cebula 6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno salaterki wykładamy (tworząc warstwy) 1/2 cz. śledzi oraz 1/2 cz. cebuli i oprószmy(...)wykładamy połowę ziemniaków (oprószamy solą oraz pieprzem), połowę marchewki (oprószamy solą oraz pieprzem) i połowę buraków (oprószamy solą oraz pieprzem). Na buraczki rozsmarowujemy 1/2 cz. majonezu i powtarzamy warstwy: śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, majonez. Na wierzch wykładamy jajka. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaapetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:). Warstwa biała: 200g śledzi w oleju 1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku(...)cytryny sól, pieprz 1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym
Szefowa kuchniCześć ! Dziś na blogu przepis na śledzie z suszonymi śliwkami i cebulką. Słodki element w postaci śliwki, daje fajnego smaku. Warto spróbować. Składniki: 3 filety śledziowe a la matjas 2 duże cebule 150 g suszonych śliwek 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów sól i świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa(...)kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem
Moja pasja smakuLubicie śledzie ? Ja bardzo, a czy jedliście śledzie z rodzynkami ? Bo jeśli nie to polecam spróbować, u mnie takie śledzie od kilku lat goszczą na świątecznym stole. Składniki: 50 dkg śledzi w oleju 10 dkg rodzynek 5 cebul 200 ml koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni(...)gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem. Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkicałości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią
Karo in the Kitchenjeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest
królestwo garówtytułem: „impreza proszona”. Repertuar zazwyczaj ten sam – sałatka jarzynowa, jajka w majonezie, śledź, bigos i zimna płyta. Jednym z elementów fascynujących mnie niezmiennie jest cudo pt. „śledź po japońsku”, ale nim zajmiemy się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego. Bliny znają chyba wszyscy
ladykitchenwodzie przez kilka godzin. Jak już pozbędą się nadmiaru soli pokroić je w kostkę. Paprykę, cebulę oraz ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śledziami. Majonez i śmietanę połączyć i dodać do śledzi i warzyw. Gotową sałatkę posypać natką pietruszki. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezawsze obecne. No i znikają bardzo szybko. Bo ja bardzo lubię śledzie (a M. ich nienawidzi i nawet buziaka nie chce dać po śledziowym łasuchowaniu ;) ). ŚLEDZIE W OLEJU Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - olej - papryka słodka - papryka ostra Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce
Życie zamknięte w smakuchociaż jadam ją teraz bardzo rzadko ze względu na M., który na sam zapach ryby ucieka z domu (robimy w tej materii postępy, ostatnio zaakceptował halibuta). ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Składniki: - około 400 gram śledzi solonych a'la matjas - 400 gram śmietany kwaśne 12% (lub jogurtu naturalnego albo pół na pół) - 1 cebula - 1 jabłko - pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy(...)moczymy kilka minut, żeby oddały nieco soli. Cebulę i jabłko obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy na średnich rozmiarów kawałki i łączymy wszystkie składniki - śmietanę, cebulę, jabłko, rybę, pieprz. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuDzisiaj nie będzie historii. Dzisiaj będą jedynie multikolorowe i bardzo smaczne bazyliowe śledzie. Jeżeli nie możecie się do nich przekonać, powiem jedynie, że są niezwykle orzeźwiające w smaku. Jakbym cofnęła się do pobytu we Włoszech lub Chorwacji. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Inspiracja (źródło) przepisu: klik! ŚLEDZIE BAZYLIOWE / ŚLEDZIE W OLEJU Z BAZYLIĄ Składniki: - 750 gram filetów śledziowych a'la matias - świeża bazylia (jeden krzaczek) - główka czosnku - 1 cytryna - papryczka chilli (opcjonalnie) - oliwa i olej wymieszane
Życie zamknięte w smakuTydzień ( a nawet dwa ) przed Wigilią warto zrobić śledzie w oleju. Śledzie mogą stać w słoju w lodówce. Do świąt się przemacerują i będą najsmaczniejsze :) 0,5 kg śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. ) 3 duże cebule ziarenka kolorowego pieprzu liście laurowe ziele angielskie dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany ) ocet ( ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda ) Śledzie(...)moczymy w mleku 12 h lub dostosowujemy czas moczenia do smaku - nie powinien być jednak za słony. Po moczeniu płaty śledzia zanurzamy na chwilę w occie ( zachowają jędrność ) i odsączamy na sicie. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Cebulą kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko, solimy. Po 10 min wkładamy do lnianej szmatki i odciskamy nadmiar soli. Płuczemy
Atlas Smakówmajonezem, co wykorzystałam również w tym przepisie. Śledzie w oleju, w przyprawie korzennej, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Seko, nadają się świetnie do podania w takiej postaci, a dodatkowo, dzięki swojemu charakterystycznemu różowemu kolorowi, fantastycznie prezentują się na talerzu. Zapraszam na pierwszy w tym roku, kontrrewolucyjny przepis. :) 1 opakowanie śledzi korzennych Seko 2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle(...)była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka. Do miseczki wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodajemy do niego 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę majonezu oraz 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy
Kuchenna Kontrrewolucyarozgniecionego ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu kolorowy pieprz świeżo mielony pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki białego octu balsamicznego 1 słoik Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą. Śledzie wyjmujemy z opakowania (użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner ) i odsączmy z zalewy. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm. Dwie cebule i pęczek szczypiorku kroimy bardzo drobno(...)misce. W małej misce robimy mieszankę przypraw - ziele angielskie, świeżo mielony kolorowy pieprz, cynamon. Na dnie słoika za pomocą łyżki nakładamy mix cebuli i szczypiorku. Następnie nakładamy kilka kawałków śledzi, przysypujemy mieszanką przypraw oraz cebulą i szczypiorkiem. W ten sposób układamy piętra w słoiku. W większej szklance mieszamy oliwę z octem balsamicznym i delikatnie zalewamy śledzie w słoiku
My Chcemy JeśćPrzygotowałam dwa rodzaje śledzi pierwsze zamieszczam już dziś, na kolejne będziecie musieli poczekać... Składniki 1 kg śledzi solonych 7 ogórków konserwowych 4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną(...)kosteczkę, wszystko wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem, na sam koniec cały czas mieszając dolewać olej. Gotowym sosem zalać śledzie, całość wymieszać. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku
Kuchenne aromatySkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości(...)filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym
W Mojej Kuchni Lubięmasła pieprz świeżo mielony do smaku Wykonanie: Śledzie wkładamy do miski zalewamy zimną wodą moczymy całą noc. Wodę wlewamy do rondela wrzucamy listek laurowy 2 rodzaje octu i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce gotujemy z 5 minut, następnie dodajemy miód i kolendrę odstawiamy do wystudzenia. Z wymoczonych śledzi wyciągamy ikrę, płuczemy kilka razy(...)wodzie rozcieramy na desce mieszając z pokrojonym drobniutko czosnkiem wkładamy do wystudzonej zupy. Ze śledzi wyjmujemy ość grzbietową kroimy w grubsze kawałki dokładamy do zupy oraz wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki myjemy wstawiamy do garnka zalewamy zimną wodą gotujemy w mundurkach około 20 minut. Gorące ziemniaki kroimy na połówki nakładamy troszkę masła posypując pokrojonym koperkiem podajemy z zupą
kgwjanczewodrobno marynowanych pieczarek 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem. Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara. Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki(...)środka wsypałam kruszonkę krakersową. Na kruszonkę nałożyłam tatara i docisnęłam go delikatnie łyżeczką nadając odpowiedni kształt. Dopiero wtedy delikatnie usunęłam pierścień. Jeśli szukacie innych pomysłów na potrawy ze śledzi to zerknijcie to tego zestawienia , które przygotowałam
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledzie z Ibizy Ten rok, pod koniec okazał się dla mnie niezbyt fartowny , mnóstwo kłopotów w pracy i niestety także w domu . Jeden z moich synów zachorował poważnie , to przeżycie , mimo iż zakończyło się szczęśliwie , jeszcze bardziej zmieniło moje parametry życiowe . Teraz mocniej niż kiedyś koncentruję się na rodzinie , w końcu bez niej nic nie cieszy i nie ma sensu(...)świąteczną atmosferą . Przecież dom to właśnie , bliscy , dobre ,szczere jedzenie , podane od serca i ciepło uśmiechu przy stole szczególnie Wigilijnym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Śledzie z Ibizy podpatrzyłam kiedyś u mojej, niestety już zmarłej teściowej , która robiła je genialnie – zresztą ona wszystko robiła genialnie , była cudowna , całkowite zaprzeczenie definicji prawdziwej teściowej . No dość już
Ogrodnik w podróżyZbliżają się święta więc mnie jak co roku ogarnia szał śledziowania i tak też jest w tym roku, śledzie kocham miłością pierwszą i robię ich zawsze dużżżżo. W zakładce ŚLEDZIE znajdziecie mnóstwo moich propozycji a teraz pyszne aromatyczne i rozpływające się w ustach śledzie imbirowe które znalazłam u Grażynki. Potrzebują kilka dni na macerowanie a potem zajadamy. Lubicie śledzie? Imbirowe(...)śledzie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na sałatkę jarzynową ze śledziami, sałatka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki jarzynowej będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 1 puszka 400 g kukurydzy około 500 g ziemniaków 1 puszka 400 g groszku zielonego(...)kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g marchwi 2 łyżki usiekanej natki pietruszki około 6 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka jarzynowa ze śledziami Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy
Uwaga Babcia Gotujeczasie adwentu i w Wielkim Poście w mojej rodzinie zjada się spore ilości śledzi przygotowanych na różne sposoby. Dziś przedstawiam jeden z najprostszych, którego smak zależy głównie od użytego tłuszczu. Proponuję olej lniany tłoczony na zimno lub dobrą oliwę. Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli szczypta soli(...)łyżki dobrego oleju lub oliwy Płaty śledziowe wypłukać i pokroić na kawałki szerokości ok. 1 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian warstwy śledzi i cebuli. Całość posypać solą i zalać oliwą. Słoik zamknąć i przechowywać w lodówce do tygodnia. Tak przygotowane śledzie smakują najlepiej po przegryzieniu się smaków, czyli po kilku godzinach od wykonania
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy(...)sól i pieprz do smaku Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2h, w międzyczasie wymienić wodę 2 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę oraz plasterki czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki
Moja Galeria Smakułyżki cukru 1 łyżka soli 5-6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy(...)połowę cebuli i marchewki na to układamy usmażone śledzie i dodajemy pozostałą cebulę i marchewkę. Całość zalewamy letnią zalewa, odkładamy w chłodne miejsce i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki by się przegryzły. Śledzie są gotowe po 2-3 dniach
magiczna kuchnia Kasifiletów śledzia marynowanego garść zielonych winogron sałata pół cebuli pół słoiczka pomidorów suszonych z zalewy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy Sałatę lekko rozdrobnić i ułożyć na dnie salaterki, na sałacie ułożyć połowę śledzi pokrojonych w kwadraty, kilka przekrojonych winogron, Majonez, keczup i musztardę wymieszać wyłożyć cały sos, następnie ułożyć resztę śledzi
Gotowanie jest łatweSkładniki: 315g śledzi, 1/2 cebuli, 1/2 cebuli czerwonej(...)garść świeżej natki pietruszki, 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek suszonych pomidorów, 15 pieczarek marynowanych, pieprz grubomielony, 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, cytryna, olej. Przygotowanie: 1. Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. 4. Pomidorki suszone pokroić
W kuchni u MonikiSkładniki: 315g śledzi, 1/2 cebuli, 1/2 cebuli czerwonej, 5 ogórków konserwowych, kilka(...)kawałków papryki konserwowej ( 4-5 kawałków), 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, kolorowy pieprz ziarnisty ( można użyć również grubozmielonego pieprzu w zastępstwie), cytryna, olej. Przygotowanie: 1. Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności ich moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. 4. Paprykę konserwową pokroić w kostkę
W kuchni u MonikiSkładniki: 500 g płatów śledzi a'la matias 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego olej (tyle,żeby przykryć śledzie) pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli. Wymoczone kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i popieprzyć. Cebulę drobno kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę(...)dodajemy razem z majerankiem do śledzia, całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny by się przegryzły. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprzepisy świąteczne chce przeplatać ze zwykłymi (mam ich sporo w zapasie, ponieważ ostatnio nie miałam weny na pisanie postów, ale za to miałam dużo chęci na gotowanie). Połączenie śledzia, buraków i ogórków kiszonych jest idealne. Śledzie same w sobie nie są moim ulubionym składnikiem, ale w tym wydaniu wypadają znacznie lepiej. Przypominam o swoim książkowym rozdaniu , niewiele trzeba zrobić(...)nagrody są ciekawe :) Sałatka śledziowa z burakami Składniki: - 1 czerwona cebula - 2 buraki - 3 ogórki kiszone - 3 filety śledzia (matjasy) - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka Buraki obierz, pokrój w kostkę. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą,pieprzem i przyprawami. Piecz
Corner With RecipesSkładniki: 0.5 kg śledzi matiasów 3 cebule 400 g pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pod koniec wrzucić pieczarki(...)chwilę podsmażyć. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy ze śledziem. Wkładamy do lodówki na całą noc by przeszły smaki
magiczna kuchnia KasiBoże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków: smak dzieciństwa. ;-) Choć jest pracochłonna, bo trzeba ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju) 2 buraki 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 mała cebula majonez sól(...)oleju przez około 15 minut. 2. Burak i ziemniaki gotujemy do miękkości, bez obierania skórki. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. 3. W misce warstwami układać będziemy kolejno: śledzie, cebulę, majonez, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, majonez, buraki, sól, pieprz, jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki (dzięki temu zabrudzimy mało naczyń): śledzie kroimy
Szefowa kuchniśledzi w oleju(...)cebuli, 150 g świeżego ogórka, 150 g czerwonej papryki, 3 ugotowane na twardo żółtka, pieprz, sos: 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy Płaty śledzi wyjąć z oleju, osuszyć. Śledzie, cebule, ogórki, paprykę, żółtka pokroić w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Połączyć sałatkę z sosem, doprawić pieprzem. Można również podać w małych papryczkach
królestwo garówpłatów solonych śledzi, 1 jajko, 100 ml tartej bułki, 4 łyżki masła, 6 łyżek oleju Płaty śledzi wymoczyć, osuszyć. Jajko rozbełtać. Śledzie obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na maśle z olejem. Podałam z sosem z musztardy z majonezem (wymieszać musztardę z majonezem - do smaku). zastawa
królestwo garów