może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie(...)cebule 350 g pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Być może śledzie na słodko brzmią abstrakcyjnie, ale kto nie spróbuje, nie będzie widział, że śledzie najlepsze są właśnie na słodko. Śledzie typu matias wymoczyć i pokroić w kostkę (ok. 5 płatów). 2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie dodać do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki miodu, ½ szklankę rodzynek, ½ szklankę żurawiny. Wszystkie(...)składniki wymieszać ze śledziami i odstawić do następnego dnia
Jadło i czytadłoUwielbiam śledzie, podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników. 400g filetów śledziowych a'la matjas 2 cebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie(...)kroimy je w kawałki grubości około 1cm. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki a pomidora w półplasterki. Musztardę mieszamy z miodem i olejem, dodajemy śledzie i warzywa, mieszamy. Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. UWAGA: Panie, które stosują w kosmetyce oleje do pielęgnacji cery, zachęcam do wypróbowania oleju słonecznikowego. Ja do tej pory stosowałam jojoba, rycynowy
Jadło i czytadłoŚledzie w sosie ogrodowym. Szybkie i proste danie. Ja przygotowując je niestety nie miałam szczypiorku, więc mój ogrodowy sos jest jakby ubogi, ale i tak pyszny. 1 kg śledzi matiasów 2 sosy greckie (w proszku) 3/4 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 1/2 łyżeczki kolendry (nasion) rozgniecione 3 ziarna jałowca rozgniecione 1 pęczek natki pietruszki(...)pęczek szczypiorku 3 duże cebule 1 łyżeczka cukru pieprz Śledzie namoczyć, wypłukać i pokroić w paski. Sos przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pietruszkę i szczypiorek pokroić. Cebule także pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem na sicie. Wszystkie składnik razem wymieszać i odstawić na kilka godzin
Jadło i czytadłoDziś sucha środa, w moim domu obchodzimy postnie ten dzień, także dzieci w tym dniu delektują się smakiem śledzika. Aby nie nudzić już wszystkich śledziem w oleju, dziś podaję z suszonymi pomidorami. Aromatyczne i pyszne, szczerze polecam! Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych 8 suszonych pomidorów 1/2 szklanki oleju z osączenia pomidorków 1/2 szklanki oleju 1 cebula 1 łyżeczka(...)ziół prowansalskich Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Do miseczki układamy troszke pokrojonych w paski pomidorów, pokrojonej w piórki cebuli, wykładamy część pokrojonych w paski śledzi. Na to znów pomidorki, cebulę, znów śledzie. Posypujemy ziołami, przemieszamy delikatnie. Wlewamy oba oleje. Odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Najsmaczniejsze po 24 godz
Z Majeczką w kuchnifiletów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką oraz połączyłam smak mozzarelli i suszonych pomidorów. Całość bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 300 g makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki(...)rozgrzanym oleju, wyłączamy grzanie, dodajemy ugotowany makaron. Natkę pietruszki drobno siekamy, część dodajemy do makaronu – mieszamy całość. Pomidory suszone i mozzarellę kroimy w kostkę. Puszki ze śledziami otwieramy, wyciągamy śledzie i kroimy w większe kostki. Na talerze nakładamy makaron, posypujemy mozzarellą, pomidorami i układamy śledzie. Oprószamy pozostałą natką pietruszki. Podajemy tuż po przygotowaniu. Smacznego! Dzisiaj wykorzystałam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedno z podstawowych dań na świątecznym stole...Składniki na 2 l. słoik800 gram śledzi al a matias4 duże cebule1 szkl. olejupieprz ziarnisty,sólŚledzie moczymy(...)wodzie z niewielką ilością octu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy tą czynność do wyczerpania składników następnie zalewamy olejem. Zakręcamy słoik. Śmiało postoi około 1 tyg. w lodówce
NaKońcuJęzykaśmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier(...)Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, majonez, musztardy, przyprawy, miód i olej. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki
kulinarnyswiatdomiśledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½ średniego jabłka 5 łyżek śmietany 12% 2 łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier(...)Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie
kulinarnyswiatdomiŚledzie pod pierzynką to bardzo popularny przepis w naszym kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;)))Składniki;5 solonych filetów śledziowych,cebula,4 ogórki konserwowe,2 ziemniaki duże,2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką,3 jajka,majonez,Wykonanie;Śledzie moczymy(...)godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem
Anioły w kuchniŚledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki:300 g śledzi matiasów3 cebule90 g przecieru pomidorowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka cukru3 łyżki octu winnego1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżkiszczypta pieprzu i/lub chilliMatiasy(...)cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneŚledzie w śmietanie (źródło: almamarket.pl)Składniki:kilka płatów śledziowych solonych2 duże cebule1 duże opakowanie kwaśnej śmietanysólpieprzodrobina cukruSposób przygotowania:Śledzie moczyć przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę.Wymoczone sledzie oczyścić i pokroić na spore kawałki.Cebulę pokroić w talarki.Wymieszać śledzie z cebulą, przyprawić, zalać wszystko śmietaną.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10238
WojnaNaSmaki.plkostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić do zagotowania i odstawić do ostudzenia. Śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju i pokroić w kawałki. W litrowym słoiku układać na przemian warstwę śledzi i warstwę pomidorów. Wstawić do lodówki na min. 2 godz
Pasja SmakuŚledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują(...)ważnym składnikiem zalewy , dzięki mące którą zawiera . Lekko przestudzone śledzie układamy w słoikach , dość luźno , ja do litrowego wkładam najwyżej 4 sztuki , a jak mam duże , to i 3 sztuki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas na zalewę . Do oleju , który pozostał nam po smażeniu śledzi , wkładamy pokrojoną cebulę i wszystkie przyprawy korzenne ( kolendrę ,imbir
Ogrodnik w podróżystanowi nie lada zachętę do jej przygotowania. Polecam zatem i pamiętajcie, jabłko jest w niej niezbędne, choć może się niektórym z Was wydawać nie na miejscu. Składniki: 1 płat śledzia wędzonego na zimno 1 duże winne zwarte jabłko lub dwa małe 2 nieduże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 pomidor 1 mała czerwona cebulka kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek rzeżuchy Dresing(...)smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić w cieniutkie plasterki, podobnie pomidora. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w półplasterki. Śledzia obrać ze skóry i pokroić w centymetrowe plasterki. Cebulę poszatkować, szczypior drobno pokroić. Na talerzu ułożyć w okrąg plastry jabłka i pomidora, pośrodku zrobić miejsce na cebulę i ziemniaki.Śledzia
Gosia gotujeNajprostsze z możliwych i moje ulubione. Co roku goszczące na wigilijnym stole i nie tylko ;).Składniki:0,5 kg filety śledziowe solone3 średnie cebuleolej roślinnyszkl mlekaWykonanie:Śledzie przepłukujemy w zimnej wodzie i układamy w większym naczyniu. Zalewamy je wodą i moczymy je kilkukrotnie zmieniając wodę, do ostatniej dodając mleko.Stopień słoności możemy ocenić próbując kawałka ryby. Innego sposobu osobiście(...)znam.Następnie przepłukujemy śledzie z mleka, odsączamy i kroimy na dogodne dla nas kawałki. Układamy je ciasno warstwami z pokrojoną w piórka/plasterki cebulą. Na koniec zalewamy olejem i odstawiamy na przynajmniej dobę w chłodne miejsce.U mnie w domu podawane zazwyczaj z ziemniakami, których nie tłukę tylko przed samym osuszeniem dodaję posiekaną drobniutko cebulkę i wsypuję czarny pieprz. Podrzucając
Malinowe PocałunkiNiezawodny przepis na śledzie w sosie śmietanowym!SKŁADNIKI:- 10 filetów śledzi- 2 jabłka szara reneta- 150 ml śmietany 18%- 150 ml jogurtu greckiego- pietruszkaŚledzie moczymy w wodzie aby wypłukać nadmiar soli.Kroimy na kawałeczki.Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i pozostałe składniki.Mieszamy ze sobą.Marynujemy w lodówce przez noc.Gotowe
SMYKWKUCHNIŚledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała cebulka1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 liść laurowy1 łyżeczka mielonego imbiru3 kulki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówpieprzPrzygotowanie:Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie(...)kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.Smacznego
Oryginalny smaksmakoszy dobrego śledzika proponuję tą szybką, ale bardzo smaczną przekąskę. Wiele osób zapiera się, że śledzie nie dla nich, ale jak sprawdzą ich smak wówczas się okazuje,że chętnie sami podadzą taką przystawkę swoim gościom. SKŁADNIKI: 5-6 płatów śledziowych w oleju 1 czerwona cebula 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 średnie jabłko(...)łyżki majonezu przyprawy: vegeta, zioła prowansalskie, pieprz czarny WYKONANIE: śledzie kroimy w skośne paski, układamy na półmisku, jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę białą i pół czerwonej (resztę zostawiamy do dekoracji), przygotowujemy sos: czosnek, vegetę,zioła prowansalskie, pieprz mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojone jabłko, cebulę, mieszamy - mamy gotowy sos, na każdy kawałek śledzia kładziemy
Kuchnia Beatywodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy(...)ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną
Bon Appetit MałgorzatyCzas świąt sprzyja różnorodnym pomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.SKŁADNIKI1/2 kg śledzi1 cebula3 ząbki czosnkupół słoiczka suszonych pomidorów1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 cytryna1/2 szklanki octu winnego(...)miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko wymieszać Śledzie ułożyć w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie EwyŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się
Moniki SmakołykiŚledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki(...)korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę, a zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem
Czerwień i błękit