Chciałam trochę odmienić solone śledzie w oleju i tak powstały śledzie z cytrynową nutą. Użycie skórki z cytryny zamiast soku nadaje cytrynowy aromat a nie nadaje kwaśnego smaku cytryny. Składniki: 2 opakowania śledzi solonych w oleju ( ok. 450 gram, lub podobna ilość solonych śledzi na wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie(...)śledzi zlewamy olej i jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewypyszną pastę z wędzonego śledzia z chili, smaku dodały jeszcze kwiaty szczypiorku, mają bardzo fajny czosnkowo - cebulowy smak i są śliczne. SKŁADNIKI NA OKOŁO 10 KANAPEK : - 1 duży, wędzony śledź - 2 ząbki czosnku - pół ostrej papryczki chili - 2 łyżki gęstego majonezu - 1 łyżka musztardy - kilka łodyg kwiatów szczypiorku ZACZNIJ OD ŚLEDZI A , obierz ze skóry, odetnij ogon, pozbądź(...)się nie chciało i przemieliłam je razem ze śledziem. DODAJ MAJONEZ I MUSZTARDĘ , może się zdarzyć, że pasta będzie za sucha, wszystko zależy od tego jak tłusty był śledź, wtedy dodaj trochę majonezu. Wszystko wymieszaj, sowicie posyp kwiatami szczypiorku i smacznego. P.S.: Nie jedz tych kanapek na śniadanie, ryba i czosnek.... sami wiecie
Kuchnia bezglutenowa Lolijednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi 1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień przed przygotowywaniem potrawy, śledzie(...)Całość przesmażamy przez kilka minut dobrze mieszając, by koncentrat połączył się z olejem i cebulą.. Sos pomidorowy układamy cienką warstwą w pojemniku. Na niego układamy pokrojone w dzwonka śledzie, na nie zaś znowu warstwę sosu. W ten sposób postępujemy do wyczerpania sosu i ryby. Jak poprzednio, śledzie w pomidorach również lubią swoje odstać. Po kilku dniach przyjemnie miękną
Kuchenna Kontrrewolucyapatelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie.Mozna spozywać po ok 2 godzinach, najsmaczniejsze na drugi dzień
Z Majeczką w kuchniNajłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać. Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień. Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami. U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam. Przy kolejnym razie może postoją dłużej? Składniki: około 6 płatów śledzi ala matijas (najlepsze(...)ziaren ziela angielskiego firmy Prymat sok z jednej cytryny 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie) czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe
potrawyregionalneŚledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy(...)ości. Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo
potrawyregionalnezawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia nastrój(...)każdego ziemniaka) Śledzie płuczemy i na 30 minut pozostawiamy w zimnej wodzie. Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy (oczywiście dwie, ale zużyjemy 1,5). Przy użyciu obieraczki do cytrusów z jednej cytryny obieramy skórkę. Jeżeli takiej nie posiadamy, możemy skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Skórkę zalewamy olejem i odstawiamy. Z obranej cytryny wyciskamy sok. Ze śledzi wylewamy wodę, osuszamy
mojewypiekiinietylkoAromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy. Jeśli ich jeszcze nie jedliście, serdecznie zachęcam do spróbowania, na pewno nie będziecie rozczarowani ich smakiem. Do przygotowania takich śledzi, można wykorzystać dostępne w sklepach gotowe pomidory suszone ze słoiczka już z oliwą lub użyć suszonych z torebki. Pierwsza opcja zajmuje mniej czasu(...)pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał się bardzo aromatyczny i delikatny w smaku, śmiało mogę go polecić. Takie śledzie najlepiej przygotować wcześniej, co najmniej 2 - 3 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy nabierają odpowiedniego smaku. U mnie niestety stały tylko 24 godziny, gdyż nie mogliśmy się doczekać ich spróbowania
Kuchcik gotujedokładnie mieszamy, tak żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do śledzi. HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (wersja rodzima) Składniki: • 500 g solonych śledzi • 3 cebule • 200 ml śmietany 18% • ½ szklanki mleka • sól(...)pieprz • 3–4 ziarna ziela angielskiego • 2 liście laurowe Śledzie moczymy całą noc z nadmiaru soli. Kroimy na płaty o wymiarach 5 x 5 cm. Cebulę kroimy w piórka i parzymy wrzącą wodą, odsączamy na sitku. Śmietanę łączymy z mlekiem, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie zalewamy śmietaną, dodajemy sparzoną
Bon Appetit Małgorzatyzdziwiło, bo byłam przekonana, że te śledzie robi się w jeden określony albo choć podobny sposób, jak np. rybę po grecku. Długo przeglądałam najróżniejsze przepisy układałam w głowie proporcję, składniki i tak w końcu stworzyłam swoją wersję. Dziś rano z trwogą je spróbowałam i powiem nieskromnie, wyszły mi! ;) nigdy nie robiłam żadnych śledzi więc jestem naprawdę zadowolona(...)efektu ;) Składniki (na 2 takie słoiki): 400g śledzi bez skóry solonych a'la Matias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczek cukru 2 łyżeczki soli 1-2 cebule 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól Wykonanie: śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć(...)octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki cebulę. Odstawić do wystudzenia przestudzone śledzie układać w słojach ogonkami do góry. Przeciętnie w słoiku mieści się 6 śledzi. Cebulę i przyprawy z zalewy podzielić na 3 słoiki i zalać przestudzoną zalewą. Wstawić do lodówki. Pozostawić 1-2 dni by smaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawsze mamy ochotę. Kilka sprawdzonych receptur w naszej kuchni gości i tak się przewijają one na stałe. Powiedziałybyśmy, że do znudzenia, ale... jak tu się śledź znudzić może?! Zawartość reklamówek uderzyła jednak w nasze ambicje. Bo co to za filozofia - umyć/odkręcić, pokroić i wymieszać te składniki, które już tyle razy połączyły nam się ze sobą w smakowitą(...)całość. Postanowiłyśmy więc pokombinować. Pojawiła się wizja. Wiadome było, że śledź być musi (bo co to za śledziowa bez śledzia?!), oliwki być powinny, jajko wypadałoby dodać... a później poszło jak z płatka! Wyszło nam to!!! - że tak (nie)skromnie powiemy. SKŁADNIKI: Śledzie solone, marynowane, 6 sporych filetów, Ogórki po żydowsku ORZECH , 6-10 ogórków, Oliwki czarne, 1/3 słoiczka
Wypisz WymalujI po Świętach... miło było, leniwie i rodzinnie. Dzieciaki szczęśliwe bo Mikołaj dopisał. Furorę zrobiła drewniana kolejka z szynami. Panowie zalegali na dywanie w jej towarzystwie
Dzieje kuchennej WiewióryTak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!