sledzie w oleju z cebula - 509 przepisów (strona:7/34)

Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 176

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler 303

Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia. Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki gorczycy (całej) Śledzie(...)Sposób przygotowania: Płaty śledziowe płukamy, a następnie moczymy przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokr ojoną w paseczki, lub kosteczkę . D odajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy

Słodka Strona
Śledzie po cygańsku 527

cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego pieprz cukier olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym(...)oleju, do momentu aż będzie szklista. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Do miski wlewamy olej, dodajemy ketchup, ocet i ostudzoną cebulę , doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Wszystko razem delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami 176

Składniki: 6 filetów śledziowych około 10 sztuk małych grzybów marynowanych (podgrzybków) 1 cebula 1 jabłko około 2 łyżek octu winnego olej Sposób wykonania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 3 godzin. Po tym czasie kroimy w kostkę cebulę, grzyby i obrane jabłko. Śledzie kroimy w nie za duże paski. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem. Dodajemy do smaku ocet winny

Qchnia po prostu
Śledzie po żydowsku 432

Zapewniam ,że pyszne. SKŁADNIKI 5 cebul 1 kg. płatów śledziowych mała paczka rodzynek pół słoiczka koncentratu 1 łyżeczka musztardy cukier do smaku olej 1 łyżka WYKONANIE  Śledzie wymoczy, dobrze robić to w mleku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać skroić w piórka. Dusić na oleju , nie doprowadzić do zeszklenia.Jak cebulka będzie miękka dodać rodzynki i jeszcze pod przykryciem podusić

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 143

Śledzie to podstawowa przystawka w każde święta. Składniki: 20 dag filetów śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula 2 łyżki ostrej papryki 1 płaska łyżka cynamonu Pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie pokroić na kawałki. Ocet wymieszać z piwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika

Tradycyjna Kuchnia
Warstwowa sałatka śledziowa 241

wilgotna . Jest po prostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula 2 łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek majonezu (najlepiej domowego ) Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchew w różnych garnkach, nie obierając ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie(...)oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika, bo te tańsze zepsują nam sałatkę. Kiedy mamy już przyszykowane wszystkie składniki, każdą porcję składników dzielimy na 3 części. Rozpoczynamy zbieranie sałatki. Najlepiej użyć przezroczystej miseczki, wtedy sałatka będzie lepiej się prezentowała. Układamy sałatkę następującymi warstwami: Utarte ziemniaki. 1 łyżeczka majonezu Śledź. Marynowa cebula. 1 łyżeczka majonezu

Kuchnia Łukasza
Sałatka śledziowa z cykorią 265

dobrze smakuje. Polecam w kuchni wykorzystywać cykorię bo można z niej robić pyszne potrawy. 2 cykorie 6 pomidorów suszonych 1 pomarańczo 25 dkg śledzi matias w oleju rzapkakowym 1 gruszka 1 cebula czerwona sól, pieprz czerwony, pieprz czarny 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki Cykorię myję, odcinam końce i odrywam łódeczki. Śledzie wykorzystałam z zalewy(...)użyć śledzi tradycyjnych solonych, wymoczyć je należy dobrze w zimnej wodzie i potem przełożyć do oleju rzepakowego na noc.Pomarańczo odfiletowałam i pokroiłam, przełożyłam do miski, dodałam pokrojone pomidory, śledzie. Gruszkę obieram, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny, dodaję do śledzi. Cebulę obieram i kroję, też dodaję z jogurtem greckim, doprawiam solą, pieprzem czarnym i czerwonym, oraz natką

wesoła kuchnia
Śledzie z marchewką i rodzynkami (na święta) E. Wachowicz 609

stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota na śledzika robię z tego właśnie przepisu:-) Składniki: 1/2 kg śledzi ( matiasów) 2 duże marchewki 2 cebule 100 g rodzynek olej do smażenia 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g) ok. 2 łyżek octu cukier, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczymy(...)godziny w zimnej wodzie. W zależności od słoności śledzi często taką wodę trzeba wymieniać 2- 4 razy. Rodzynki moczymy we wrzątku ok. 30 min. Cebulę kroimy w półkrążki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Marchewki i cebule smażymy na głębokiej patelni na dość obwitej ilości oleju (warzywa muszą być bardzo miękkie). Następnie dodajemy rodzynki (bez wody) i koncentrat pomidorowy

IMPRESJA SMAKU
Filety z zielonego śledzia w zalewie pomidorowej 182

przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy wHurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę... 2 kg filetów z zielonego śledzia mąka olej- do smażenia Zalewa: 3 cebule 5 szklanek wody 6 łyżek cukru 2 małe koncentraty pomidorowe ( 2 x 200 g ) [ u mnie 1 szkl.pomidorów rozdrobnionych ] 1,5 łyżki Vegety(...)łyżeczki soli ziele angielskie, liście laurowe 10 łyżek oleju z ryżu 0,5 szkl. octu Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju.Zalewa:Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty

Moje domowe kucharzenie
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I OGÓRKIEM W OLEJU 52528

łyżeczek musztardy sarepskiej- świeżo mielony pieprz- odrobina soli- olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy+ dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik)Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać , zalać następną i odstawić na kilka godzin ( conajmniej 2-3) , by się wymoczyły.W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić .Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odrobinę posolić ( dosłownie(...)kęsy.W słoiku lub misce układać na przemian: trochę cebuli, na to kawałki śledzi, następnie plastry ogórków ( tyle, by przykryły wszystkie śledzie) , na nie pokrojona cebula, którą posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy olejem. I tak na przemian do wyczerpania składników. Na samej górze przykrywamy całość warstwą cebuli, posypujemy pieprzem i zalewamy olejem. Słoik dokładnie zakręcamy i chowamy do lodówki

Smaczne Zdrowe
164. Śledzie w zalewie miodowo-musztardowej 180

Uwielbiam śledzie,  podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników. 400g filetów śledziowych a'la matjas 2 cebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie(...)kroimy je w kawałki grubości około 1cm. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki a pomidora w półplasterki. Musztardę mieszamy z miodem i olejem, dodajemy śledzie i warzywa, mieszamy.  Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. UWAGA: Panie, które stosują w kosmetyce oleje do pielęgnacji cery, zachęcam do wypróbowania oleju słonecznikowego. Ja do tej pory stosowałam jojoba, rycynowy

Jadło i czytadło
Śledzie z grzybami 164

godz), obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego

charlotte gotuje
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne 357

leżakowania. Polecam Wam także: – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w olejuśledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledziaśledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuliśledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 4-5 filetów śledziowych – 2 cebule – 3 łyżki(...)wodę w trakcie namaczania. Pokrój cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Duś aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj passatę pomidorową oraz rodzynki, duś 3 minuty i dodaj ocet oraz brązowy cukier. Duś kolejne 2-3 minuty. Śledzie pokrój na mniejsze części, o szerokości około 2 cm. Ułóż

nietylkopasta.pl
Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone! 144

również na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później) ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl. oleju rodzynki 1/2 p. małej   kilka suszonych śliwek ewentualnie przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę chili(...)piórka, na patelnie wlać olej, rozgrzać, włożyć cebulę lekko podsmażyć. Następnie dodać miód, koncentrat, ocet, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie), śliwki pokrojone i przyprawić. Umyte śledzie ułożyć w słoju, przekładając cebulą, zalać resztą oleju z przyprawami z patelni

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania