inna wersja śledzi w oleju,bardzo ładnie się prezentują się na świątecznym stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule cukrowe 2 cebule czerwone 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik marynowanych grzybów olej Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę,kroimy na 2 cm.kawałki.Cebulę czerwoną i cukrową kroimy w drobną kostkę.Ogórki i grzyby kroimy
Bajeczna Kuchniaszklanka (250 ml) wody 100 ml octu 10% 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: Śledzie wymoczyłam poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone pokroiłam w kawałki. Każdy płat na 3 części. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach(...)marchewkę i gotowałam jeszcze 2 minuty. Wyłączyłam gaz i wlałam ocet. Wymieszałam zalewę i wystudziłam. Na dno słoja włożyłam część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyłam pieprzem i położyłam kilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania składników. Na wierzchu rozłożyłam cebulę i wszystko zalałam wystudzoną zalewą
Kuchnia u Krysizostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Śledzie po zbójnicku Świetnie się nadają jako przekąska na domowych imprezach. Składniki : 60 dag matiasów solonych, 3 cebule, 3 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego. łyżeczka musztardy(...)jajko, pieprz, mielona ostra papryka, natka pietruszki, szczypiorek, jabłka. sałata ( niekoniecznie ) Sposób przygotowania : Śledzie moczymy w wodzie . Następnie drobno kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobno i łączymy ze śledziem. Dodajemy koncentrat, musztardę i przyprawy. Mieszając, wlewamy olej ( masa powinna mieć konsystencję tatara ). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno kroimy. Natkę i szczypiorek siekamy. Z masy rybnej formujemy niewielkie
Pysznosci Babci Basipieprzu 1 cebula mała 150 gram startego sera Ziemniaki i buraki gotuję w wodzie do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Śledzie kroję na mniejsze kawałki, mieszam z olejem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i dodaję posiekaną cebulę. Odstawiam na kilka minut do lodówki. W tym czasie wszystkie warzywa kroję w kostkę: buraki, ziemniaki, ogórki oraz jajka. Na dnie
Mango Papajałyżeczka cynamonu, 2 gwiazdki anyżu ( zmniejszyłam ilość cynamonu dodając jedynie dużą szczyptę, a anyż pominęłam całkowicie, Paweł nie lubi jego zapachu ). Śledzie marynowane z imbirem - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone(...)niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas 30 sekund, prędkość 5-6. Wlać olej, dodać świeżo zmielony pieprz, sól i podsmażyć – czas 2 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S). Dodać pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki koncentratu pomidorowego 30% 3 duże cebule 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej żurawiny Wykonanie: Płaty śledzia wymoczyć w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy mieszamy, dusić przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy ziarnka gorczycy i suszoną żurawinę
kgwjanczewokonserwowych, 100g papryki konserwowej, 1 czerwona cebula, 50g suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, olej, cytryna. Przygotowanie: Śledzie i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika
W kuchni u Monikiżółta – 1 szt papryka czerwona – 1 szt cebula czerwona – 1 szt cytryna -1/2 szt Oliwa – 4 łyżeczki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki sól pieprz kolorowy Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kawałki 1-2 cm. Cebule obrać i pokroić w talarki, następnie przelać ją wrzątkiem i odsączyć. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, a ogórki k onserwowe
Camilla w kuchniTeraz już wiemy, za nami nie chodziły śledzie - chodził za nami genialny plan. Pyszności wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta. płaty śledziowe moczymy całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy. Cebulą(...)wygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Na dno słoja nakładamy cebulę, następnie warstwę śledzi, znów warstwę cebuli itd. Zawsze kończymy przykrywając cebulą. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 3-4 dniach o ile jeszcze coś zostanie w słoju :) Ilość oleju i majonezu możemy zwiększyć w zależności od upodobań :) SZYBKA SAŁATKA PAPRYKOWA: - żółta papryka, 2 duże, - czerwona papryka
Wypisz Wymalujteż jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę. Przepis na śledzie po kaszubsku. Składniki (porcja dla 4 osób): 500g filety śledziowe solone 300g cebula (2 -3 większe cebule) 1/3 szklanki oleju do smażenia około 60ml 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżeczka gorczycy 100ml przecieru pomidorowego 3 liście laurowe(...)Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy cukier i smażymy razem jeszcze przez minutę. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i całość smażymy przez 5min. sos powinien mieć przyjemny słodko kwaśny smak. Tak przygotowany sos pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie śledzie w salaterce układamy warstwami na przemian
Księga-Smakusobą wymieszały. Potem odcedziłam ocet. Do słoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie .... Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem. Ja dodałam musztardę bawarską, która jest odrobinę słona, dlatego nie soliłam śledzi. Ale to już rzecz gustu. Takie proporcje składników u mnie się sprawdziły
Kuchnia u Krysikiszone ogórki1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Cebule kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju czosnkowego (lub olej i cały rozgnieciony ząbek czosnku(...)śledziem zyska charakterystyczny smak.Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie po kaszubsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuktóra bardzo dobrze wpływa na pracę nerek . Składniki : 7-8 sztuk matiasów, 1 większa cebula lub 2 mniejsze. 5 dag żurawina suszona, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, olej rzepakowy Kujawski – ile potrzeba. Sposób przygotowania : Śledzie wymoczyć 2 razy w mleku po 30 min ( jeżeli są bardzo słone to dłużej !,( UWAGA
Pysznosci Babci Basiduża cebula, majeranek, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, płaska łyżeczka cukru, odrobina vegety, 3/4 szklanki oleju, czubata łyżeczka koncentratu, 1/3 szklanki wody. Przygotowanie: Śledzie moczę około 2 godziny w zimnej wodzie, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw (majeranek, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, cukier oraz vegeta
JejKuchniaSkładniki: 6 płatów śledzi a'la matjas słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki koncentratu pomidorowego cebula 2 łyżki octu winnego Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Ciepłą wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dodajemy olej z pomidorów, pokrojone
kulinarnyswiatdomi