Śledzie z rodzynkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak rodzice robili te śledzie na patelni, ja byłam wtedy mała, śledzi nie lubiłam, ale uwielbiałam wyjadać z nich rodzynki. Pyszne, miękkie rodzynki w pomidorowym sosie. Te rodzynki, które przygotowałam dziś smakują dokładnie tak samo, jak tamte (za śledzie też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie(...)Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce około tygodnia. * Śledzie przed podaniem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniematjasów 1 czerwona cebula 100 g żurawiny olej ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony liście laurowe Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę(...)pozostawić go na dłużej. Przygotowujemy litrowy słoik. Na jego dno wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe. Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik. Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną
Taste Therapysklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem! Składniki: płaty śledziowe 250 g 18% śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy(...)Doprawiłam octem i cukrem do smaku. Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym. Smacznego! Polecam również śledzie: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) z czosnkiem i majerankiem (klik) sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami (klik) śledzie po kaszubsku (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie w oleju z cebulką (klik
potrawyregionalnezawsze się udają ;) Przepis podpatrzyłam u Krysi i na kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku: 800 g śledzi (matiasów) 4 obrane cebule pokrojone w półcentymetrowe ćwierć plasterki 200 ml oleju 1 łyżka cukru 4 łyżki octu 5 łyżek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe(...)kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy gorczycę, odsączone rodzynki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w 4 centymetrowe kawałki. W misce (najlepiej przeźroczystej) lub w słoiku układamy warstwę śledzi, przykrywamy porcją letniego sosu, później znowu śledzie, sos i tak do zakończenia składników, pamiętając, że wierzch ma stanowić sos. Wkładamy
Rozpustne gotowaniełyżki bułki tartej Sposób przygotowania Śledzie wymoczyć przez noc w mleku i wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru słonego smaku. Śledzie i bułkę grubo pokroić i wrzucić do miski. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do śledzi. Cebulę posiekać i dobrze podsmażyć na 2 łyżkach masła. Następnie dodać do śledzi. Wszystko dokładnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć
W kuchni wieczoremoryginalne przepisy. Jury wyłoniło trzech Zwycięzców, do których poleci nagroda. Są to trzy równorzędne miejsca, kolejność dodawania – przypadkowa. Przepis Pani Kasi Sałatka śledziowa z jabłkiem Składniki: 5 filetów śledzia (najlepiej z beczki) 1 duże jabłko 1 cebula biała 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałki(...)jabłka oraz ugotowanego buraka.Dodajemy marchew z groszkiem i kukurydzą. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w wydrążonych jabłkach. Przepis Pani Eli Sledzie po kaszubsku. Skłądniki •40dag śledzi solonych •0,5 kg cebuli •1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) •4 łyżki octu •10 ziarenek ziela angielskiego •2 liście laurowe •0,5 szklanki wody •sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra
Z Kuchni Do Kuchnimakreli sprowadzanych z Islandii, Norwegii, Danii i Niemiec. Do mnie dotarły takie propozycje -Beczka śledzi. Filety śledziowe z olejem wiejskim filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli -Beczka śledzi. Filety śledziowe z suszonymi ziołami koreczki śledziowe marynowane bez skóry, w oleju, z posypką paprykowo-ziołową z dodatkiem bazylii i czosnku -Beczka śledzi. Filety śledziowe z suszonymi pomidorami filety śledziowe marynowane bez skóry, w oleju, z płatkami suszonych pomidorów oraz z dodatkiem czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku Przygotuję Wam cos dobrego ze śledzikiem! W sam raz na upał. A początkiem sierpnia...bedzie konkurs z rybką w tle. ŚLEDZ - cie mnie
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowania go, zainspirowała mnie koleżanka z pracy, która spożywała podobnego śledzia podczas przerwy :) Pomyślałam sobie wtedy, że warto byłoby spróbować odtworzyć go w domu. Przepis jest taki jak lubię czyli: - prosty - szybki - i smaczny :) Składniki: tacka (200g) śledzi w oleju jedna cebula 200 gram koncentratu pomidorowego mały słoiczek grzybków marynowanych olej sól pieprz łyżeczka cukru słodka(...)także kiedyś się tutaj pojawi ;) ). Dodajemy je do przestudzonego już sosu. Mieszamy. Śledzie kroimy na małe cząstki. Układamy w słoiku na przemian warstwami: śledź- sos - śledź - sos itd. Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień
Taste Therapykilka lat temu, podczas wigilii w pracy. Każdy z nas przyniósł coś do jedzenia, koleżanka przyniosła śledzie z chrzanem, a ja po prostu oszalałam na ich punkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu matjas 1 cebula(...)duże jabłko 1 czubata łyżka chrzanu 1 szklanka śmietany sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, można dłużej, zależy jak słone lubimy. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko również pokroić w kostkę. Chrzan, śmietanę, pieprz i szczyptę soli wymieszać, do tego wrzucić pokrojone cebulę i jabłko oraz śledzie. Wszystko dokładnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoccie (4 – 6 porcji) Składniki: 4 śledzie solone (w całości) 2 duże cebule Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 ziarenek pieprzu kolorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 duże listki laurowe 2 łyżki oleju mleko i woda do namoczenia śledzi Przygotowanie: Śledzie oczyść, umyj, zalej wodą i odstaw(...)dzwonka. Wszystkie składniki zalewy zagotuj, wrzuć cebulę, gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia. Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę cebuli, ułóż w jedną warstwę śledzi a na nie znowu trochę cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i olej. Zakręć słoiki i odstaw na minimum 3 dni. Smacznego! English
karmelowyBardzo lubię sałatkę, śledzie też uwielbiam. Czyli jak się to wszystko połączy wychodzi duet idealny. Sałatka ziemniaczana ze śledziem. Pycha! Wcześniej podawałam Wam podobną wersję tej sałatki, ale bez śledzia (przepis) Jeżeli macie ochotę na śledzia w różnych odsłonach to zapraszam tutaj . Powiem Wam jeszcze, że śledzie nie są kaloryczne, zawierają bardzo dużo potasu, a także kwasy omega(...)Polecam ryby. Składniki 500 g śledzia 6 średnich ziemniaków 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, około 2 godzin. W tym czasie raz wymieniam wodę. Wymoczone pokroić w skośne paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać i pokroić
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam Was na kolejną odsłonę świątecznego śledzia, oto korzenny śledź z rodzynkami, bo śledź nie zawsze musi być przygotowany tylko na wytrawnie. W tym przepisie sok z cytryny i ocet balsamiczny bardzo fajnie przełamują słodycz rodzynek. Natomiast jeśli nie posiadacie suszonej mielonej skórki pomarańczowej spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby(...)przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów. Korzenny śledź z rodzynkami Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżki rodzynek
Kulinarne przygody Gatitysię je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis na tego ostatniego zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki(...)śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego startego jabłka i ogórka Przygotowanie: sos: wszystkie składniki na sos mieszamy razem w misce , dodając po 1 łyżce startego i odciśniętego
Bon appetit mon amieŚledzie pod pierzynką, to kolejna propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka(...)czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki mieszamy
słodki bratekkolekcji śledziowej, czyli przed Wami piernikowy śledź. Szczerze powiedziawszy nie przypuszczałam, że takie połączenie smakowe jest w ogóle możliwe ! Uczestniczyłam ostatnio w warsztatach kulinarnych, na których przygotowywałyśmy śledzie w różnych smakach i między innymi pojawił się na nich właśnie śledź z piernikiem. Postanowiłam zrobić podobnego śledzia w domu. Pamiętajcie tylko, żeby słodycz miodu i pierników dobrze(...)przełamać octem balsamicznym. Piernikowy śledź Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 4 goździki 2 nasionka kardamonu 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu ocet balsamiczny 6 pierniczków Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle
Kulinarne przygody Gatitybardzo mi posmakowały. Delikatnie słony śledź o aromacie cytryny świetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis bardzo prosty, jedynie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około 500 ml) - 4-5 cienkich porów(...)lekko kwaskowe jabłka - 3 łyżeczki cukru - sól - pieprz - 2 łyżki majonezu - pół łyżeczki musztardy miodowej albo innej łagodnej Przygotowanie: Śledzie wstawiamy na 1-2 godziny do naczynia z wodą żeby oddały trochę soli. Następnie suszymy je i kroimy na mniejsze kawałki. Kroimy cebule w piórka a cytrynę w półplasterki. Do zamykanego plastikowego pojemnika wkładamy kilka kawałków cytryny, trochę
W poszukiwaniu inspiracjipropozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do degustacji? Składniki: 1 kg świeżych śledzi bez głów 2 jajka mąka krupczatka olej do smażenia Zalewa 1 litr wody 2 łyżki octu 10 % 1 łyżka soli 1 łyżka cukru(...)listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 słoiki pomidorów z cebulą 1 słoiczek przecieru pomidorowego 30% 1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi Wykonanie: Śledzie myjemy, suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Śledzie panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie obtaczamy w mące krupczatce, smażymy z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować z octem
kgwjanczewoPyszna sałatka dla wielbicieli śledzi Składniki - 4 płaty śledzi matiasów - 5 oliwek zielonych - 4 płaty papryki konserwowej - 4 jajka - pęczek szczypiorku - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki majonezu(...)łyżki śmietany - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli Ogórki ,paprykę konserwową ,oliwki ,pokroić w kostkę odsączyć na sicie 2. Śledzie pokroić w kostkę Do śledzi dodać odsączone warzywa pokrojony szczypiorek, jajka i majonez dodać śmietanę Wszystko razem wymieszać doprawić solę i pieprzem
W królestwie smaków BeatyKiedyś zamiast samodzielnie przygotować śledzie, kupowałam gotowce w sklepie. Jak to w wielu przypadkach bywa - do momentu aż zrobiłam je samodzielnie. ;-) Po raz kolejny przepis wygrzebany ze starej książki kucharskiej okazał się trafiony w dziesiątkę. Oprócz tego, że przepisy z niej są bardzo smaczne, to dodatkowo proste, bez wyszukanych składników. Prezentuję jedne z lepszych śledzi jakie jadłam. Polecam! :-) 400g(...)wodą i dusimy 15-20 minut, do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy 5-10 minut. Studzimy. 3. Śledzie kroimy na kawałki. Na dnie miseczki układamy warstwę sosu, warstwę śledzi - do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się sos. 4. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień
Szefowa kuchniŚledź dobry na wszystko ! ;) Pewnie nie każdy z was lubi śledzie, ja też nie jem ich za często, ale od dwóch tygodni ciągle miałam na nie ochotę ;) kiedyś kupiłam sobie śledzia w sosie musztardowym i był pyszny! :) jednak w skład wchodził oczywiście majonez, śmietana, cukier i takie tam bomby kaloryczne. Wczoraj przygotowałam sobie light-ową(...)wersję takiego śledzia i dziś kiedy przeszedł przyprawami zjadłam go na śniadanie ;) Składniki: 2 płaty śledzia w occie 1 cebula 3-4 łyżeczki ulubionej musztardy 3-4 łyżki jogurtu Sposób przygotowania: Śledzia obieramy ze skóry i kroimy w kostkę cebulę również kroimy w kostkę wszystkie składniki (czyli śledzie, cebulę, musztardę i jogurt - dla Agusi;) )przekładamy do pojemnika i mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBlueberry Corner by "jagodzianka" Te rybki kojarzą się z daniami takimi jak: śledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź po kaszubsku, po wiejsku, japońsku, … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone śledzie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner