końcu olej, studzimy. Cebule kroimy w piórka, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem.      Przygotowujemy spore naczynie. Ja do śledzi używam 2 litrowego, kamionkowego garnka, ale może też być duży słoik. Na spodzie garnka układamy warstwę śledzi, na to cebulka

Rozpustne gotowanie
Korzenne śledzie z bakaliami 188

włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków od  Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy odrobinę wody

Bajeczna Kuchnia
Filety śledziowe ze śliwkami. 175

kawałki. Następnie osuszyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Przyprawy wymieszaj o oliwą lub olejem. W dużym słoiku układaj na przemian warstwę śledzi ( każdą warstwę śledzi skrop oliwą lub olejem z przyprawami ), cebulę i warstwę śliwek z rodzynkami. Na wierzch wylej resztę oliwy lub oleju z przyprawami. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj jako przystawkę. Ps. Jeśli

Przepisy i porady kulinarne
Śledzie z cebulką w sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha. 163

już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u nas na wszelkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 1 kg. płatów śledziowych matias - 6 cebul - 1 łyżka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu 10% - 3 łyżki śmietany - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny(...)puści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( zwykle na cała noc ) po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 570

skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym.Czas przygotowania: 40 minut+ moczenie śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10  Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka,1 czerwona cebula,4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno,kiełki pora(...)czerwony pieprz do przybrania.Sos:2 łyżki majonezu,2 łyżki gęstego jogurtu,5 średnich korniszonów,1/2-1 chili.Przygotowanie:Śledzie namoczyć na 1-2 godziny kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć na sicie. Płaty pokroić w centymetrowe kawałki, zalać olejem i octem, dodać mieszankę przypraw, 3/4 cebuli (posiekanej w drobną kostkę), dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na kilka godzin.Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, włożyć

SzczyptaSmaQ
Śledzie po kaszubsku 196

najeść, zostawiłam je na 24 godziny, aby się "przegryzły", po tym czasie były po prostu rewelacyjne.  Składniki 0,5 kg śledzi solonych  2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny  1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie(...)godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać koncentrat, sok z cytryny, olej, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować przez 2 minuty. Gotowy sos po ostygnięciu połączyć ze śledziami

Kuchenne aromaty
Aromatyczne śledzie oleju 183

Składniki: -4 solone śledzie  -2 cebule -2 ząbki czosnku                          -pół szklanki oleju lub oliwy -sok z jednej cytryny -2 listki laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku  -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska(...)łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną,  przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.  Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru,  wymieszać. W moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw. Cebulę pokroić w krążki

Kulinarne przemyslenia
ŚLEDZIE CYTRYNOWE 197

płatów solonych 1 cytryna kilka ziaren ziela ang kilka liści laurowych 1 czerwona cebula pieprz kolorowy- 1 łyżka olej ok 3/4 szklanki  Wykonanie:Sledzie moczymy, układamy w naczyniu. Cebule kroimy w piórka,posypujemynią śledzie, obsypujemy też zielem ang, dokładamy listki laurowe, posypujemy pieprzem. Z cytryny tarkujemy skórkę , dodajemy na sledzie.Olej mieszamy z sokiem

Z Majeczką w kuchni
Śledzie po kaszubsku 248

razu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania